Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2019

Αποφαση Γενικού Συμβουλίου ΟΕΝΓΕ για τους επικουρικούς γιατρούς

Αθήνα 27 Σεπτεμβρίου 2019
Α.Π: 9731

Για μία ακόμη φορά συνάδελφοι μας επικουρικοί δουλεύουν χωρίς να πληρώνονται για ολόκληρους μήνες μισθό και εφημερίες.

Στον Πολύγυρο Χαλκιδικής ένα συνάδελφος γυναικολόγος δεν πληρώνεται το μισθό του και τις εφημερίες του από τον Ιανουάριο, στο Διδυμότειχο δύο συνάδελφοι, ένας παθολόγος και ένας παιδίατρος είναι απλήρωτοι τους τελευταίους 4 μήνες.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο βασιζόμενο στο Σύνταγμα, σε Προεδρικά Διατάγματα και Ευρωενωσιακές Οδηγίες, έκρινε ότι οι συμβάσεις των συναδέλφων είναι παράνομες, με αποτέλεσμα οι συνάδελφοι όχι μόνο να είναι απλήρωτοι, αλλά και να βρίσκονται στα πρόθυρα της απόλυσης αφού η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου αναφέρει ρητά ότι : «οι συμβάσεις των οποίων η διάρκεια υπερβαίνει τους 24 μήνες είναι παράνομες».

Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν αφορά μόνο τους συγκεκριμένους συναδέλφους αλλά το σύνολο των επικουρικών γιατρών (1.100) των οποίων οι συμβάσεις υπερβαίνουν το 24μηνο.

1.100 συνάδελφοι απολύονται, τμήματα και κλινικές απειλούνται με κλείσιμο αφού σε αρκετές περιπτώσεις οι συνάδελφοι επικουρικοί είναι οι μοναδικοί γιατροί που υπηρετούν.

Στο νοσοκομείο Σερρών π.χ. υπηρετεί ένας ογκολόγος και ένας παθολόγος, οι οποίοι απολύονται αμέσως μόλις κοινοποιηθεί η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Στην αντίστοιχη λίστα των επικουρικών δεν υπάρχει άλλος συνάδελφος και βάσει της νομοθεσίας θα πρέπει να μεσολαβήσουν τρεις μήνες για να προσληφθούν οι γιατροί. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, τουλάχιστον για τρεις μήνες τα ογκολογικά περιστατικά του Ν. Σερρών δε θα μπορούν να εξυπηρετηθούν στο νοσοκομείο Σερρών.

Αυτά είναι τα τραγικά αδιέξοδα της πολιτικής που αντιμετωπίζει την υγεία του λαού σαν κόστος για το κεφάλαιο και το κράτος του.

Ευθύνη έχουν όλα τα κόμματα (ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ) που αρνήθηκαν να συζητηθεί στη Βουλή η πρόταση που κατέθεσαν 140 συνδικαλιστικοί φορείς του δημοσίου, ανάμεσα τους και η ΟΕΝΓΕ, για την κατάργηση του άρθρου 103 του Συντάγματος που απαγορεύει τη μετατροπή των συμβάσεων από ορισμένου χρόνου σε αορίστου. Που διατηρούν άθικτο το νομοθετικό πλαίσιο που αφήνει απλήρωτους για μήνες τους συναδέλφους. Που απολύει γιατρούς την ώρα που οι δημόσιες μονάδες υγείας μετρούν χιλιάδες κενά. Που στέλνει στην ανεργία, στερεί από τους ασθενείς και αχρηστεύει έμπειρο αξιόλογο επιστημονικό δυναμικό. 

Ως εδώ. Απαιτούμε από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να δώσει λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει. Να πληρωθούν άμεσα οι συνάδελφοι. Να μην απολυθεί κανένας επικουρικός. Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών, των συμβασιούχων που εργάζονται στο δημόσιο σύστημα υγείας. Κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων ομηρίας και ανακύκλωσης της ανεργίας. Μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης σύμφωνα με τις ανάγκες.

2 σχόλια:

  1. Δεν πάμε καλά! Αντί να ζητάμε κανονικές προσλήψεις με προκηρύξεις θέσεων ζητάμε να ανοίξει η κερκόπορτα! Συνάδελφοι ελάτε στα συγκαλα σας επιτέλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η αποφαση του ΕΣ ειναι νομικα ορθη .Δεν φταιει κανεις για τους αφελεις τουλαχιστον συναδελφους που συνεχιζουν να εργαζονται ,παρα το νομο .Θα επρεπε τα τμηματα να αφεθουν να κλεισουν και μετα να λογοδοτησουν οι υπευθυνοι. Οι ιατρικοι συλλογοι επρεπε απο καιρο να ειχαν δωσει λυση στο προβλημα ,με σωστη ενημερωση των μελων τους και πιεση των υπευθυνων οπου χρειαζεται , ,αλλα απαιτειται θεληση και ικανοτητες ,στοιχεια αγνωστα σε αυτους .

    ΑπάντησηΔιαγραφή