Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2019

Όχι του ΦΣΑ για δωρεάν διάθεση φαρμάκων για σοβαρές παθήσεις από τα φαρμακεία



''Το φάρμακο, ανεξαρτήτως τιμής, είναι ιδιαίτερο προϊόν και η διάθεσή του γίνεται μόνο από επιστήμονες Φαρμακοποιούς''.

ΙΑΤRONET

Η τελευταία πρόταση του Υπουργείου, σχετικά με τη δωρεάν διάθεση φαρμάκων για σοβαρές παθήσεις από τα ιδιωτικά φαρμακεία, ‘’βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετο το Φ.Σ.Α. Το φάρμακο, ανεξαρτήτως τιμής, είναι ιδιαίτερο προϊόν και η διάθεσή του γίνεται μόνο από επιστήμονες Φαρμακοποιούς μετά το πέρας των πανεπιστημιακών τους σπουδών. Οι απόψεις που ακούγονται περί διάθεσης φαρμάκων με κούριερ κ.λπ., υποτιμούν τον επιστημονικό και κοινωνικό ρόλο του φαρμακοποιού, ο οποίος συμπεριλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ενημέρωση και καθοδήγηση των πολιτών σε σχέση με τον τρόπο λήψης των φαρμάκων, την φαρμακολογική τους δράση, τις παρενέργειες και τις αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα.

Ταυτόχρονα καταδεικνύει άγνοια για τον τρόπο διακίνησης και λήψης των συγκεκριμένων φαρμάκων, όπως την πιστοποίηση διακίνησης προϊόντων ψυχρής αλυσίδας. Οι φαρμακοποιοί προφανώς είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν τους πάσχοντες συμπολίτες, αλλά με όρους σεβασμού και αξιοπρέπειας προς το επάγγελμά τους. Άλλωστε, φανταζόμαστε ότι το Υπουργείο δεν απηύθυνε την ίδια πρόταση στους γιατρούς περί δωρεάν εξέτασης και περίθαλψης των ασθενών, ούτε στη βιομηχανία για δωρεάν χορήγηση των αντίστοιχων φαρμάκων.

2 σχόλια:

  1. Πολύ καλά κάνανε και αρνηθήκανε.Ετσι φεύγουν από τη μέση και γλυτώνουμε.
    Και κακώς τους ζήτησαν να συνδράμουν σε μιά τέτοια κίνηση εκ μέρους του υπουργείου και του ΕΟΠΥΥ. Λες και δεν τους ξέρανε !
    Η λύση πρέπει να βρεθεί με άλλο τρόπο.
    Η διάθεση των φαρμάκων υψηλού κόστους αποφασίστηκε να γίνεται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ , γιά να αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ το φάρμακο στη νοσοκομιακή τιμή και να κερδίζει το κέρδος του φαρμακοποιού που ήταν υψηλό και εκτινασόταν η δαπάνη με τη λιανική τιμή.
    Τώρα αν τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ είναι λίγα και ταλαιπωρούνται οι ασθενείς,να βρούμε μια λύση.
    Αυτή η ιδέα για την αποστολή στο σπίτι με κούριερ στον ασθενή φαίνεται καλή.
    Αλλά θέλει καλή οργάνωση.
    Θα μπορούσε να βοηθήσει η ΗΔΙΚΑ με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.
    Ο γιατρός που γράφει τη συνταγή πχ, να μην την δίνει στον ασθενή. Να την στέλνει σε μορφή pdf ηλεκτρονικά σε ειδικό μαιλ στον ΕΟΠΥΥ. Στον ασθενή να δίνει ενα έντυπο της συνταγής με την διαγράμμιση ΑΚΥΡΟ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ . Ετσι ώστε να μην μπορεί να εκτελεσθεί, αλλά να υπάρχει για ενημέρωση του ασθενούς,μαζί με τις οδηγίες.
    Μετά ο ΕΟΠΥΥ που θα έχει λάβει τη συνταγή στο μαιιλ με τα στοιχεία όλα του ασθενούς,να εκτελεί την συνταγή και να στέλνει το φάρμακο στην αναγραφόμενη διεύθυνση με κούριερ κατόπιν και επικοινωνίας με τον ασθενή μέσω τηλεφώνου.
    Ετσι θα λαμβάνει ο ασθενής το φαρμακό του εύκολα. Ο γιατρός θα δίνει τη θεραπεία και τη συνταγή,το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ θα εκτελεί τη συνταγή και απλά θα πηγαίνει το δέμα με κούριερ στο σπίτι.
    Και αφήστε τους φαρμακοποιούς της γειτονιάς να λένε ότι θέλουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. το κουριερ θα πληρωνεται.ο φαρμακοπωλης γιατι πρεπει να ειναι τσαμπα????///καποιος συμβουλος στο υπουργειο εχει κονε με εταιρεια μεταφορων.ο νεος υπουργος μιμειται τους προκατοχους του αδωνι κ πολλακη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή