Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019

Από κόσκινο ξανά οι λίστες χειρουργείων! Τι θα αλλάξει ο Κικίλιας




Από κόσκινο περνούν ξανά οι λίστες χειρουργείων.

Τέλος στην ταλαιπωρία των ασθενών για να πραγματοποιήσουν μία επέμβαση σε δημόσιο νοσοκομείο, επιχειρεί να βάλει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Ειδικότερα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας σχεδιάζει να αλλάξει τον τρόπο που σήμερα εφαρμόζονται και ελέγχονται οι λίστες χειρουργείων, καθώς διαπιστώθηκε και από τη νυν ηγεσία ότι η σειρά προτεραιότητας καταστρατηγείται συστηματικά από ορισμένους γιατρούς με το…αζημίωτο φυσικά.

Οι λίστες χειρουργείων δημιουργήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση για να μπει ένα τέλος στα «γρηγορόσημα» και τα φακελάκια, αλλά στην πράξη διάφοροι …λειτουργοί του Ιπποκράτη έβρισκαν πάντα έναν τρόπο να τις ξεπερνούν, επικαλούμενοι επείγοντα περιστατικά.

Η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιχείρησε επίσης να κάνει κάποιες τροποποιήσεις για να τηρείται ο νόμος, αλλά στην πράξη δεν ωφέλησαν. Διαβάστε ΕΔΩ ενδεικτικά: «Διορθώσεις στις λίστες χειρουργείων στα νοσοκομεία! Νέοι έλεγχοι»


Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας μέσα στις πρώτες οδηγίες που αναμένεται να δώσει στους νέους Διοικητές των Νοσοκομείων είναι να βελτιωθεί άμεσα το σύστημα της προτεραιότητας για εισαγωγή στα χειρουργεία.
Εσωτερική ομάδα ελέγχου στα χειρουργεία

Γι αυτό και δημιουργείται με διαδικασίες εξπρές, ειδική εσωτερική ομάδα ελέγχου τήρησης της λίστας χειρουργείου. Άλλωστε σε πρόσφατο έλεγχο που έγινε σε μεγάλα νοσοκομεία με εντολή του Βασίλη Κικίλια, διαπιστώθηκε ότι οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων δεν πραγματοποιούσαν απολύτως κανέναν έλεγχο για το αν τηρούνταν η σειρά προτεραιότητας στα χειρουργεία.


Η εσωτερική ομάδα ελέγχου θα πραγματοποιεί ακόμη και επιτόπιο έλεγχο στα περιστατικά που παρουσιάζονται ως επείγοντα, για να διαπιστώνεται εάν είναι πλασματικά ή όχι. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται βέβαια και η μείωση του φαινομένου με τα φακελάκια.

Σε δεύτερη φάση εφαρμογής του σχεδίου ελέγχου από την εσωτερική ομάδα, θα επιβάλλονται και αυστηρές ποινές στους γιατρούς.

Στο πλαίσιο πάντως των αλλαγών αναμένεται να εφαρμοσθούν με τη συμβολή ειδικών επιστημόνων, ειδικά κριτήρια με τα οποία θα καθορίζεται ένα περιστατικό ως επείγον, κάτι που εφαρμόζεται και στο εξωτερικό.


Παράλληλα ο Βασίλης Κικίλιας προτίθεται να αξιοποιήσει και τις σύγχρονες τεχνολογίες, λένε πηγές του HealthReport.gr για να ελέγξει πως γίνονται οι εισαγωγές κάποιων ασθενών στα χειρουργεία με διαδικασίες εξπρές

2 σχόλια:

  1. Είπαμε. Η μόνη λύση η οποία είναι και εύκολα εφαρμόσιμη είναι να υποχρεωθούν οι χειρουργοί των δημοσίων νοσοκομείων να έχουν όλοι τον ίδιο αριθμό εξετάσεων έτσι ώστε ο ασθενής να μη μπορεί να επιλέξει το χειρουργό αφού αυτός θα έχει συμπληρώσει το πλαφόν. Εξάλλου είναι παράνομη η επιλογή γιατρού σε δημόσιο νοσοκομείο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διόρθωση΄Τον ίδιο αριθμό χειρουργικών επεμβάσεων.

      Διαγραφή