Παρασκευή 30 Αυγούστου 2019

Οφειλές προς τον ΕΟΠΥΥ. «Λίγο πριν το τέλος».

Μελισσανίδης Παύλος
Πρόεδρος και Διευθύνων σύμβουλος
Διαγνωστικών Πολυϊατρείων και Κλινικής
Ρωμανού 14, Έδεσσα
Τηλ. 23810 25401 Κιν. τηλ. 6944 631226
Με την ιδιότητα
Μέλους των Συνδέσμων σας

Προς:
ΠΟΣΙΠΥ - κ. Θεόδωρο Χατζηπαναγιώτου
ΠΑΣΙΔΙΚ -  κ. Γιώργο Βουγιούκα
ΠΟΣΚΕ - κ. Φώτη Πατσουράκο
ΠΑΝΙΔΙ - κ. Δημήτριο Φασίτσα
ΠΕΙΚ - κ. Γρηγόρη Σαραφιανό

Θέμα: Οφειλές προς τον ΕΟΠΥΥ. «Λίγο πριν το τέλος».

Κύριοι,

Μετά την τελευταία συνάντηση που είχαμε με τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπ. Υγείας (Υπουργό, Υφυπουργό) παίρνω την πρωτοβουλία – έστω και αυθαίρετα – να σας κοινοποιήσω επιστολή αγωνίας για το προβλεπόμενο (πάντα κατά την άποψή μου) άδοξο τέλος των εταιρειών μας, των από πολλών ετών κόπο ζωής, καθώς και ταυτόχρονα, για πολλούς από εμάς, την απαξίωση του πτυχίου της ιατρικής.



Παρακαλώ πολύ, εάν έχετε αντίθετη άποψη για όσα παρακάτω παραθέτω, θα το εκτιμούσα πολύ αν με ενημερώνατε, διότι δεν είναι καθόλου ευχάριστο να αισθάνεται κανείς ότι τον περιμένουν πολύ δύσκολές ημέρες, όπως εγώ πιθανόν «λανθασμένα» να αισθάνομαι.

Κύριοι,

Επισκεφθήκαμε λίγες μέρες πριν τη νέα πολιτική ηγεσία πιστεύοντας, οι περισσότεροι από εμάς, ότι θα αποσπάσουμε έστω κάποια θετική αύρα. Θεωρούσαμε ότι επιτέλους ήλθε και η δική μας ώρα, η ώρα της δικαίωσης των αγώνων μας, αλλά και της υπομονής – ανοχής μας απέναντι σε σκληρές, άδικες και δυσβάστακτες αποφάσεις παρελθόντων ετών του Υπ. Υγείας και του ΕΟΠΥΥ.

Μετά την επίσκεψη, όμως, που πραγματοποιήσαμε οι σύλλογοι ΠΦΥ και ΔΦΥ στην ηγεσία του Υπ. Υγείας, προέκυψαν τα εξής συμπεράσματα:

Κερδίσαμε την εκτίμηση της ηγεσίας του Υπουργείου, διότι με την ανάληψη των καθηκόντων τους οι αρμόδιοι έδωσαν προτεραιότητα σε μια συνάντηση μαζί μας, κάτι το ασύνηθες.
Συνάντηση η οποία διήρκησε 10-15 λεπτά και τα οποία ήταν υπεραρκετά για να δώσουμε τα χέρια, να χαρούμε που γνωρίσαμε ο ένας τον άλλον και να δώσουμε υπόσχεση για μια νέα συνάντηση……

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου μάς υποσχέθηκε ότι θα δημιουργήσει διάφορες επιτροπές που ειλικρινά δεν κατάλαβα το σκοπό που θα εξυπηρετήσουν !!!

Ζητήσαμε την κατάργηση ή έστω τη μείωση του ΦΠΑ στις Κλινικές και λάβαμε σαφέστατη απάντηση ότι αυτό δεν είναι εφικτό. (Όμως είναι σωστό τα νοσοκομεία και άλλα δημόσια ιδρύματα, αντίθετα με τα ιδιωτικά, να μην επιβαρύνονται με ΦΠΑ, όταν όλοι εξυπηρετούμε τον ίδιο σκοπό; Εδώ δεν ισχύει το: Ισονομία και Ισοπολιτεία;)

Ζητήσαμε την αύξηση του προϋπολογισμού για την υγεία από το 5% στο 7% και λάβαμε σαφέστατη αρνητική απάντηση.

Ζητήσαμε τη μείωση γραφειοκρατίας εισαγωγών ασθενών στις ΜΕΘ και σε απάντηση η πολιτική ηγεσία άφησε υπονοούμενα ότι κάνουμε κατάχρηση εισαγωγών !!! (Απόλυτη κατανόηση !!!)

Ζητήσαμε (ως αιθεροβάμονες) τη μείωση του CLAWBACK για το 2019 και την κατάργησή του από το 2020, και αντ’ αυτού λάβαμε σαφέστατη απάντηση ότι για το 2019 σίγουρα θα είναι αυξημένο και για το 2020 εδώ είμαστε να συζητήσουμε αν θα σταματήσει να αυξάνεται !!!

Λάβαμε, όμως, και άλλες υποσχέσεις όπως η εντατικοποίηση των ελέγχων, καθώς ακόμα ότι όποια εταιρεία κάνει επενδύσεις θα εξετάζεται το ενδεχόμενο αυτή να έχει μειωμένο CLAWBACK!!!
Κατά την ταπεινή μου άποψη, επενδύσεις που θα τύχουν τέτοιας μεταχείρισης είναι εφικτές μόνο από πολυεθνικές «αγνώστου» πατρότητος, που τελευταία έχουν αποκτήσει πάρα πολλές μετοχές στην Ιδιωτική Υγεία και οι οποίες είναι οι μόνες που είναι σε θέση να επενδύουν σε ιατρικό εξοπλισμό (πχ ακτινοθεραπεία κ.α.) πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Το σπουδαιότερο δε που λάβαμε ως υπόσχεση είναι ότι η πολιτική ηγεσία προτίθεται να ομαδοποιήσει τα CLAWBACK 2017-2018-2019 ως ένα συνολικό ποσό για το οποίο θα μας δώσει τη δυνατότητα εξόφλησης σε 48 ως 120 δόσεις, εννοείται πάντα έντοκα !!!  Κάτι το οποίο χαιρέτισαν όλα τα συνδικαλιστικά όργανα εκτός από την ΠΕΙΚ !!! Αν θυμάμαι καλά (!!!), μόλις ανακοινώθηκε το CLAWBACK του 1ου εξαμήνου 2018 το θεωρήσαμε εξοντωτικό και αμέσως προχωρήσαμε σε πανελλήνια απεργία, ενώ πρόσφατα λάβαμε το CLAWBACK και του 2ου εξαμήνου του 2018. Συνεπώς οι οφειλές μας διογκώθηκαν. Και εμείς αντί να αντιδράσουμε, πανηγυρίζουμε διότι το συνολικό CLAWBACK του 2017-2018 θα το αποπληρώσουμε με δόσεις (έως 120)!!!
Άρα ο σκοπός της απεργίας που κάναμε ήταν ατυχής, διότι δεν ήταν πρόβλημα το ύψος του CLAWBACK, αλλά το πως θα το πληρώσουμε. Λάβαμε όμως την υπόσχεση ότι θα γίνει προσπάθεια ένταξης του αυξημένου – εξοντωτικού ποσού CLAWBACK και του (αυξημένου) 2019 στις 120 δόσεις, συνεπώς θα πρέπει να πανηγυρίζουμε διπλά !!!
Λυπάμαι πολύ, είμαστε για γέλια!!!
(Από όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω, οι οφειλέτες που εντάσσονται στο νόμο των 120 δόσεων είναι αυτοί που χρωστούν στα ασφαλιστικά ταμεία, στην εφορία και γενικότερα στο κράτος, είναι δηλαδή αυτοί που δεν πλήρωναν. Εμείς αντίθετα, εντασσόμαστε στις 120 δόσεις για να πληρώσουμε δεδουλευμένες υπηρεσίες μας !!!).

Όσο δε για την αναπροσαρμογή των εξευτελιστικά μειωμένων τιμών αποζημίωσης εξετάσεων, ούτε λόγος να γίνεται !!!

Όλα τα ανωτέρω συνέβησαν σε δύο συναντήσεις των 10-15 λεπτών που πραγματοποιήθηκαν με την νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, χωριστά για τους συλλόγους ΠΦΥ και ΔΦΥ και αποχωρήσαμε όλοι ικανοποιημένοι !!! …

Ο υπογράφων την επιστολή σάς καταθέτει ότι ένιωσε τη μεγαλύτερη απογοήτευση από το έτος 2000 που δραστηριοποιείται συνδικαλιστικά, επισκεπτόμενος έκτοτε σχεδόν όλες τις πολιτικές ηγεσίες του Υπ. Υγείας, διότι τη συγκεκριμένη συνάντηση την ανέμενε ως επίσκεψη που θα μας αφήσει έστω μία «μικρή αχτίδα φωτός» προς το καλύτερο.

Και «αχτίδα φωτός» προς το καλύτερο σίγουρα δεν είναι οι 120 δόσεις.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα και λαμβάνοντας υπόψη τον κύκλο εργασιών, τόσο των εταιρειών που εκπροσωπώ, όσο και πολλών άλλων συναδέλφων με τους οποίους τυγχάνει να συνομιλώ, είμαι σίγουρος ότι τα περισσότερα, αν όχι όλα, μέλη των συλλόγων που εκπροσωπείτε έχουν εταιρείες που παρουσιάζουν αρνητικό ισοζύγιο.

Τα οφειλόμενα ποσά, κυρίως προς το κράτος – ΕΟΠΥΥ, διαρκώς διογκώνονται με κίνδυνο να γίνουν μη διαχειρίσιμα.

Τα τελευταία 5 και πλέον έτη έχουμε δεχτεί:

την αλόγιστη και γιατί όχι αντισυνταγματική μείωση των τιμών αποζημίωσης εξετάσεων. Σας ερωτώ, είναι σύννομο, επιτρέπεται από το Σύνταγμα να παρέχουμε δωρεάν υπηρεσίες; Την 4η αξονική τομογραφία για ποιο λόγο δεχθήκαμε να την εκτελούμε δωρεάν; Ενδεχομένως γιατί πολλοί από εσάς θεωρείτε ότι δεν επιβαρύνεται το μηχάνημα (!!!), απαξιώνοντας τελείως τον ιατρό που τη γνωματεύει. (δες Παράρτημα)

ότι όσο πιο πολλές εξετάσεις κάνουμε, τόσο λιγότερα θα αμειβόμαστε (!!!) π.χ. Αξονικές Τομογραφίες (1η, 2η, 3η, 4η). Η δεύτερη και η τρίτη Τομογραφία είναι υποδεέστερες της πρώτης; Ποιο επάγγελμα θα το δεχόταν αυτό;

τη δραματική μείωση των τιμών αποζημίωσης στο τμήμα Βιοπαθολογίας σε βαθμό που έχει καταστήσει, κατά τη γνώμη μου, τα περισσότερα εργαστήρια Βιοπαθολογίας μη βιώσιμα.

κακοπροαίρετους ελέγχους, με δικά μας έξοδα, από ελεγκτικές εταιρείες (π.χ. Deloitte κ.α.), με δυσάρεστα αποτελέσματα.

να συμβάλουμε οικονομικά στην αγορά προγραμμάτων του ΕΟΠΥΥ.

ανορθόδοξους μηνιαίους ελέγχους από ελεγκτές οδοντίατρους, κτηνίατρους, κοινωνικούς λειτουργούς και άλλους μη έχοντες γνώσεις ιατρικής, ως προς την εφαρμογή των ΚΕΝ και όχι μόνο.

αυστηρούς ελέγχους στην εκκαθάριση, που ξεπερνούν κάθε όριο ανθρώπινης παράλειψης, με αποτέλεσμα υψηλότατα πρόστιμα. Π.χ. ξέχασε να βάλει την υπογραφή του ο παραπέμπων ιατρός, ενώ υπάρχει η υπογραφή του ελεγκτή γιατρού (θα μου πείτε ότι αυτό κατά κάποιο τρόπο λύθηκε …). Τα πρόστιμα, όμως, τα πληρώσαμε !!!

να προμηθευόμαστε στις Κλινικές φάρμακα με ΦΠΑ 6% και να τιμολογούμε στον ασθενή και στον ΕΟΠΥΥ με 24% (πρωτότυπη λογιστική !!!)

το ημερήσιο κόστος φαρμάκων στα 8 – 10 Ευρώ που μετά τα CLAWBACK-REBATE είναι περίπου 3 – 5 Ευρώ !!! Και με αυτό το ποσό καλούμαστε να θεραπεύουμε τους χειρουργημένους, καρδιολογικούς, ανοϊκούς και άλλους ασθενείς !!!

την αποζημίωση εξετάσεων (αξονικές, μαγνητικές, triplex κλπ) για τις Κλινικές στο 45% της κρατικής τιμής προ CLAWBACK-REBATE !!!

αυθαίρετες περικοπές στα ΚΕΝ και την αντικατάστασή τους με άλλα που δεν συμβαδίζουν με τη νόσο.

τη δωρεάν διακομιδή ασθενών με ασθενοφόρα !!!  (Δεν είναι ανέκδοτο, είναι πραγματικότητα) Καλεί την Κλινική μας ασθενής από την Καβάλα να τον μεταφέρει στην Έδεσσα προκειμένου να συνεχίσει την νοσηλεία του σ’ εμάς, όντας κάτοικος Έδεσσας. Μας έκανε την τιμή να νοσηλευτεί μία ημέρα, την επομένη δήλωσε ότι αισθάνεται καλύτερα και εξήλθε. Εμείς λάβαμε το ημερήσιο νοσήλιο (30/2 = 15€) και ο ασθενής επέστρεψε δωρεάν στο σπίτι του !!!  Σας ερωτώ σε ποιο μέρος του κόσμου επιβάλλεται να παρέχεται όποια υπηρεσία δωρεάν; Δεχθήκαμε δηλαδή στα 30€ ημερήσιο νοσήλιο να συμπεριλαμβάνεται η δωρεάν διακομιδή με ασθενοφόρο!!! … (Το συγκεκριμένο γεγονός δεν έγινε στην Έδεσσα, αλλά για ευνόητους λόγους αναφέρεται η Έδεσσα.)

να λειτουργούν ιδιωτικές εταιρείες ασθενοφόρων με ερμαφρόδιτες άδειες. Οι εταιρείες αυτές καλά κρατούν, αμείβονται ως πρέπει, δε διαθέτουν δική τους άδεια ασθενοφόρου, παρά μόνο χρησιμοποιούν άδειες των Κλινικών – ιδιωτικών διαγνωστικών εργαστηρίων, οι οποίοι δε δικαιούνται να εισπράξουν χρήματα για τη διακομιδή. (Την εισπράττουν όμως αυτοί που δεν έχουν πραγματική άδεια !!!) Καινοτόμο καθεστώς αδειοδότησης !!!!!! Πάλι καλά που δεν εντάσσονται στις επιχορηγήσεις…

το καταστροφικό Factoring, που είχε ως αντίκτυπο πολλές εταιρείες και ιατροί που το χρησιμοποίησαν να φτάσουν στα όρια της πτώχευσης.

το εξευτελιστικό ποσό κλινικής εξέτασης ανά ασθενή των 10 Ευρώ. Ουσιαστικά 4 Ευρώ (μείον CLAWBACK-REBATE, φόρους, …). Η καθαρίστρια που καθαρίζει το ιατρείο μας παίρνει 5 Ευρώ την ώρα.

εξονυχιστικούς ελέγχους από την επιθεώρηση εργασίας, μετά από ανώνυμες, αβάσιμες και κακόβουλες καταγγελίες, που ως υπηρεσία προστασίας των εργαζομένων, κάτι θα έβρισκε για να επιβάλει πρόστιμο.

οι επιστημονικά υπεύθυνοι τόσο στα Πολυϊατρεία, όσο και στις Κλινικές (θέση φάντασμα) να έχουν σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, κάτι που επέβαλε το ΤΣΑΥ και υιοθέτησε το Υπ. Υγείας για εισπρακτικούς και μόνο λόγους. Αποτέλεσμα του ανωτέρω υπήρξε πολλοί συνάδελφοι που είχαν κλινικές να τιμωρηθούν με μεγάλα πρόστιμα και πολλοί από αυτούς να πεθάνουν «στην ψάθα» ανασφάλιστοι. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια. (Βρίσκομαι στην διάθεσή σας να παραθέσω στοιχεία και παραδείγματα)

στις επιτροπές ελέγχου (αδειοδότησης και καλής λειτουργίας) να μην συμμετέχει εκπρόσωπός μας. Σας ερωτώ: γνωρίζετε κάποια άλλη επιτροπή ελέγχου στην οποία να μην συμμετέχει εκπρόσωπος του συλλόγου του ελεγχόμενου; Απίστευτη πρωτοτυπία!!!

οι οφειλές προς εμάς των ιστορικών ταμείων (ΙΚΑ, ΤΕΒΕ κλπ) να μην έχουν ακόμα εξοφληθεί. Κατά την άποψή μου έχουν ήδη παραγραφεί.

δικηγορικά γραφεία, έναντι μεγάλων αμοιβών, να εκμεταλλεύονται τον πόνο μας, υποσχόμενοι προσφυγές κατά των παράνομων υπουργικών διατάξεων, χωρίς αποτέλεσμα.

για πολλά έτη να μην υπάρχει συμψηφισμός. Δηλαδή ενώ είχαμε λαμβάνειν από τα δημόσια ταμεία, αυτό υπήρξε αδιάφορο και ήμασταν αναγκασμένοι να πληρώνουμε οφειλές (φυσικά έντοκα) προς το κράτος από χρήματα που δεν είχαμε, υπαιτιότητας του κράτους που μας κατάντησε εταιρείες χωρίς έσοδα.

τη γελοιοποίησή μας στα δικαστήρια όπου μας έσερναν υπάλληλοι των εταιριών μας λόγω καθυστέρησης πληρωμών, η οποία καθυστέρηση υπήρξε απότοκος της μη αποζημίωσής μας δεδουλευμένων πράξεων από τα ασφαλιστικά ταμεία.

οι τράπεζες να μας κατατάξουν στους επισφαλείς πελάτες.

να τρέμουμε κάθε καταγγελία εξεταζόμενου (προς ΕΟΠΥΥ, άλλα Ασφαλιστικά Ταμεία, Συνήγορο του Πολίτη κ.α.) κατ’ εξοχήν παράλογη.

όλες οι πολιτικές ηγεσίες των τελευταίων ετών να μας θεωρούν εταιρείες ξεπλύματος «βρώμικου χρήματος».

μας χαρακτήρισαν κλέφτες, κάτι που θα κάνει χρόνια να ξεπεραστεί.

να εκτελούμε εξετάσεις με μειωμένη έως μηδενική συμμετοχή σε άτομα με αναπηρία, χωρίς καμία επιβάρυνση από τον ΕΟΠΥΥ. (Εδώ ισχύει η ρήση: «με ξένα κόλλυβα, κάνουμε μνημόσυνο»).

την λειτουργία διαγνωστικών εργαστηρίων ως απογευματινά εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείων.
Στα συγκεκριμένα εργαστήρια εργάζονται ιατροί του ΕΣΥ ή Πανεπιστημιακοί. Οι σεβαστοί, κατά τα άλλα, συνάδελφοι (πολύ καλά πράττουν κι εγώ το ίδιο θα έκανα), εργάζονται στα απογευματινά ιατρεία κάνοντας διαγνώσεις εξετάσεων αξονικού, μαγνήτη, triplex κλπ, μερικές ημέρες την εβδομάδα, για ορισμένο αριθμό εξετάσεων, η δε αμοιβή που λαμβάνουν είναι πολλαπλάσια του κάθε ιδιώτη ιατρού. (Έχετε γνώση μηνιαίου εκκαθαριστικού ακτινολόγου νοσοκομείου που γνωματεύει αντίστοιχες ιατρικές πράξεις;).
Δια της παρούσης δεν επιθυμώ να θίξω την αποζημίωση των συγκεκριμένων ιατρών, αλλά επιθυμώ να τονίσω ότι όταν το κράτος δίνει (Χ) χρήματα στον Νοσοκομειακό γιατρό για διάγνωση μίας αξονικής, θα πρέπει να επιτρέπει και στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια – Κλινικές να αμείβουν με το ίδιο τουλάχιστον ποσό, τους συνεργαζόμενους ιατρούς κάτι όμως που δεν επιτρέπει. «Δύο μέτρα και δύο σταθμά».
Πώς είναι δυνατόν ένα διαγνωστικό ιατρικό κέντρο να αποζημιώσει τον ιατρό – διαγνώστη για μία αξονική τομογραφία π.χ. με 20 Ευρώ, όταν ο ΕΟΠΥΥ κατά μέσο όρο δίνει στα διαγνωστικά εργαστήρια συνολικά 28 Ευρώ για την πρώτη αξονική, για την δεύτερη 19 Ευρώ και την τρίτη 9 Ευρώ κάτι που δεν ισχύει στα Νοσοκομεία!!!!......

Γνωρίζετε το ποσό αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ στα δημόσια Νοσοκομεία, για πράξεις που εκτελούνται στα εξωτερικά απογευματινά ιατρεία; Π.χ. πόσο αποζημιώνει ο ΕΟΠΠΥ για μία αξονική ή έναν μαγνήτη; Μήπως τα νοσοκομεία αμείβονται διαφορετικά;
Στα Νοσοκομεία για τις πράξεις που εκτελούνται σε εξωτερικά ιατρεία υφίσταται το CLAWBACK-REBATE;
Στα εξωτερικά απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων, όταν υπάρξει κάποια παράλειψη γίνεται περικοπή δαπάνης; και αν ναι, επιβάλλεται πρόστιμο;

Και ως να μην έφταναν όλα αυτά:

Δεχτήκαμε το συνεχώς αυξανόμενο CLAWBACK και REBATE, με αποτέλεσμα μία μεσαία εταιρεία ΠΦΥ ή ΔΦΥ, εν έτη 2019 προς 2020 να οφείλει στο κράτος (ΕΟΠΥΥ) εκατοντάδες χιλιάδες Ευρώ.
Το τραγελαφικό είναι ότι τα ανωτέρω ποσά καμία από τις εταιρίες μας δεν τα πήρε ως δάνειο, ώστε να πρέπει να το επιστρέψει, αλλά είναι δεδουλευμένες υπηρεσίες και πράξεις από τα ιατρεία μας. Ποιος ο λόγος να επιστρέψουμε δεδουλευμένες πράξεις μας προς τον ΕΟΠΥΥ; Δηλαδή χρωστάμε στο κράτος δεδουλευμένες δικές μας υπηρεσίες. Αυτό θα μπορούσαν να το δεχτούν μόνο επιχειρηματίες - ιατροί !!!

Κύριοι,

Ως υπεύθυνος Ιατρικών κέντρων και μιας Γενικής Κλινικής 50 χλμ. από τα Σκόπια, μοναδικής Γενικής Κλινικής στην Κεντρική Μακεδονία – εκτός Θεσσαλονίκης (γιατί άραγε δεν υπάρχουν άλλες;;;), καθώς και με την ιδιότητα του μέλους συλλογικών οργάνων που εκπροσωπείτε, θέτω τα εξής ερωτήματα:

Ποιος είναι ο λόγος που δεχτήκαμε τα ανωτέρω;
Ποιος είναι ο λόγος που δεχτήκαμε να απαξιωθούν οι εταιρείες μας;
Ποιος είναι ο λόγος που δεχτήκαμε να μας κολλήσουν τη ρετσινιά του κλέφτη;
Ποιος είναι ο λόγος που δεχτήκαμε τα πάντα ως υπόδουλοι, ώστε να υπάρχει ο κίνδυνος όχι τόσο της χρεωκοπίας, όσο της μεταφοράς χρεών κακής διαχείρισης στους απογόνους; (Οι οποίοι το πιθανότερο είναι να μην κάνουν αποδοχή κληρονομιάς!!!)
Ποιος είναι ο λόγος που δεχτήκαμε την απαξίωση του ιατρικού μας επαγγέλματος;

Σήμερα, Αύγουστος του 2019, η ρετσινιά του ΕΟΠΥΥ ως οργανισμός που οφείλει, δεν υφίσταται πλέον.
Πολύ άνετα κάθε Υπουργός ή κάθε Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, δύναται να δώσει συνέντευξη και δικαίως να ισχυριστεί ότι ο ΕΟΠΥΥ εξόφλησε πλήρως τους παρόχους υγείας, άρα είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του. Το χειρότερο βέβαια που μπορεί να ισχυριστεί (και θα έχει δίκιο) είναι ότι ο ΕΟΠΥΥ τώρα πια «έχει λαμβάνειν» από κάθε πάροχο υγείας και μάλιστα ουκ ολίγα χρήματα. Εδώ ισχύει το: «εκεί που μας χρωστούσαν, μας πήραν και το βόδι».

Συμπέρασμα:

Ζήτω ο ΕΟΠΠΥ που πλέον δεν μας χρωστάει, αλλά του χρωστάμε!!!
Αυτή είναι η τέλεια διαχείριση!!!

Κύριοι,

Εάν με την παρούσα επιστολή υπάρχει παράγραφος που σφάλλω ή που έχετε αντίθετη άποψη, παρακαλώ κάντε τον κόπο να με διορθώσετε.

Επειδή όμως:
πολύ φοβάμαι ότι όχι μόνο έχω δίκιο, απεναντίας το πιθανότερο είναι να υπάρχουν και άλλα πολλά που παρέλειψα να αναφέρω
θεωρώ ότι η «κατηφόρα» που πήραμε με το να αποδεχόμαστε τα πάντα, έγινε «κατρακύλα», που το πιθανότερο είναι να οδηγήσει στο θάνατο τις εταιρίες μας, ο οποίος θα είναι και ακαριαίος
πραγματοποιήσαμε μία γενική απεργία, το δίκιο της οποίας απεδέχθη για πρώτη φορά η πολιτική ηγεσία και οι ασφαλισμένοι – εξεταζόμενοι, όμως με την μετέπειτα στάση μας μείναμε στις εντυπώσεις
όλα τα μέλη είναι αφενός μεν κουρασμένα, αφετέρου δε απογοητευμένα
έχουμε δίκιο

Για όλους αυτούς τους λόγους

Προτείνω:

Πρόσκληση σε Γενική Συνέλευση όλων των συλλόγων, με σκοπό:
την ίδρυση ενός και μοναδικού συλλόγου ή
την ίδρυση συλλόγου (ΠΦΥ) ανάλογου της ΠΕΙΚ ή
κάποια άλλη δική σας άποψη,
πάντως κάτι νέο πρέπει να δημιουργηθεί, το οποίο πλέον ως νέο ενωμένο και αποφασιστικό θα διεκδικήσει τα αυτονόητα, μήπως ανατρέψουμε, έστω και την τελευταία στιγμή, όλο το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί. Σε αντίθετη περίπτωση πολύ φοβάμαι ότι θα επιβεβαιωθεί ο τίτλος της επιστολής: «Οφειλές προς τον ΕΟΠΥΥ. Λίγο πριν (ήρθε) το τέλος.»

Βέβαια προτάσεις υπάρχουν πάρα πολλές αρκεί όχι μόνο να λέγονται, αλλά, εφόσον είναι αποδεκτές, να εφαρμόζονται.


ΥΓ.
Εφόσον δεν έχετε αντίρρηση, επιτρέπω την ανάρτηση τη συγκεκριμένης επιστολής στα Sites των Συλλόγων που εκπροσωπείτε, με σκοπό όσα από τα μέλη επιθυμούν να ασκήσουν κριτική, στα όσα με αγωνία αναφέρω.

Έδεσσα, 30/08/2019        Με εκτίμηση,

Παύλος Μελισσανίδης

Παράρτημα 1: Πραγματικές αποζημιώσεις ΕΟΠΥΥ

Σας παραθέτω τις πραγματικές τιμές αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ (αφαιρώντας το CLAWBACK-REBATE κατά προσέγγιση, οι τιμές όμως είναι προ φόρων) και τα αφήνω στην κρίση σας

Αξονικές Τομογραφίες
Για παράδειγμα Εγκεφάλου, Άνω-κάτω κοιλίας, Α-Κ-Ο, Θώρακος

CT 6 Τομών:
1η Εξέταση 19,04 €
2η Εξέταση 9,52 € 1η και 2η 28,56 €
3η Εξέταση 7,46 € 1η, 2η και 3η 33,32 €
4η Εξέταση 0,00 € 1η, 2η, 3η και 4η 33,32 €
5η Εξέταση 0,00 €

CT 16 Τομών:
1η Εξέταση 21,42 €
2η Εξέταση 10,71 € 1η και 2η 32,13 €
3η Εξέταση 5,35 € 1η, 2η και 3η 37,48 €
4η Εξέταση 0,00 € 1η, 2η, 3η και 4η 37,48 €
5η Εξέταση 0,00 €

CT 64 Τομών:
1η Εξέταση 28,56 €
2η Εξέταση 14,28 € 1η και 2η 42,84 €
3η Εξέταση 7,14 € 1η, 2η και 3η 49,98 €
4η Εξέταση 0,00 € 1η, 2η, 3η και 4η 49,98 €
5η Εξέταση 0,00 €

CT 128 Τομών:
1η Εξέταση 30,94 €
2η Εξέταση 15,47 € 1η και 2η 46,41 €
3η Εξέταση 7,73 € 1η, 2η και 3η 54,14 €
4η Εξέταση 0,00 € 1η, 2η, 3η και 4η 54,14 €
5η Εξέταση 0,00 €

Μαγνητικές Τομογραφίες
Για παράδειγμα Άκρας Χειρός και Πηχεοκαρπικής Αρθρώσεως

MRI 1 T
1η Εξέταση 45,22 €
2η Εξέταση 22,61 € 1η και 2η 67,93 €
3η Εξέταση 11,31 € 1η, 2η και 3η 79,14 €

MRI 1,5 T
1η Εξέταση 64,26 €
2η Εξέταση 32,13 € 1η και 2η 96,39 €
3η Εξέταση 16,07 € 1η, 2η και 3η 112,46 €

MRI 3 T
1η Εξέταση 69,02 €
2η Εξέταση 34,51 € 1η και 2η 103,53 €
3η Εξέταση 17,81 € 1η, 2η και 3η 121,34 €


‘Άλλες εξετάσεις

Υπερηχογράφημα
1ο Όργανο 4,22 € 1ο και 2ο 7,44 €
2ο Όργανο 3,22 €

Ψηφιοποιημένη (CR) μαστογραφία
Εξέταση 11,90 €

Ψηφιακή (DR) μαστογραφία
Εξέταση 16,66 €

Ακτινογραφία Απλή
Τιμή 2,44 € 1,33 €
Τιμή 4,05 € 2,20

Μέτρηση Οστικής Πυκνότητας
Εξέταση 18,09 €

Ότι έχει σχέση με το Βιοπαθολογικό τμήμα, η αποζημιώσεις του ΕΟΠΥΥ είναι δραματικά χαμηλές (πώς λέμε περίοδος εκπτώσεων, όλα τζάμπα!!!).

9 σχόλια:

  1. καλο ειναι να λαβουν μετρα ελαφρυνσης χθεσ,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΑΡΑΚΛΣΗ ΝΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΜΕΤΡΑ ΑΜΕΣΑ,ΧΟΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πρώτη φορά διαβάζω γραπτώς τόσο εμπεριστατωμένα αυτήν την άθλια κατάσταση (παρ'ότι βεβαίως την έχω ζήσει).
    Εσείς ποια θέση παίρνετε κα Μαστοράκου? Ή μήπως αρκείστε στο να μη δημοσιοποιείτε τα σχόλια μας, που λένε πόσο γελοίοι ήταν όλοι οι σύλλογοι που χαιρέτησαν την απόφαση των 120 δόσεων?
    Δυστυχώς σε αυτή τη χώρα ο καθένας κοιταει την πάρτη του, και ας ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα και ο γείτονας μαζί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΚΛΕΙΣΤΟ ΡΕΕΕ ΦΙΛΕ ΤΟ ' ΜΑΓΑΖΙ ΄' ...ΕΙΣΑΙ <>..ΚΑΙ ΣΕ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΩ ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ Ο << ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΑΚΟΥ >>...ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΣΕ ΦΑΝΕ ΟΙ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ !!..ΟΠΩΣ ΠΤΩΧΕΥΣΕΣ ΚΑΙ ΕΚΑΝΕΣ ΚΟΛΙΓΟ ΤΟΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ ΙΑΤΡΟ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΙΔΕΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ SUPER MARKET YGEIAS.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. κ. Μελισσανίδη

    Έχετε απόλυτο δίκιο!!
    ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΟΙ ΝΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΘΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η ρίζα του κακού είναι ότι οι πολιτικοί για να διαχειρίζονται πιο εύκολα τον γιατρό,, απλά τον έκαναν υπάλληλο τους , Όσοι ελεύθεροι απέμειναν με τις συμβάσεις υπαλληλοποιούνται και αυτοί Το σωστό είναι : είσαι ελευθεροπαγγαλματίας, παρέχεις τις όποιες υπηρεσίες σου αμείβεσαι από τον ασθενή πελάτη και αυτός αναλαμβάνει να αποζημιωθεί από τον ασφαλιστικό του φορέα, Με σύμβαση είσαι διαχειρίσιμος υπάλληλος, χωρίς σύμβαση τρέχει ο πολιτικός για δεκάλεπτα ραντεβού μαζί σου, προϋπόθεση ; διαγραφή από τους ιατρικούς συλλόγους σε οποιον συνάψει σύμβαση, Δύσκολα ΠΡΆΓΜΑΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στααματηστε πια αυτο το το ανεκδοτο με τους συλλογους .Παρτε χαμπαρι οτι απλα δεν υπαρχουν .Εχουν μονο ονομα και τιποτε αλλο .Δεν εχουμε να περιμενουμε τιποτε απο αυτους .Απαξιωστε τους πληρως και τα πραγματα θα βελτιωθουν .

      Διαγραφή
  7. Στο τέλος της ημερας μόνο παθολόγοι , παιδιατροι και γενικοι ιατροί θα μείνουν στην πιάτσα της πρωτοβάθμιας. Απαντες το γνωρίζουν λίγοι εχουν το θάρρος να το παραδεχθούν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Και μία καινούργιαν ιδέα για το υπουργείο= να προκαταβάλλουμε το ποσό του κλόου μπάκ κατ αντιστοιχία με την εφορία(ΧΑ,ΧΑ,ΧΑ) και μήν γελάτε, τέτοιοι που είμαστε και τα δεχόμαστε όλα απορώ πως και δεν το σκέφτηκαν ακόμα τα τζιμάνια του ΕΠΟΥΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή