Τετάρτη 24 Ιουλίου 2019

Κικίλιας: ΕΟΠΥΥ-Φάρμακο, Κοντοζαμάνης: Νοσοκομεία-ΠΦΥ


Αποτέλεσμα εικόνας για κικίλιας κοντοζαμάνης

Συντάκτης: Αιμίλιος Νεγκής - Virus

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, ο Βασίλης Κικίλιας θα έχει ως βασικές αρμοδιότητες τον έλεγχο του ΕΟΠΥΥ και του τομέα του φαρμάκου, ενώ ο Βασίλης Κοντοζαμάνης, θα είναι υπεύθυνος για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ και την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (ΠΦΥ).

Έκπληξη αποτελεί ότι ο τομέας του φαρμάκου δεν ανήκει στην ευθύνη του κ. Κοντοζαμάνη, καθώς είναι γνώστης των θεμάτων και διετέλεσε πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων επί κυβερνήσεων Καραμανλή. Πάντως, ο κ. Κοντοζαμάνης έχει εμπειρία και στον έλεγχο των νοσοκομείων, καθώς έχει διατελέσει διοικητής της Α’ Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής και γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας.

Από την άλλη, το γεγονός ότι τελικά το φάρμακο περιέρχεται στην ευθύνη του κ. Κικίλια καταδεικνύει ότι η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερο βάρος στα θέματα φαρμάκου και σε ότι αφορά την οικονομική ανάπτυξη και την προσέλκυση επενδύσεων. Βέβαια, ο κ. Κικίλιας θα βρεθεί αντιμέτωπος με έντονα προβλήματα, όπως:

Φαρμακεία ΕΟΠΥΥ. Προεκλογικώς, η ΝΔ έχει ασκήσει έντονη κριτική για τις ουρές στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και έχει δεσμευτεί για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Εκκρεμεί η ανατιμολόγηση όλων των φαρμάκων. Η προηγούμενη κυβέρνηση πέρασε νέο σύστημα και επικρίθηκε έντονα από τη ΝΔ, η οποία έκανε λόγο για δώρο προς τους φαρμακοβιομήχανους. Οπότε μένει να δούμε τι θα κάνει τώρα ως κυβέρνηση.

Νέα φάρμακα. Για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 2000, εδώ και 1,5 χρόνο, δεν έχει ενταχθεί κανένα νέο φάρμακο στη θετική λίστα, καθώς εκκρεμούν οι σχετικές αιτήσεις στην επιτροπή διαπραγμάτευσης.

Από την πλευρά του ο κ. Κοντοζαμάνης θα κληθεί να διαχειριστεί τα προβλήματα της καθημερινότητας στα νοσοκομεία, που ταλανίζονται από ελλείψεις υλικών και προσωπικού. Παράλληλα, θα κληθεί να λάβει αποφάσεις για το μέλλον των 100 Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤοΜΥ), που δημιούργησε η προηγούμενη κυβέρνηση. Προεκλογικώς, είχε ταχθεί υπέρ κατάργησής του και ένταξής τους στα κέντρα υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου