Σάββατο 28 Μαρτίου 2020

Σ. Τσιόδρας: 32 θάνατοι, 95 νέα κρούσματα, με συνολικό αριθμό τα 1061


Στη σημερινή ενημέρωση, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας κ. Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε 95 νέα κρούσματα, τα οποία ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό στα 1061. Οπως είπε, 69 άνθρωποι βρίσκονται στις ΜΕΘ, εκ των οποίων οι 66 διασωληνωμένοι. Η μέση ηλικία τους είναι τα 66 έτη, ενώ 12 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι 47 άνδρες. Οι περισσότεροι είναι άνω των 65 ετών, ή έχουν υποκείμενα νοσήματα.

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει περισσότερα από 14363 διαγνωστικά τεστ.

Ο κ. Τσιόδρας έδωσε και νέες συμβουλές προς τους πολίτες, που εξαιτίας της απαγόρευσης κυκλοφορίας και της καραντίνας μένουν περισσότερες ώρες στο σπίτι. Συγκεκριμένα κάλεσε όλους να αποφεύγουν το κάπνισμα και το ποτό και να μην ακούν πολλές ειδήσεις για τον κορονοϊό για να μην αυξάνεται το άγχος.

Επεσήμανε πως «είναι σύνηθες να έχουμε φοβο για εμάς και τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Όλοι μας αισθανομαστε τον προσωπικό μας περιορισμό. Πρέπει να προτιμούμε την έγκυρη ενημέρωση και να διατηρήσουμε την επικοινωνία με τους σημαντικούς για εμάς ανθρώπους, που μας στηρίζει. Να φροντίσουμε για μία ισορροπημένη διατροφή». «Οι επόμενες εβδομάδες είναι σημαντικές. Παραμένουμε σε ένα καλό σενάριο για τη χώρα», κατέληξε ο κ. Τσιόδρας.

Αναφορικά με την κολχικίνη, φάρμακο που ομάδα Ελλήνων δοκιμάζει για τον κορωνοϊό, ο κ. Τσιόδρας τόνισε: «Φαίνεται ότι ο ιός είναι καρδιοτοξικός, η παρουσία γρίπης και μόνο εξαπλασίαζε τον κίνδυνο εμφράγματος. Δεν είναι γνωστό με ποιον μηχανισμό το κάνει, ομάδα καθηγητών έχει κάνει εισήγηση για την κολχικίνη, θα το δώσουμε και ελπίζουμε να προστατέψει τους νοσούντες».

Απαντώντας σε ερώτηση για τη διασπορά του κορωνοϊού στην Ελλάδα, ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε πως «οι μαθηματικές εκτιμήσεις έχουν μια αβεβαιότητα. Αλλά με βάση αυτά είμαστε στο καλό σενάριο και το κακό σενάριο, τύπου Ιταλίας, δεν ακολουθείται. Όσο καλύτερα τηρήσουμε τα μέτρα, τόσο καλύτερη εικόνα θα έχουμε σαν χώρα».

Οπως είπε ο καθηγητής, στις ΗΠΑ καταγράφονται πλέον τα περισσότερα κρούσματα από όλο τον κόσμο, ενώ η Ιταλία και η Ισπανία οι χώρες με τις περισσότερες απώλειες ανθρωπίνων ζωών.

Διακόπτονται οι πτήσεις από και προς Ολλανδία και Γερμανία

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε τη διακοπή όλων των πτήσεων από και προς την Ολλανδία και τη Γερμανία, πριν ελαχίστων εξαιρέσεων.

Συγκεκριμένα τόνισε ότι θα επιτρέπονται πλέον επαναπατρισμοί από τρεις κατηγορίες ατόμων:
Οσοι χρήζουν υγειονομικής φροντίδας (έγκυρες ή με κάποιο σοβαρό νόσημα) με ιατρική βεβαίωση
Οσοι δεν έχουν εξασφαλισμένη στέγη (λ.χ. λήξη διαστήματος νόμιμης διαμονής σε χώρα του εξωτερικού)
Οσοι είναι με πτήση transit (με αποδεικτικό εισιτηρίου)

Επίσης προειδοποίησε ότι αν συνεχίσουν να μην τηρούνται τα μέτρα στις λαϊκές αγορές, τότε θα σταματήσει η λειτουργία τους.

Οπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, η ανταπόκριση των πολιτών στην πρόσκληση για εθελοντική προσφορά ήταν συγκινητική, ενώ η εκδήλωση συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.

Στον έλεγχο που έγινε από τα συνεργεία του ΕΟΔΥΥ βρέθηκε ένα θετικό κρούσμα από πολίτη προερχόμενο από την Κωνσταντινούπολη και ένα από την Ισπανία. Και οι δύο παραμένουν σε καραντίνα στο ξενοδοχείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου