Παρασκευή 30 Αυγούστου 2019

Πόσα ιδιωτικά ιατρεία υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα! Τι θα γίνει με τις νέες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
HR 

Χιλιάδες είναι τα ιδιωτικά ιατρεία που διαθέτει σήμερα η χώρα μας και παρ αυτά οι περίπου 10 εκατ. ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ δεν μπορούν να βρουν γιατρό για να επισκεφθούν χωρίς να χρειασθεί να πληρώσουν την επίσκεψη.

Άλλωστε οι περίπου 3000 συμβεβλημένοι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί δεν επαρκούν για να καλύψουν όλο το πληθυσμό δεδομένου ότι ο καθένας προσφέρει μόνο 200 δωρεάν επισκέψεις στους ασφαλισμένους.

Δεν είναι τυχαίο ότι από τις πρώτες κινήσεις του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια ήταν να ανοίξει τον ΕΟΠΥΥ και σε νέους γιατρούς ώστε να αυξηθούν οι συμβάσεις και να υπάρχει μεγαλύτερη πρόσβαση των ασθενών σε δωρεάν επισκέψεις. Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις κινήσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για τις νέες συμβάσεις: «ΕΟΠΥΥ: Έρχονται 600 νέες συμβάσεις γιατρών! Όλες οι λεπτομέρειες»

Οι νέες συμβάσεις των γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ αναμένεται να έχουν προωθηθεί και υπογραφεί το αργότερο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου λένε πληροφορίες του HealthReport.gr, δεδομένου ότι το Φθινόπωρο ξεκινούν και οι εποχικές ιώσεις και οι πολίτες έχουν μεγαλύτερη ανάγκη για ιατρική φροντίδα.

Σήμερα στη χώρα μας υπάρχουν συνολικά 25.470 ιδιωτικά ιατρεία (Πηγή: υπουργείο Υγείας 2019).
Το TOP 5 των ιδιωτικών ιατρείων

Από τα συνολικά 25.470 ιδιωτικά ιατρεία, πέντε είναι οι ειδικότητες με τα περισσότερα ιδιωτικά ιατρεία στη χώρα.

Ειδικότερα υπάρχουν:

-3.281 παθολογικά ιατρεία

-2581 παιδιατρικά ιατρεία

-2371 γυναικολογικά ιατρεία

-2316 καρδιολογικά ιατρεία

-1919 ορθοπεδικά ιατρεία

Να σημειωθεί ότι ενώ υπάρχουν 2581 παιδίατροι με ιδιωτικό ιατρείο σε όλη τη χώρα, οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ είναι ελάχιστοι, με συνέπεια ολόκληροι Νομοί να μη διαθέτουν κανέναν συμβεβλημένο. Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στην περιφέρεια όπου οι συμβάσεις είναι ελάχιστες και οι γονείς πρέπει είτε να πηγαίνουν σε δημόσιες δομές είτε να πληρώνουν τις ιατρικές επισκέψεις από την τσέπη τους.

Άγνωστο παραμένει εάν στις νέες συμβάσεις των ιδιωτών γιατρών που θα γίνουν με τον ΕΟΠΥΥ υπάρξουν και με παιδιάτρους, δεδομένου ότι οι ειδικότητες των Οικογενειακών Γιατρών (Παθολόγοι, Γενικοί Γιατροί και Παιδίατροι) συνεργάζονται με διαφορετική σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ και διαφορετικές αμοιβές, ενώ η πλατφόρμα για τη δήλωση συνεργασίας είναι ακόμη ανοικτή στον Οργανισμό.


Άλλωστε οι οικογενειακοί γιατροί στο μεγαλύτερο μέρος τους είχαν αρνηθεί και στην προηγούμενη κυβέρνηση να συνάψουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ λόγω των εξαιρετικά χαμηλών αμοιβών.

9 σχόλια:

  1. Μπλα μπλα μπλα μπλα μπλα......για λεφτά ,ακούσατε τίποτα ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ένα μέτρο, που θα στοίχιζε λίγο και θα είχε πολλά ωφέλη είναι να διπλασιαστούν οι επισκέψεις ανά μήνα δηλ. 400 ανά ιατρείο και να κατέβει το αντίτιμο στα 7,5 ευρώ. Άλλο μέτρο είναι η συνέχιση της στελέχωσης των ΤΟΜΥ με αύξηση της αμοιβής κατά 150 ευρώ. Υπάρχουν έξυπνες λύσεις αρκεί κάποιος να βάλει το μυαλό του να σκεφτεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πως και δεν σε πήρε η NASA βρε..... διάνοια 6.32?

      Διαγραφή
    2. Προφανώς κάτι τέτοιοι σαν και σένα σκέφτονται και δίνουν αυτές τις έξυπνες λύσεις όπως τις λές. Συγκεκριμένα για να μη νομίζεις ότι σου κάνω κακή κριτική 400 επί 7,5 =3000 από αυτά λοιπόν τα έξοδα ιατρεία σου είναι το λιγότερο 1000 ευρώ χωρίς γραμματέα και φθορές ( επαναλαμβάνω το λιγότερο κι αν θες τα υπολογίζουμε) Από τα 24000 καθαρά ας πούμε που θα σου μείνουν το χρόνο φόρος 22% ασφάλεια 20% (επίσης οι πιο αισιόδοξοι υπολογισμοί-χωρίς ΕΤΕΑΠ χωρίς εισφορά αλληλεγγύης κλπ) θα σου μείνει το 54% που αντιστοιχεί σε 12960 ευρώ δηλαδή 1080 ευρώ το μήνα. Σου φαίνεται πολύ έξυπνο το κάτω από 2,5 ευρώ ο ασθενής; Την προπαίδεια τη μαθαίνουμε στο δημοτικό ,πιστεύω δεν πήγες κατευθείαν γυμνάσιο οπότε ξαναυπολογισέ ταπριν αναφερθείς σε έξυπνες λύσεις.

      Διαγραφή
    3. Και ένα πιάτο φασόλια/φακές,Τετάρτη και Παρασκευή,πανέξυπνε...

      Διαγραφή
  3. Τι τα θελεις τα λεφτα;;;;οπως λεει κ ενα παλιο πλην ομως σοφο ασμα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ενα ακομα μετρο ειναι να δουλευουμε τζαμπα και να εξυπηρετουμε το κοσμακη με χαμογελο. Με τρελενεται μερικοι. Να δωσει σε ολους τους ιδιωτες γιατρους 50 επισκεψεις με αντιτιμο 5 ευρο, ετσι για να εξυπηρετουμε απο λιγο αλλα ολοι (αρα στο συνολο ...) συνανθρωπους μας που ειναι οικονομικα αδυναμοι. Στους υπολοιπους αποδειξη και να μαθουν να κουμανταρουν τα λεφτακια τους ..Ασ μη βγουνε και μια φορα το μηνα, ας φτιαξουν και κανα νυχι μονοι τους, ας στερηθουν και κανα ρουχαλακι τελευταιας μοδας ή εστω και ενα ταξιδακι το χρονο απο ολα τα αλλα που κανουν. ΠΑς μια βολτα και ειναι γεματα ολα. Γιατι εγω να εξυπηρετω με 7.5 ευρο το καθένα οπως λες συναδελφε εσυ πιο πανω. Και ποιος θα τις παρει τις 400 επισκεψεις? Αν τις παρεις εσυ θα κλεισεις ολους τους αλλους διπλα σου συναδελφους που δε τις πηραν. Ολοι το ιδιο και απο λιγο.... Συνθηκες υγιους ανταγωνισμου αλλα και κοινωνική ιατρική αναλογα των περιστασεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. καλυτερα θα ηταν να μεινουν οι ιδιοι εοπυυτεσ με 800 επισκεψεισ το μηνα ο καθενασ και αντιτιμο 5 ευρω η επισκεψη. λιγο μυαλο θελει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σίγουρα εναπομείναν trool του Σύριζα. χα χα χα, ο 6,32.

    ΑπάντησηΔιαγραφή