Κυριακή 29 Μαρτίου 2020

ΕΟΠΥΥ: Πληρώνει το ίδιο ποσό για όλες τις ΜΕΘ



Η αποζημίωση που καταβάλλει ο ΕΟΠΥΥ ανέρχεται στο 100% των ΚΕΝ και του νοσηλίου για ημερήσια νοσηλεία σε ΜΕΘ

Protothema.gr

Καμιά υπερχρέωση δεν υφίσταται στην τιμή για την ημερήσια αποζημίωση για τις ΜΕΘ με βάση τα Κλειστά Ελληνικά Νοσήλια. Στην τιμή αυτή δεν συμπεριλαμβάνεται το μισθολογικό κόστος, όπως άλλωστε προκύπτει και από την αποζημίωση στα δημόσια νοσοκομεία.

Η αποζημίωση που καταβάλλει ο ΕΟΠΥΥ ανέρχεται στο 100% των ΚΕΝ και του νοσηλίου για ημερήσια νοσηλεία σε ΜΕΘ, ενώ η μισθοδοσία του προσωπικού τους καλύπτεται ορθά από τον προϋπολογισμό μισθοδοσίας των δημοσίων υπαλλήλων.

Αυτό προκύπτει και από την ΚΥΑ Υ4α/οικ.105494 που αναφέρει επί λέξει: "Στις περιπτώσεις πολιτών των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των τρίτων χωρών, μη μονίμων κατοίκων Ελλάδος, η τιμή των Κλειστών Ελληνικών Νοσηλίων (Κ.Ε.Ν.) υπολογίζεται με συντελεστή μισθολογικού κόστους 2,09 επί την τιμή που αναγράφεται στον πίνακα Κ.Ε.Ν.".

Αυτή η ΚΥΑ βασίστηκε στο πόρισμα της επιτροπής που είχε ορίσει το υπουργείο Υγείας για την εφαρμογή των ΚΕΝ, η οποία αναφέρει σαφώς ότι η ανάλυση κόστους αφορά όλα τα κόστη πλην του μισθολογικού, το οποίο καλύπτεται από το κονδύλι του γενικού προϋπολογισμού για τη μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων.

Άλλωστε, στον απολογισμό του Υπουργείου Υγείας το 2012 με τίτλο Έκθεση Αποτελεσμάτων ΥΥΚΑ και των Μονάδων του ΕΣΥ 2011 (έτος δημιουργίας των ΚΕΝ) αναφέρεται ξεκάθαρα ότι τα Ελληνικά ΚΕΝ δεν περιλαμβάνουν τη δαπάνη μισθοδοσίας. Από την ίδια Έκθεση προκύπτει και ο συντελεστής μισθολογικού κόστους 2,09 που το ίδιο το κράτος έχει θεσμοθετήσει με την παραπάνω ΚΥΑ και το οποίο αφορά σε στοιχεία που έχουν αντληθεί από τα dημόσια νοσοκομεία.

Ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει τα δημόσια νοσοκομεία με το 100% του ΚΕΝ και του νοσηλίου της ΜΕΘ και βέβαια η μισθοδοσία του προσωπικού τους καλύπτεται ορθά από τον προϋπολογισμό μισθοδοσίας των δημοσίων υπαλλήλων.

1 σχόλιο:

  1. βρε ορθα καλυπτεται απο την μισθοδοσια του δημοσιου.Οταν ενας πολιτης εμπαινε σε ιδιωτικη ΜΕΘ ,ο ΕΟΠΠΥ πληρωνε το ιδιωτικο νοσ/μειο με 800 Ε,και τιποτε αλλο,οπως ακριβως το ρυθμισε η προηγουμενη κυβερνηση.Μη θεωρειτε χαχολους τους Ελληνες.Παραπληροφορημενους ψηφοφορους θελετε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή