Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019

Ο Θωμάς Λούκας για την κατάσταση στο Νοσοκομείο της Λήμνου

Συντάκτης: Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Λήμνος

Επιστολή προς τα μέσα ενημέρωσης με αφορμή την κατάσταση στο χώρο του Νοσοκομείου Λήμνου απέστειλε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λήμνου Θωμάς Λούκας.

Η επιστολή αναφέρει:

Σαφώς και το νοσοκομείο της Λήμνου δεν διάγει τις πιο ένδοξες ημέρες του. Παραμένοντας ακέφαλο επί 10 μήνες, δημιουργώντας προβλήματα στις χημειοθεραπείες των ογκολογικών ασθενών, βιώνοντας την λειψανδρία στο ιατρικό προσωπικό σε σημείο που δεν έχει παραπέρα, μοιάζει να βαδίζει σε ένα προαναγγελθέντα θάνατο…

Τα προβλήματα του νοσοκομείου πολλοί τα γνωρίζουν στο περίπου, λίγοι όμως έχουν αντιληφθεί τις πραγματικές διαστάσεις του ζοφερού μέλλοντος που προδιαγράφεται…

Προς αποσαφήνιση του θολού τοπίου σας αναφέρω τα παρακάτω…

Πριν από λίγες ημέρες αναρτήθηκαν στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ οι μεταθέσεις τεσσάρων μονίμων ιατρών, οι οποίοι κάνοντας χρήση της πενταετίας στην παραμεθόριο, μετακινούνται προς τα νοσοκομεία της ηπειρωτικής Ελλάδας. Δυστυχώς όμως όλη αυτή η κατάσταση επισύρει μια σειρά δυσμενών συνεπειών.

Αρχικά, η μόνη μόνιμη οφθαλμίατρος μετατίθεται και αν δεν συμβεί παράταση της θητείας της επικουρικού οφθαλμιάτρου, τότε στις 30 Νοεμβρίου το οφθαλμολογικό τμήμα θα κλείσει.

Ο μόνος ουρολόγος επίσης μετατίθεται, οπότε από τα μέσα Οκτωβρίου το ουρολογικό τμήμα θα κλείσει επίσης.

Ακολούθως μετατίθεται η αιματολόγος του νοσοκομείου και καθώς ήταν η μόνη ιατρός σε αυτήν την ειδικότητα σε λίγες ημέρες κλείνει και το αιματολογικό τμήμα.

Ο ένας εκ των δύο μονίμων καρδιολόγων του νοσοκομείου φεύγει, οπότε η καρδιολογική κλινική εφεξής θα στελεχώνεται από έναν μόνο ειδικό ιατρό. Μία μόνο μόνιμη ιατρός στελεχώνει την παθολογική κλινική, ενώ το χειρότερο είναι πως ολόκληρη η χειρουργική κλινική στηρίζεται σε έναν μόνο ειδικό ιατρό, ο οποίος δεν είναι καν μόνιμος αλλά επικουρικός.

Σε όλα αυτά να προσθέσουμε ότι στις 30 Νοεμβρίου λήγει και η σύμβαση της επικουρικού νεφρολόγου και δεν μπορώ να καταλάβω πως μια μονάδα τεχνητού νεφρού θα μπορέσει να διεκπεραιωθεί από έναν μόνο του ειδικό ιατρό για 30 μέρες το μήνα.

Ως επιστέγασμα όλων αυτών έρχεται και η καθολική απαξίωση του νοσοκομείου από όλους του φορείς, αφού αρέσκονται να το αφήνουν χωρίς διοίκηση επί 10 συνεχούς μήνες. Η προσπάθεια κάποιων να υποδυθούν του, διοικητές μέχρι στιγμής αγγίζει τα όρια του γελοίου. Διότι για να πετύχεις κάτι πρέπει και να θέλεις και να ξέρεις και να μπορείς (βασικά μαθήματα διοίκησης) και δυστυχώς τίποτα από όλα αυτά δεν φαίνεται να ισχύει.

Όλα αυτά είναι κάποια από τα μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν το νοσοκομείο και υπάρχουν πόσα ακόμα, τα οποία θα καταντούσαν την παρούσα επιστολή κουραστική αν όχι γραφική.

Η μόνη ελπίδα στον ορίζοντα μοιάζει να είναι αφενός μεν η τοποθέτηση άμεσα νέου διοικητή και αφετέρου η ταχεία ολοκλήρωση των προκηρύξεων που τρέχουν. Ας αναφέρω ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η προκήρυξη του Μαρτίου του 2018 (καλά διαβάσετε 2018), η οποία θα μας φέρει μόνιμο χειρουργό.

Οι πρώτες αντιδράσεις του νυν υπουργού υγείας στα μέσα του καλοκαιριού δώσαν μια ανάσα στο νοσοκομείου μας αλλά πρέπει να υπάρχει και συνέχεια.

Σίγουρα κάποιοι θα προστρέξουν να μιλήσουν για τα κίνητρα που δεν έχουν οι ιατροί προκειμένου να στελεχώνουν τα νοσοκομεία της περιφέρειας. Σε όλους αυτούς έχω να απαντήσω πως αυτό δεν είναι δουλειά του πολίτη. Δουλειά μας είναι η ανάδειξη των προβλημάτων. Η εξεύρεση λύσης τους είναι δουλειά άλλων, αυτών που πληρώνονται γι αυτό.

Θωμάς Λούκας

Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Λήμνου

1 σχόλιο:

  1. Δουλεια σας κυριε προεδρε ειναι κυριως η στηριξη των ιατρων μελων σας και οχι η αναλυση των επαγγελματικων συνθηκων των νοσοκομειακων ιατρων .Για τους ιδιωτες ιατρους δεν βρηκατε να πειτε μια λεξη?Αφου υπαρχουν τοσο σημαντικα θεματα, τους καλει το νοσοκσμειο για να βοηθησουν ,επ αμοιβη φυσικα,ή θεωρουνται ανυπαρκτοι ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή