Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019

Κικίλιας: Οι ΤΟΜΥ θα ενισχυθούν – Συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ για 800 νέους γιατρούς

Ενίσχυση των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ), αλλά και συγχωνεύσεις, τουλάχιστον όπου γειτνιάζουν με Κέντρα Υγείας, προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.

της Διονυσίας Προκόπη - Onmed

Ερωτηθείς για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε στις ΤΟΜΥ και τα Κέντρα Υγείας ως διάσπαρτες μονάδες μέσα στη χώρα, υποστελεχωμένες και αφημένες. Τόνισε ότι οι ΤΟΜΥ θα λειτουργήσουν κανονικά και θα ενισχυθούν, μέσα όμως από διαδικασία αξιολόγησης και μετεξέλιξης. «Γιατί δεν μπορεί να υπάρχει Κέντρο Υγείας εδώ και ΤΟΜΥ εδώ με κοινή πόρτα και να λειτουργούν ξεχωριστά. Να έχει ένα νοσηλευτή ηΤΟΜΥ και ένα γιατρό και τρεις το Κέντρο Υγείας, είναι υποκρισία. Πρέπει να είναι ομογενοποιημένη και μία η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επίσης, ο υπουργός Υγείας επισήμανε ότι στην ΠΦΥ θα εμπλακούν σε μια κοινή διαδικασία και οι ιδιώτες οικογενειακοί γιατροί, «που έχει η μέση ελληνική οικογένεια και εμπιστεύεται, έτσι ώστε να πείσουμε τον κόσμο ότι πρέπει να πάει πρώτα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και στον γιατρό του, για να του πει αν χρειάζεται απλά ένα σιρόπι και να πάει σπίτι ή να πάει στο νοσοκομείο».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Κικίλιας ανακοίνωσε ότι υπάρχει ήδη συμφωνία με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο ώστε να ανοίξουν οι συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ και να ενταχθούν φέτος 800 νέοι γιατροί, οι οποίοι έχουν αποφοιτήσει μετά το 2011, με «πολύ καλή αποζημίωση κάθε μήνα».
127 ΤΟΜΥ σε λειτουργία

Μέχρι τον Ιούνιο του 2019, λειτουργούσαν 127 ΤΟΜΥ κυρίως σε μεγάλες πόλεις της χώρας, με έμφαση σε περιοχές με χαμηλό βιοτικό επίπεδο, υψηλή ανεργία και μικρή προσβασιμότητα σε υπηρεσίες υγείας, όπως είχε ιεραρχήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Το ανθρώπινο δυναμικό των ΤΟΜΥ αποτελούν περίπου 1.100 επαγγελματίες υγείας διαφορετικών πεδίων.

Σύμφωνα με τον απολογισμό του τότε αρμόδιου αναπληρωτή γενικού γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Σταμάτη Βαρδαρού, πραγματοποιήθηκαν πάνω από ένα εκατομμύριο επισκέψεις το διάστημα 2017 - 2019 , εξυπηρετήθηκαν πάνω από 100.000 ανασφάλιστοι πολίτες και έγιναν 3.000 δράσεις στην κοινότητα. Το 85,1% των πολιτών που απευθύνθηκαν στις ΤΟΜΥ, έλαβε υπηρεσίες Γενικού Ιατρού.

Ωστόσο, για λειτουργική αδυναμία και ανισότητες στην ανάπτυξη των ΤΟΜΥ έκανε λόγο η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, κατά την πρόσφατη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση των στοιχείων που συνέλεξε από τις Υγειονομικές Περιφέρειες. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι υπολείπεται σχεδόν κατά το ήμισυ ο στόχος λειτουργίας των ΤΟΜΥ (127 σε σύνολο 239), ενώ έγιναν μόνο 340 προσλήψεις γιατρών από τις 1.195 που είχαν σχεδιαστεί (ποσοστό 28,5%). Επίσης, η νυν ηγεσία του υπουργείου Υγείας υπολογίζει σε 370.000 τους ωφελούμενους πολίτες.

«Είναι σαφής η υποαπασχόληση και η λειτουργική αδυναμία των ΤΟΜΥ, καθώς σύμφωνα με τον αριθμό των ιατρών που προσλήφθηκαν θα έπρεπε να έχει εξυπηρετηθεί διπλάσιος αριθμός πολιτών από τον σημερινό απολογισμό. Παρατηρούνται ακόμη μεγάλες αποκλίσεις-ανισότητες στην υλοποίηση των ΤΟΜΥ ανά Περιφέρεια, καθώς δεν δόθηκε προτεραιότητα σε περιοχές που θα ωφελούνταν περισσότερο (π.χ. Νησιωτικές Περιοχές) και που έχουν περισσότερο ανάγκη» τονίζει το υπουργείο Υγείας.

31 σχόλια:

  1. Οι Κικίλιας και Κοντοζαμανης πιστεύουν πως θα έχουν οικ. γιατρούς με 300-400 ευρώ το μήνα...Πρέπει να τους ενημερώσει κάποιος, πως ο σχεδιαζόμενος εξευτελισμός των γιατρών δεν πρόκειται να γίνει ανεκτός από κανέναν και από όσο ακούω, εάν δεν αλλάξει κάτι από τις 15 Οκτωβρίου, οι ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ των οικ. γιατρών θα πάρουν μορφή χιονοστοιβάδας...Το δίδυμο Κ-Κ (Κικίλιας - Κοντοζαμάνης) θα οδηγήσει σε διάλυση την ΠΦΥ και θα βγάλει ψεύτη τον ίδιο το Πρωθυπουργό καθώς το σχέδιό του είναι οι συμπράξεις Δημοσίου-Ιδιωτικού φορέα εκθέτοντάς τον στα μάτια των πολιτών καθώς είχε αναφέρει ως παράδειγμα επιτυχημένης σύμπραξης τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ...Όσο για τις ΤΟΜΥ, τα ακούει ο κοσμος και γελάει, καθώς ούτε λειτούργησαν ούτε θα λειτουργήσουν ποτέ (μια μαύρη τρύπα είναι που "τρώει τα χρήματα" των ΕΣΠΑ)....Πόσο στοίχημα πως εάν δεν αλλάξει κάτι, το δίδυμο Κ-Κ θα είναι το ΠΡΩΤΟ Υπουργικό δίδυμο που θα διωχθεί από τον Πρωθυπουργό με τις κλωτσιές από το Υπουργείο του...έχουν αρχίσει ήδη τα όργανα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρόκειται για κοινους απατεώνες συνάδελφε, οι αριστεροί τουλάχιστον τις πιστεύουν αυτές τις ανοησίες! Τώρα, ποιο είναι το κίνητρο? Το ίδιο με το οποίο έστησαν (πάλι οι γαλάζιοι μαφιόζοι!) τον χρΕΟΠΥΥ το 2012 με χαμηλές αμοιβές, εκβιασμούς, πλήρη απαξίωση των ιατρών, εκμεταλλευομαστε τους γιατρούς για να παρέχουμε δωρεάν Υγεία στο βλακοποπολο που μας ψηφίζει! Ξεχάσατε τον Αδωνι και τον Βοριδη? Μπορεί τα ρεταλια του ΣΎΡΙΖΑ να είναι πιο πρόσφατα αλλά...... για ακονιστε την μνήμη σας!

      Διαγραφή
  2. ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ:
    1. Οι αμοιβές των οικογενειακών γιατρών που θα κυμαίνονται στα 300 ευρώ το μήνα, πιστεύετε πως αντιστοιχούν με το έργο που παράγουν???
    2. Πιστεύετε αληθινά πως οι γιατροί θα κάτσουν να εξευτελιστούν δίνοντάς τους το μήνα πιο λίγα από τα μηνιαία επιδόματα των Ρομά και των μεταναστών???
    3. Με τον τρόπο που συμπεριφέρεται η νυν ηγεσία του Υπουργείου προς τους οικ. γιατρούς, πιστεύετε πως θα "προσελκύσετε" γιατρούς για την ΠΦΥ???
    4. Όσο και να ενισχύσετε το μηδέν, μηδέν θα βγάλει...Στην πρώτη δημοτικού μάθαμε πως ακόμα και 1 δις εάν το πολ/σιάσεις με το μηδέν, μηδέν βγαίνει...Οι ΤΟΜΥ απέτυχαν, δεν είναι σε θέση να παρέξουν ιατρική περίθαλψη...Τ-Ε-Λ-Ο-Σ!!!...Τώρα εάν εσείς θέλετε να σκορπάτε τα χρήματα των ΕΣΠΑ, τι να πω ο Θεός μαζί σας...
    5. Τέτοια αναβλητικότητα και αδυναμία λήψης αποφάσεων μπροστά σε φλέγοντα ζητήματα (όπως οι αμοιβές των οικογενειακών γιατρών) όχι ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά ούτε ο Μαδούρο δεν έχει επιδειξει...
    6. κ Κικίλια και κ Κοντοζαμάνη: ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΡΑΒΟΣ Ο ΓΙΑΛΟΣ, ΣΤΡΑΒΑ ΑΡΜΕΝΙΖΕΤΕ και το καράβι της ΠΦΥ πάει σούμπιτο στα βράχια...WAKE UP!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ...........!
      ΞΕΡΤΕ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ? ΤΑ ΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΑΚΗ.........ΜΕ ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΜΑΣ !

      Διαγραφή
    2. Μην τους συγκρίνεις με τον ΣΎΡΙΖΑ συνάδελφε 10.46, οι συριζαιοι μπορεί να είναι άχρηστοι πίστευαν όμως τις βλακοτομυ τους ετούτο είναι απλά θεομπαιχτες

      Διαγραφή
  3. Θα......ενισχυθούν; Το πιάσατε συνάδελφοι με τι αλήτες έχουμε να κάνουμε ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο Κικιλιας εγινε φανατικοτερος απο τον Ξανθο και τον Πολλακη για την λειτουργια των ΤΟΜΥ.Παραξηγηθηκε που λειτουργουν μονο 127 ΤΟΜΥ.ΝΑΙ εχουμε μια πραγματικη ΚΟΛΟΤΟΥΜΠΑ Πες μας τωρα και για τα λεφτα που θα παιρνουν οι ιδιωτες συμβεβλημενοι στην ΠΦΥ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΚΑΝΟΥΝ ΑΚΡΙΒΩΣ ΟΤΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΟΠΟΤΕ ΤΙΘΕΤΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΓΙΑΤΙ ΤΟΥΣ ΕΚΛΕΞΑΜΕ ΑΦΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ORIGINAL !!! ΑΛΛΑ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΑΔΙΚΩ ΚΑΤΙ ΑΛΛΑΞΑΝ ! ΤΙΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΡΩΝΕ ΤΑ ΓΑΛΑΖΙΑ ΚΑΛΟΠΑΙΔΑ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Se kana 2 hronia tha mas lene oti oi gifTOMY einai megali kenotomia tis ND ! Gelate ? Kala.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ναι αγόρι θα αντιστρέψετε και το brain drain ! Ρε που τους βρηκαμε αυτούς? Τουλάχιστον οι αναρχοαπλυτοι τις πίστευαν αυτές τις ηλιθιότητες, ετουτοι απλά μας δουλεύουν! Η μόνη διαφορά από τους άλλους είναι ότι φοράνε γραβάτες ! Απόλυτο ξεβρακωμα και δεν κυβερνούν ούτε 3 μήνες !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Με πολύ καλή αποζημίωση εγκατέλειψε τώρα Αγγλιες Γαλλιες Γερμανιες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Όταν τα έλεγε ο Ξανθομαδουρο τον εκραζαν όλοι τώρα ακούτε τίποτα; Κ.Μαστορακου θα του πείτε κάτι; Που είναι οι Καψαμπεληδες και οι Εξαδάκτυλοι; Είναι κατάσταση αυτή ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Να επανιδρυσουμε και την ΚΟΜΣΟΜΟΛ Λαικε Επιτροπε Βασιλιι Κικιλιεφ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μπραβο! Επιτέλους να και κάποιος, που θα κάνει κάτι με τους νέους γιατρούς! Μέχρι τώρα ότι γινόταν ήταν για τους παλιούς γιατρούς, που ήταν ήδη βολεμενοι. Για τους νέους έμενε το εξωτερικο! Τώρα με την πολύ καλή αποζημίωση, που θα δίνεται για τις ΤΟΜΥ κανένας δεν θα θέλει να ξενιτευθει! Όλοι θα προσφέρουν στην πατρίδα μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άρπα και 72 σεντσια γυφτουλα 10.42 που παριστανεις τον .....γιατρο!

      Διαγραφή
    2. Δεν βαρέθηκες βρε γελοίε μετά από τις συνεχείς αποτυχίες να λες τα ? Πάρτε το χαμπάρι , χεσμ@νους σας έχουν οι νέοι γιατροί!

      Διαγραφή
  12. Δύο μήνες τώρα η νεοδιορισθείσα υποδ/τρια στον ΕΟΠΥΥ δεν ενημερώθηκε για τη απόφαση της 2//9/2019 για το τόπο αμοιβής των οικ/κων γιατρών?Η Ηγεσία του Υ.Υ. έχει σαν προτεραιότητα πως θα βρεί τρόπο να νομιμοποιήσει τις γυφτοΤΟΜΥ παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις οτι θα τις καταργήσει??Μ'αυτά τα αντανακλαστικά που έχουν τρίβουν τα χέρια τους ο Βαρδαρός,ο Τάκης και οι υπόλοιποι και επιχαίρουν για το εξάμβλωμα της ΠΦΥ που άφησαν πίσω τουςΑς το ακούσουν άπαντες καλα. Με πορδές δεν βάφονται αυγά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είναι θέμα αντανακλαστικων συνάδελφε 10.50, δεν βλέπεις την βροχή από κωλοτουμπες σε όλα τα θέματα από την Μακεδονία ως τον Νόμο Κατρουγκαλου;

      Διαγραφή
  13. Εγώ κ. Μαστοράκου έθεσα ένα ερώτημα και δεν βλέπω να αναρτήθηκε, σοβαρά ο ΠΙΣ συμφώνησε με τον ΞανθοΚικίλια για 800 νέες συμβάσεις για τις οποίες προυπολόγισαν τα ......αμύθητα 1250 ευρώ τον μήνα ? Αν ναι , γιατί τότε φωνάζαμε για τα 1500 του Ξανθοκηφήνα? Αν τις πενταροδεκάρες τις δίνει η ΝΔ όλα.....καλά? Αν όχι γιατί δεν τον διαψεύδετε ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Κ.Μαστοράκου , εξηγήστε επιτέλους στον Λαικό Επίτροπο Κικίλιεφ ότι δεν βγάλαμε ΝΔ απλά για να γίνει κ.Υπουργού η Τζένη ! Όπως σωστά το θέτει και ο συνάδελφος πιο πάνω οι Συριζαίοι τουλάχιστον έχουν το ελαφρυντικό ότι τις βλακώδεις τριτοκοσμικές κρατικές σταυλοδομές τις πιστεύουν από ιδεολογία! Ποια η δικαιολογία της ΝΔ ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Εγώ αγαπητοί συνάδελφοι σας τα έλεγα από την αρχή , φαινόταν το πράγμα , εδώ τουςβ κράζει το antinews Σαμαρά ! Και να μην ξεχνιόμαστε όσο απαράδεκτοι και να ήταν οι άξεστοι συριζαίοι, τον χρΕΟΠΥΥ τον έστησαν σαν τα μούτρα τους με πενιχρές αμοιβές και εκβιασμούς το αληταριό της ΝΔ με πρωταγωνιστές τους κλόουν του ΛΑΟΣ που έκαναν υπουργούς ! Θέλω να πω και αυτοί τα ίδια σκ@τά είναι και χειρότεροι από τους άλλους και να που αποδεικνύεται περίτρανα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ΤΣΙΜΠΙΕΜΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΑΝ ΕΙΜΑΙ ΞΥΠΝΙΟΣ . Ο ΚΙΚΙΛΙΑΣ Η Ο ΒΑΡΔΑΡΟΣ ΕΔΩΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αληθεύει ότι ο ΠΙΣ έκανε τέτοια συμφωνία με τον Βασιλάκη Καίλα ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Εδώ κάναν καρακωλοτουμπάρα με την Μακεδονία, στις κτηνιατρικές τομυ θα κολλούσαν ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Το τρομερό είναι πως και αυτός ο αρχικαραγκιόζης είναι γιατρός όπως ο ΞανθοΜαδούρο και ο άξεστος Πολάκης , είμαστε άξιοι της μοίρας μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. ......με πολύ καλή αποζημίωση κάθε μήνα......που όμως ο Χάχας που παριστάνει τον υπουργό δεν τολμά να πει (έχουν ήδη πει για ποσό που αντιστοιχεί σε 1250 ψωροευρώ τον μήνα), τα συμπεράσματα δικά σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Σήμερα έμαθα έκοψαν και το κοινωνικό επίδομα! Δεν κρίνω αν είναι σωστό ή λάθος απλά υπενθυμίζω ότι μέχρι πριν έναν μήνα διαβεβαιωναν ότι ΚΑΝΈΝΑ επίδομα δεν θα κοπεί! Καταλαβαίνετε τώρα συνάδελφοι με τι τύπους ειπα/ξειπα μπλέξαμε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Μιλάμε για υπουργαρα, το πρόβλημα του είναι ο αντικαπνιστικος νόμος, οι εξάμηνες συνταγές και οι προαναγγελθεισες δήθεν αιφνιδιαστικες επισκέψεις στα νοσοκομεία. Μην περιμένετε τίποτα όπως και τα συριζορεταλια δούλους για την γαλέρα ψάχνει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Συναδελφοι εσεις γνωριζατε οτι εχει ψηφισθει επι Πολακη νομοσ που νομιμοποιει την αντιποιηση ιατρικου επαγγελματος?Συγκεκριμενα με το ΦΕΚ -1355 19-4-2019 παιρνουν ιατρικη ειδικοτητα ιατρικησ γενετικης βιοχημικοι και βιολογοι??στα γραφεια της Διευθυνσης υγειηνης για τις ιατρικες ειδικοτητες γινεται χαμος!!!το θεμα εχει περασει στα ψιλα γραμματα προφανως για να βολευτουν συγκεκριμενα ατομα και καταστασεις αλλα το εντυπωσιοακο ειναι πως κανενας ιατρικος συλλογος και περισσοτερο ο Πανελληνιος δεν εχει βγαλει τσιμουδια! Η νεα κυβερνηση συμφωνει σε αυτην την πρωτοφανή προσπαθεια αντιποιησης ιατρικου επαγγελματος??γιατι να παιρνουν ιατρικη ειδικοτητα και οχι ειδικοτητα βιολογιας????επομενως καταλαβαινετε οτι υπαρχουν ακομα χειροτερα σχεδια εξεφτελισμου των γιατρων που για να παρουν πτυχιο και ειδικοτητα μοχθησαν για πανω απο 1 δεκαετια!!!!! θα ηθελα μια απαντηση απο την κ.Μαστορακου που σεβομαι ιδιαίτερα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή