Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019

Απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου δείχνει την «πόρτα» σε 1.100 επικουρικούς γιατρούς του ΕΣΥ

Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA

Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου αφορά στην υπόθεση γυναικολόγου του νοσοκομείου Πολυγύρου Χαλκιδικής, ο οποίος προσέφυγε, καθώς δεν λαμβάνει το μισθό του από τις αρχές του χρόνου, αν και εργάζεται καθημερινά στο νοσοκομείο. Το Ελεγκτικό Συνέδριο, όμως, δεν τον δικαίωσε, με αποτέλεσμα -όπως υποστηρίζει η ΠΟΕΔΗΝ- να κινδυνεύουν πλέον και οι 1.100 συνάδελφοί του επικουρικοί, οι οποίοι είχαν προσληφθεί με παρόμοιο τρόπο.

Οι 1.100 επικουρικοί γιατροί (μεταξύ αυτών και ο γυναικολόγος του νοσοκομείου Πολυγύρου) είχαν προσληφθεί με προκήρυξη, ενώ η θητεία όλων έληξε στις 31.12.2018. Με νόμο η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, όμως, και καθώς οι γιατροί ήταν απαραίτητοι για τη λειτουργία του ΕΣΥ κυρίως στην Περιφέρεια, τους έδωσε τη δυνατότητα να ξαναγραφτούν στους καταλόγους των επικουρικών πριν λήξει η θητεία τους. Ο γυναικολόγος του νοσοκομείου Πολυγύρου, ήταν ο μοναδικός στη λίστα που μέχρι σήμερα δεν είχε πληρωθεί μισθούς και εφημερίες.

Η ΠΟΕΔΗΝ υποστηρίζει σήμερα, ότι η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που αναφέρει ότι είναι παράνομη η ανανέωση της θητείας του γιατρού πέραν των 24 μηνών, θέτει σε κίνδυνο όλους τους 1.100 επικουρικούς γιατρούς.


Η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει χαρακτηριστικά:

"Εκδόθηκε απόφαση από το Ι Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου 0241/22-7-2019 η οποία ρητώς αναφέρει ότι παρανόμως ο εν λόγω γιατρός ασχολείται πέραν του 24μήνου και εάν συνεχισθεί η παράνομη σύμβασή του που είναι αυτοδικαίως άκυρη και καταβληθούν αποδοχές η Διοίκηση του Νοσοκομείου θα διωχθεί πειθαρχικά. Μάλιστα αναφέρει ότι θα κοινοποιηθεί και στις Εισαγγελικές αρχές. Ως εκ τούτω κινδυνεύουν να διωχθούν και ποινικά οι εκκαθαριστές της μισθοδοσίας. Η εν λόγω απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν λαμβάνει υπ’ όψιν το ν.4528/2018 άρθρο δεύτερο που καταργεί την τρίμηνη διακοπή μεταξύ δύο διαδοχικών συμβάσεων εφόσον μεσολαβεί διαγωνιστική διαδικασία. Με την κοινοποίηση της εν λόγω απόφασης απολύονται 1100 Ιατροί από τα Δημόσια Νοσοκομεία και κινδυνεύουν να κλείσουν σημαντικοί τομείς ειδικά στα Περιφερειακά Δημόσια Νοσοκομεία".

Η ΠΟΕΔΗΝ ζητά από τον Υπουργό Υγείας με νομοθετική ρύθμιση να διευθετήσει αυτό το σοβαρό ζήτημα, καθώς, όπως αναφέρουν τα μέλη της: "Πολλά Περιφερειακά Νοσοκομεία λειτουργούν μόνο με επικουρικούς γιατρούς. Θα κινδυνέψουν ασθενείς όταν φύγουν".

3 σχόλια:

  1. 31/12/18 εφυγαν απο τα νοσοκομεια οι εμπειροτεροι γιατροι, ξαναγραφτηκαν στη λιστα και επαναπροσληφθηκαν οσοι εγκριθηκαν απο τις διοικησεις, καθαρη πολιτικη (κομματικη) συμορφωση.Παράληλα δωθηκε παραταση κατ εξαιρεση στους γιατρους του ΕΣΠΑ μεχρι τον Νοεμβριο του 2019,(που πλησιαζει...) και ασ ειχαν και αυτοι υπερβει το 24μηνο.Ποιοι ειναι αυτοι? μια νεα φουρνια νεοτερων επικουρικων που προσεληφθησαν για πρωτη φορα απο την προηγουμενη κυβερνηση.Καθαρή κομματικη υπόθεση. Ειναι λοιπον υποκριτικό να κοπτεται κανεις για τα νοσοκομεια υπερασπιζομενος τους επικουρικους της 31/12/18 οταν αυτοι κατακρεουργηθηκαν (με εξαιρεση τους προσκηνουντες) Η ιστορια ειναι για τους ΕΣΠΑ.
    Προφανως εαν καποιος κοπτεται για την λειτουργια των νοσοκομειων θα ζητουσε την αμεση καταργηση του εξευτελιστικου θεσμου πλεον του επικουρικου και την προσληψη ΕΠιμελητων Β που εχει καθυστερησει 10 ΧΡΟΝΙΑ, 10 ΧΡΟΝΙΑ σημαινει οτι ενας 35αρης νεος γιατρος το 2010 που διωκεται πολιτικα το 2018, στο τελος του 2019 ειναι 45αρης πλεον και διεκδικει μια νεα συμβαση επικουρικου, ωσ ΝΕΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ μακακα τον πιάσανε τον γυναικολογο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η πατέντα των επικουρικών γιατρών ήταν μια πονηρία του κράτους για να παρακαμφθούν οι κανονικές προσλήψεις. Όλοι γνώριζαν τα νομικά όριά των επικουρικών θέσεων, που φαίνονται αξεπέραστα όσες νομικές ρυθμίσεις και να γίνουν. Ήδη την πλήρωσε ο συνάδελφος, που δούλεψε υπέρ πίστεως και πατρίδος! Με βάση την απόφαση του ΕΣ θα κληθούν να επιστρέψουν τα χρήματα, που πήραν και οι υπόλοιποι 1100 επικουρικοί ως αχρεωστήτως καταβληθέντα. Η ΠΟΕΔΗΝ λοιπόν έπρεπε να είχε ζητήσει από πριν να σταματήσει αυτό το βιολί γιατί τώρα δεν γίνονται μπαλώματα πάνω στα μπαλώματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή