Πέμπτη 25 Ιουλίου 2019

Παγώνη: Υπ’ ατμόν οι νοσοκομειακοί γιατροί για τα ΣΔΙΤ στο ΕΣΥ



Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή 
Health pharma.gr

Στάση αναμονής κρατούν οι νοσοκομειακοί γιατροί που βλέπουν με σκεπτικισμό τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης για Σύμπραξη Ιδιωτικού και Δημόσιου τομέα (ΣΔΙΤ) εντός του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), καθώς «Δεν μπορεί να γίνει ανάμειξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα στο ΕΣΥ για το καλό των ασθενών» όπως αναφέρει μιλώντας στο healthpharma.gr η κ. Ματίνα Παγώνη πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας –Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) και αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ).

Όπως όμως εξηγεί η κ. Παγώνη, οι προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού αλλά και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι σε ένα γενικό πλαίσιο και δεν είναι αποσαφηνίζεται τι εννοούν όταν μιλάνε για Σύμπραξη Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα (ΣΔΙΤ).

Στην κατεύθυνση αυτή εδώ και μία εβδομάδα η ΕΙΝΑΠ έχει στείλει επιστολή στον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια ζητώντας συνάντηση μαζί του. Η επιστολή περιέχει ατζέντα με όλα τα θέματα που απασχολούν τους νοσοκομειακούς γιατρούς. Όπως οι προσλήψεις προσωπικού, η χρηματοδότηση των νοσοκομείων και η επάνδρωση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

«Αναμένουμε να μας απαντήσει ο υπουργός Υγείας για το πότε θα γίνει η συνάντηση. Εκεί θα ζητήσουμε να μας ξεκαθαρίσουν το θέμα των ιδιωτών (ΣΔΙΤ) στο ΕΣΥ και θα πράξουμε αναλόγως». Πάντως η πάγια θέση των νοσοκομειακών γιατρών είναι κατά της εμπλοκής των ιδιωτών στο ΕΣΥ, σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ.

Όχι στα μπλοκάκια στα δημόσια νοσοκομεία

«Σε κάθε περίπτωση είμαστε κατά της απασχόλησης ιδιωτών γιατρών με δελτίο παροχής υπηρεσιών. Το γνωστό «μπολάκι» δηλαδή στο ΕΣΥ. Για το καλό των ασθενών αλλά και τη σωστή λειτουργία των κλινικών και τμημάτων των νοσοκομείων. Τα προβλήματα θα λυθούν μόνο με μόνιμες προσλήψεις» όπως τονίζει η κ. Ματίνα Παγώνη.

Μάλιστα, φέρνει ως παράδειγμα το πρόσφατο γεγονός με το νοσοκομείο της Λήμνου όπου η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αποφάσισε τη σύναψη σύμβασης έργου με ιδιώτες γιατρούς για να καλύψει τις ελλείψεις. Τελικά όμως κάτω από την πίεση της ΟΕΝΓΕ ο υπουργός Υγείας ενέκρινε την προκήρυξη για πρόσληψη δύο παθολόγων στο νοσοκομείο της Λήμνου.

Μεγάλες ελλείψεις νοσηλευτών – Κλειστές ΜΕΘ

Αναφορικά με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για την πρόσληψη 2.500 νοσηλευτών η κ. Ματίνα Παγώνη αν και το βλέπει ως ένα θετικό βήμα επισημαίνει ότι «Δυστυχώς δεν αρκούν. Οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό είναι τραγικές και ο αριθμός προσλήψεων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν φτάνει για να καλύψει τις ανάγκες».

Οι ελλείψεις σε προσωπικού οδηγούν στις κλειστές ΜΕΘ σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ που εντείνονται το καλοκαίρι λόγω των απολυμάνσεων.

«Ήδη διασωληνωμένος ασθενής στο νοσοκομείο Γεννηματάς, νοσηλεύεται σε κλινική και όχι σε ΜΕΘ γιατί δεν υπάρχει κρεβάτι» τονίζει η κ. Παγώνη κρούοντας των κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση που βρίσκονται τα δημόσια νοσοκομεία.

3 σχόλια:

  1. Ειναι καιρος τα δημοσια νοσοκομεια να γινουν πραγματικα δημοσια και οχι φεουδο βολεψακηδων και φακελλακηδων επιορκων υπαλληλισκων.Πρεπει να μπουν οι ιδιωτες και να λυθουν παθογενειες 10ετιων .Οποιος διαφωνει παραιτειται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι ιδιώτες είναι κακοί γιατί θα θέλουν μόνο το κακό των ασθενών και θα κάνουν τα πάντα για να εμποδίσουν τη λειτουργία των Νοσοκομείων σύμφωνα με την κα Παγώνη. Η κα Παγώνη μάλλον δεν θέλει να παραδεχθεί ότι αμέσως θα φανεί η διαφορά ποιότητας παροχών μεταξύ δημόσιου υπάλληλου και ιδιωτικού και τρέμει στην ιδέα ότι οι ασθενείς μετά τη νοσηλεία θα παρακολουθούνται από τον ιδιώτη ιατρό χωρίς τα μαύρα που τόσα χρόνια έπαιρναν οι Νοσοκομειακοί ή τα ποσά που κέρδιζαν από τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία. Διότι μόνο στην Ελλάδα ο γιατρός του Νοσοκομείου έχει επίσκεψη 70€ (καθαρά 20€) + διαγνωστικές πράξεις με τα έξοδα ιατρείου πληρωμένα από το κράτος και ο συμβεβλημένος του ΕΟΠΥΥ 10€ (καθαρά 2.8€) με τα έξοδα ιατρείου πληρωμένα από τον ίδιο!!! (καλά να πάθει βέβαια αφού έκανε σύμβαση με τον απατεώνα ΕΟΠΥΥ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δημόσιο νοσοκομείο σημαίνει να μην πληρώνει ο ασθενής εφ'οσον έχει ασφάλεια υποχρεωτική από το κράτος πχ ΕΟΠΥΥ.
    Το τι θα κάνει το κράτος για να του εξασφαλίσει την σωστή περίθαλψη, είναι ακριβώς αυτό που ζητά ο ασφαλισμένος.
    Μέχρι τώρα δεν τα έχει καταφέρει το κράτος. Από τότε που λέγανε για εθνικό σύστημα υγείας έχουν περάσει 37 χρόνια. Εθνικό σύστημα δεν έγινε ποτέ. ΠΦΥ δεν έγινε. Τα νοσοκομεία έγιναν κρατικά ακόμη και κάποια που ήταν αυτόνομα ιδρύματα,πχ ο Ευαγγελισμός, αλλά ,δεν κατάφεραν να δώσουν δωρεάν υγεία στον ασφαλισμένο. Η εργασιακή σχέση των γιατρών στα νοσοκομεία ήταν το λάθος.Ο νόμος που έβαλε τον γιατρό μόνιμο και πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.Σε μιά βαθμίδα, χωρίς εξέλιξη,χωρίς δικαίωμα μετάθεσης, χωρίς καμία αξιολόγηση για το έργο του χωρίς καμία σοβαρή πειθαρχική ποινή γιά τα κατορθώματά του,για την συμπεριφορά του τόσο απέναντι στους ασθενείς όσο και απέναντι των συναδέλφων του. Βρέθηκαν και κάποιοι σωστοί γιατροί που έγιναν τα θύματα .
    Τροποποιήσεις επί τροποποιήσεων του νόμου αυτού από τα πρώτα χρόνια μέχρι τώρα χωρίς αποτέλεσμα.
    Οργιάζει η διαφθορά, τα φακελάκια,τα γεροντάκια που πρέπει να εφημερεύουν και αφήνουν μόνους τους ειδικευόμενους,οι διευθυντές που έγιναν διά ανατάσεως της χειρός των συναδέλφων τους,επειδή διορίστηκαν επιμελητές Β' και παρέμειναν στην ίδια κλινική μέχρι τη σύνταξη. Τα απογευματινά ιατρεία για να βελτιώσουν το εισόδημα. Οι λίστες χειρουργείου για να αποτρέψουν τα φακελάκια, με αποτέλεσμα ο ασθενής να πρέπει να πάει στα απογευματινά ιατρεία να πληρώσει για να πάρει γνωμάτευση.
    Αυτό πρέπει να τελειώσει. Δεν μπαλώνεται άλλο.
    Πρέπει να διορίζονται οι γιατροί με σύμβαση ορισμένου χρόνου πχ 5/ετία ανά βαθμίδα,με αυστηρά και σωστά κριτήρια διαφορετικά ανά βαθμίδα.Δικαίωμα να έχει ο γιατρός 2 θητείες ανά βαθμίδα. Δηλαδή ο γιατρός που συμπλήρωσε 2 5/ετίες ως επιμελητής Β' ,μετά να πρέπει αν θέλει να μείνει σε νοσοκομείο να διεκδικήσει υψηλότερη βαθμίδα σε όποιο νοσοκομείο έχει κενή θέση. Το ίδιο και γιά τον επιμελητή Α' .Αν πάρει θέση διευθυντού για μιά 5/ετία μετά θα υποβάλει πάλι υποψηφιότητα για διευθυντής είτε στο ίδιο νοσοκομείο είτε σε άλλο. Ετσι θα υπάρχει ηλικιακή πυραμίδα καθόσον στις υψηλότερες βαθμίδες θα είναι οι πιο μεγάλοι και οι πιο λίγοι και εκλεκτοί.
    Ολοι οι γιατρόι να έχουν δικαίωμα ιδιωτικού ιατρείου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή