Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2019

Πονεμένη ιστορία η κάρτα υγείας στην Ελλάδα

Η Κροατία και η Σλοβακία που υπολείπονταν σε θέματα υγείας, μας άφησαν πίσω.


Ένας υπολογιστής μπροστά από τον γιατρό, είναι πια μια οικεία εικόνα. Οι γιατροί μπορούν να τον εκμεταλλευτούν και να μάθουν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, πολλά για τον ασθενή που έχουν μπροστά τους. Ακόμη και αν αυτός είναι αναίσθητος! Υπάρχει κάποια αλλεργία ή κάποιο χρόνιο νόσημα; Λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή και ποια; μήπως υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση την περασμένη εβδομάδα; Οι πληροφορίες μπορούν να σώσουν ζωές. Αυτή είναι η ιδέα πίσω από μια ηλεκτρονική κάρτα υγείας για κάθε πολίτη. Αλλά στην Ελλάδα, η απλή και αποδοτική αυτή ιδέα έχει βρει άγονο έδαφος. 

Η κάρτα υγείας, που -κατά γενική ομολογία- θα έβαζε πολλά πράγματα σε τάξη και κυρίως την πιστοποίηση της παρουσίας του ασφαλισμένου στα ιατρεία. Αλλά και γενικότερα, θα ήταν μια πολύ καλή εξέλιξη για τα οικονομικά του συστήματος, τους επιστήμονες υγείας και τους ασθενείς. Πρωτοεμφανίστηκε πιλοτικά στην χώρα μας το 2012, όταν 2.500 ασφαλισμένοι του ΟΠΑΔ και περίπου 500 ιατροί και φαρμακοποιοί παρέλαβαν αντίστοιχο αριθμό καρτών. Επτά χρόνια μετά, οι κάρτες πετάχτηκαν πιθανότατα στα σκουπίδια ή κρατούνται απλώς ως σουβενίρ. 

Και όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι εκείνη η κάρτα στάθηκε η αφορμή να επανεκκινήσουν συζητήσεις μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, για την σύσταση κοινοπραξίας με στόχο τη δημιουργία μονάδας κατασκευής καρτών σε ελληνικό έδαφος, η πλειοψηφία της οποίας θα ανήκε στο Ελληνικό Δημόσιο. Η τότε πρόταση έφερε την Ελλάδα να αναλαμβάνει την εύρεση της κατάλληλης έκτασης καθώς και τις διαδικασίες αδειοδότησης του εγχειρήματος και την Γερμανία να χρηματοδοτεί την επένδυση. Μια επένδυση σε κάρτες που θα κατασκευάζονταν με στρατιωτικές προδιαγραφές, υψηλούς αλγόριθμους κρυπτογράφησης, ενσωματωμένο υπολογιστή κ.λπ., ενώ το κόστος για κάθε κάρτα θα ήταν περίπου 50 έως 70 ευρώ. 

Και τι προχώρησε από όλα αυτά; τίποτα. 

Και αναρωτιούνται αρκετοί, γιατί τελικά δεν προχώρησε τουλάχιστον εκείνο το αρχικό σχέδιο με τους ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ, τη στιγμή μάλιστα που το κόστος εκείνης της κάρτας έφτανε στο δυσθεώρητο ποσό του ενός ευρώ και κάτι. Λιγότερο δηλαδή από όσο κόστιζε ένα βιβλιάριο υγείας, έναντι του οποίου είχε το πλεονέκτημα να περιλαμβάνει εκτός από το πλήρες ιστορικό συνταγών και παραπεμπτικών της τελευταίας πενταετίας (για ασθενείς με υψηλή επισκεψιμότητα στις δομές υγείας) και επιπλέον χρήση ως Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας (ΕΚΑΑ – EHIC) αλλά και ιατρικές πληροφορίες που θα μπορούσαν να αποβούν σωτήριες σε ώρα ανάγκης, όπως αλλεργίες, ομάδα αίματος, λήψη αντιπηκτικών κοκ. 

Η άγνοια, οι προσωπικές στρατηγικές, η έλλειψη κοινής λογικής, τα αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα και κυρίως ο ανύπαρκτος πολιτικός σχεδιασμός με τη μορφή της Εθνικής Στρατηγικής για την Υγεία, προς όφελος τόσο του συστήματος όσο και του πολίτη, εμφανίζονται ως τα βασικότερα αίτια που εν έτει 2019 η Ελλάδα στερείται κάρτας υγείας. Τη στιγμή που άλλα ευρωπαϊκά κράτη που σέβονται τα δημόσια οικονομικά, τη δημόσια υγεία και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων του ασθενή, προχωρούν στην υιοθέτηση καρτών και συσκευών δεύτερης και τρίτης γενιάς, όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Φινλανδία, η Ιταλία ή κράτη τα οποία ενώ μέχρι πρότινος υπολείπονταν της Ελλάδας στις μεταρρυθμίσεις της υγείας, σήμερα μας έχουν προσπεράσει, όπως η Κροατία και η Σλοβακία, οι κάτοικοι των οποίων διαθέτουν τη δική τους κάρτα υγείας. 

Τα φαινόμενα παραβατικότητας, όπως η πλαστή συνταγογράφηση, πλέον έχουν ξεφύγει, αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, τονίζοντας ότι είναι πια επιτακτική ανάγκη ο επαγγελματίας υγείας αντί να παλεύει με την είσοδό του στο σύστημα της συνταγογράφησης -που είτε δυσλειτουργεί είτε τον "πετά" έξω μετά από λίγα λεπτά- να αποκτήσει την δική του κάρτα με καρταναγνώστη, ενώ κάρτα υγείας πρέπει να αποκτήσει και ο ασθενής. Οι δύο κάρτες (ιατρού-ασθενούς) και ο καρταναγνώστης του ιατρού θα παρέχουν την αναγκαία πιστοποίηση της ταυτόχρονης παρουσίας και των δύο στο ιατρείο. Επιπλέον, ο ασθενής θα είναι πια κάτοχος και φορέας του ιατρικού του φακέλου. Παράλληλα, για να διασφαλιστεί ότι ο ασθενής δεν θα παραδίδει σε τρίτους την κάρτα του, αυτή μπορεί να συνδυαστεί με επιπλέον λειτουργικότητες. Ήδη αναφερθήκαμε στην ΕΚΑΑ, αλλά θα μπορούσαν οι κάρτες να επιτρέπουν την πρόσβαση σε υπηρεσίες διαδικτύου της δημόσιας διοίκησης που απαιτούν ταυτοποίηση των χρηστών, φορολογικές χρήσεις, όπως στην ιταλική κάρτα Tessera Sanitaria κοκ, έτσι ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα του παρελθόντος με στοιβαγμένα βιβλιάρια υγείας. Ακόμη περισσότερο, το κράτος θα μπορούσε να σχεδιάσει συνολικά μια πολυλειτουργική κάρτα πολίτη, που θα κάλυπτε επιπλέον τομείς της καθημερινότητάς του, όπως ταυτότητα, δίπλωμα οδήγησης κλπ. 

Λύσεις σίγουρα υπάρχουν- και μάλιστα τέτοιες που μπορούν να προσαρμοστούν στα οικονομικοκοινωνικά δεδομένα της ελληνικής κοινωνίας- αναφέρουν παράγοντες της αγοράς. Η αγορά μιλά πλέον για μία επιτακτική ανάγκη που πρέπει να καλυφθεί άμεσα και αυτή να γίνει το εφαλτήριο για έναν ουσιαστικό μετασχηματισμό διάτρητων διαδικασιών- που σήμερα παραβιάζονται εις βάρος όλων των νόμιμων.


Ελληνική


Ιταλική


Γαλλική


Γερμανική

4 σχόλια:

  1. Πλεον απλα δεν χρειαζεται. Το ηλεκτρονικο συστημα οπως ειναι χτισμενο σημερα καλυπτει επαρκεστατα την οποιαδηποτε πληροφορια. Αρκει βεβαια να δωθει η προσβαση σε ολους. Καποιοι προφανως φανταζοντουσαν τεραστια κερδη. Φανταστειτε τις καρτες, εκατομμυρια!! Και τι θα γινονταν οταν ο απροσεκτος ασθενης θα εχανε την καρτα; Ας παραγγειλουμε μια καινουρια. Για να μην μιλησω για τα χιλιαδες μηχανακια αναγνωσης των καρτων που θα επιβαρυνονταν οι γιατροι αλλα και τα δημοσια νοσοκομεια. Η εποχη των μνημονιων ηταν βαρβαρη για τους Ελληνες ασθενεις αλλα μας εσωσε και απο κατι τετοια. Τωρα καθς ειδους ιστορικο μπορει να βγει μεσα απο την πλατφορμα του ΕΟΠΥΥ. Αρκει ο γιατρος να το θελει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η καρτα υγείας θα έλυνε πολλά προβλήματα και ενα από αυτά είναι το ζήτημα των πλαστών συνταγών. Στη τελευταία σύσκεψη στον ΙΣΑ έθεσα το θέμα αλλά η ομήγυρης αντιμετώπισε την πρόταση εχθρικά. Επειδή λέει δεν μπορούμε να λέμε τους γιατρούς κλέφτες Γιατί άραγε ? Μήπως τις συνταγές δεν τις γράφουν οι γιατροί ? Μήπως και τις πλαστές συνταγές οι ίδιοι γιατροί δεν τις γράφουν? Και οι συνταγές αυτές που καταλήγουν στον ΕΟΠΥΥ δεν αποζημιώνονται? Αν λοιπόν και οι πλαστές συνταγές αποζημιώνονται αυτοί που τις γράφουν και τις εισπράττουν τι είναι ιεροκήρυκες ? Προφανώς όχι όμως με την αντικοινωνική και αντισυναδελφική συμπεριφορά τους επιβαρύνουν το σύστημα , προκαλούν αύξηση του claw back για τους εργαστηριακούς και τα φαρμακεία ενώ η πολιτεία που επί άλλων τυρβάζει περικόπτει ασφαλιστικές εισφορές των ασφαλισμένων. Ελπίζω οτι ο λογοκριτής των σχολίων δεν θα περικόψει το σχόλιο γιατί νομίζω οτι οι σύλλογοι πρέπει να σηκώσουν το χαλί να πετάξουν τα σκουπίδια που τόσα χρόνια τα κρύβουν από κάτω. Άραγε να υπάρχει σωτηρία ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το κόστος των 50-70 ευρώ που συζητιόνταν με τους Γερμανούς (είναι υπέρ-υπέρ-υπέρογκο, ούτε οι τραπεζικές δεν κοστίζουν τόσο) περιλάμβανε μάλλον και το κατιτίς για αυτούς (στυλ MISENS, οπ, λάθος SIΕMENS ήθελα να πω) και θα είχε και καρτοαναγνώστες ανάλογης αξίας (ε, να βγάλουμε κάτι και από αυτούς...). Δε ντρεπόμαστε, άκου 70 ευρώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πόσο καιρό συζητάμε για τις νέες ταυτότητες που είναι πολύ δύσκολο να πλαστογραφηθούν και υπάρχουν πλέον σε όλο τον αναπτυγμένο κόσμο; Ακόμα με τις παλιές χειρόγραφες ταυτότητες είμαστε...Και θέλουμε ατομική κάρτα υγείας ...Είναι τουλάχιστον κωμικοτραγικό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή