Τετάρτη 24 Ιουλίου 2019

Απολογισμός των Γιατρών του Κόσμου για το Μάτι

Συντάκτης: Virus

Το «παρών» δίνουν οι Γιατροί του Κόσμου στο Μάτι, εδώ και έναν χρόνο. Οι ψυχολόγοι και οι κοινωνικοί λειτουργοί της οργάνωσης προσφέρουν ατομικές συνεδρίες, έχοντας συστήσει ομάδες θεραπείας και ψυχοδράματος. Αυτό το διάστημα, οι ειδικοί έχουν στηρίξει περισσότερα από 700 άτομα και έχουν πραγματοποιήσει πάνω από 5300 συνεδρίες.

Αποτέλεσμα εικόνας για γιατροί του κόσμου
Τις κρίσιμες εκείνες ώρες οι Γιατροί του Κόσμου συνέστησαν ιατρικό-ψυχοκοινωνικό κλιμάκιο, το οποίο έφτασε στην περιοχή για εκτίμηση της κατάστασης το ξημέρωμα της επόμενης ημέρας.

«Η εικόνα καταστροφής που αντικρίσαμε ήταν το λιγότερο σοκαριστική» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της οργάνωσης.

Γιατροί, νοσηλευτές, κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, διοικητικοί και οδηγοί παρείχαν τις υπηρεσίες της τόσο πόρτα-πόρτα όσο και σε κομβικά σημεία με εύκολη πρόσβαση για τους κατοίκους της περιοχής.

Το πρώτο διάστημα η οργάνωση εστίασε στην άμεση ανακούφιση των πληγέντων μέσω της παροχής ιατρικής φροντίδας, φαρμακευτικής περίθαλψης και πρώτων βοηθειών ψυχικής υγείας (PFA).

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκαν ψυχοκοινωνικές παρέμβασεις, κυρίως στην αντιμετώπιση περιστατικών διαχείρισης πένθους, διαταραχής μετατραυματικού στρες, κατάθλιψης, κρίσεων πανικού, σωματοποίησης συμπτωμάτων κ.ά.. Για την αντιμετώπιση του ψυχικού πόνου οργανώθηκαν ομαδικές συνεδρίες θεραπείας και ψυχοεκπαίδευσης, ενώ διενεργήθηκαν και κατ’ οίκον επισκέψεις σε πληγέντες, όταν αυτό κρίθηκε απαραίτητο.

«Δεν θα τα κατάφερναν χωρίς την στήριξη και τη συνεργασία των χορηγών τους, της ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ, της ALPHABANK, του Ιδρύματος Μποδοσάκη, της Σύμπραξης για την Αθήνα και του Δήμου Αθηναίων. Δεν θα τα κατάφερναν ούτε χωρίς την συνεργασία των Δήμων και των Κέντρων Υγείας της περιοχής αλλά ούτε και χωρίς τη πρωτοφανή στήριξη των απλών πολιτών στο πρώτο διάστημα της παρέμβασης» τονίζεται στην ανακοίνωση των Γιατρών του Κόσμου.

Αποδεικνύοντας ότι η κοινωνία των πολιτών μπορεί να προσφέρει ποιοτικό έργο σε βάθος χρόνου, η οργάνωση διαβεβαιώνει ότι «η άμεση επαφή με τους κατοίκους που επλήγησαν από την πυρκαγιά, η σχέση μαζί τους, είναι αυτή που δίνει δύναμη σε όλους μας να συνεχίζουμε με την ίδια ένταση όπως και την πρώτη στιγμή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου