Τρίτη 24 Μαρτίου 2020

Κορωνοϊός: Η πανδημία επιταχύνεται στον κόσμο, φρενάρει στην Ελλάδα

Ρούλα Τσουλέα - IATROPEDIA

Ο κορωνοϊός Covid-19 μοιάζει να έχει βάλει φρένο στην Ελλάδα, αλλά παγκοσμίως μόλυνε 100.000 ανθρώπους μέσα σε μόλις 4 ημέρες. Τα μέτρα εναντίον του πρέπει να ενταθούν σε όλες τις χώρες, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ο κορονοϊός Covid-19 έχει πια εξαπλωθεί σε σχεδόν όλες τις χώρες του κόσμου και καθημερινά μολύνει ολοένα περισσότερους ανθρώπους, με τον ρυθμό της διασποράς του να έχει επιταχυνθεί, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται σε μια στιγμή που, για πρώτη φορά, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος. Και αυτό, διότι ο κορωνοϊός δείχνει σαν να έχει ανακόψει την ορμή του.

«Η καμπύλη της επιδημίας στην Ελλάδα δείχνει σαν να έχει βάλει κάποιο φρένο», είπε χθες ο κ. Τσιόδρας. «Χαίρομαι που δεν βλέπω αυτή τη δραματική αύξηση. Αγοράσαμε χρόνο, μακάρι να αγοράσουμε κι άλλο χρόνο. Δεν μπορώ να πω ότι έχει μειωθεί, αλλά ούτε και ότι έχει αυξηθεί δραματικά».

Ως φαίνεται, η Ελλάδα είναι μία από τις λίγες χώρες του κόσμου στις οποίες συμβαίνει αυτό. Όπως ανέφερε χθες ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Tedros Adhanom Ghebreyesus, ο κορωνοϊός χρειάσθηκε:
67 ημέρες από το πρώτο κρούσμα έως ότου φτάσει τα 100.000 κρούσματα σε όλο τον κόσμο
11 ημέρες για να φτάσει από τα 100.000 στα 200.000 κρούσματα
4 ημέρες για να φτάσει από τα 200.000 στα 300.000 κρούσματα



Ωστόσο, «η ανθρωπότητα δεν είναι αιχμάλωτη των στατιστικών», πρόσθεσε ο κ. Ghebreyesus. «Δεν είμαστε αβοήθητοι θεατές (μιας καταστροφής). Μπορούμε ακόμα να αλλάξουμε την τροχιά αυτής της πανδημίας. Οι αριθμοί έχουν σημασία επειδή δεν είναι μόνον αριθμοί. Είναι άνθρωποι, των οποίων οι ζωές και οι οικογένειες άλλαξαν ριζικά».

Ο κ. Ghebreyesus τόνισε ότι ο κορωνοϊός μπορεί να ηττηθεί μόνον εάν οι χώρες εντείνουν τα «επιθετικά και στοχευμένα μέτρα». Όπως εξήγησε, ο εγκλεισμός των πολιτών στο σπίτι και τα άλλα μέτρα κοινωνικής απόστασης είναι σημαντικά για την επιβράδυνση της διασποράς. Αυτό που επιτυγχάνεται με τη βοήθειά τους, είναι ότι δίνουν περισσότερο χρόνο στις Αρχές.

Εν τούτοις, «αυτά είναι αμυντικά μέτρα, για να κερδίσουμε έναν αγώνα πρέπει να επιτεθούμε κιόλας», είπε. Η επίθεση μπορεί να γίνει με:
Έλεγχο όλων των ύποπτων περιστατικών
Απομόνωση και φροντίδα όλων των επιβεβαιωμένων περιστατικών
Ιχνηλάτηση και απομόνωση όλων των στενών επαφών τους
Προβληματισμός από τα κρούσματα σε γιατρούς, νοσηλευτές

Ο κ. Ghebreyesus εξέφρασε επίσης ανησυχία για τα αυξημένα κρούσματα και θανάτους που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός στους εργαζομένους στην Υγεία.

«Οι εργαζόμενοι στην Υγεία μπορούν να κάνουν αποτελεσματικά τη δουλειά τους μόνον όταν είναι ασφαλείς», προειδοποίησε. «Ακόμα κι αν τα κάνουμε όλα καλά, αν δεν θέσουμε ως προτεραιότητα την προστασία των υγειονομικών, θα πεθάνει πολύς κόσμος. Και αυτό διότι θα είναι άρρωστοι οι άνθρωποι, που θα μπορούσαν να τους φροντίσουν».


Ο κ. Ghebreyesus τόνισε ότι οι εργαζόμενοι στην Υγεία αρρωσταίνουν επειδή υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε προστατευτικό εξοπλισμό. Για τον λόγο αυτό ανακοίνωσε ότι οι υπηρεσίες του ήδη λαμβάνουν μέτρα για να αντιμετωπιστεί αυτή η παγκόσμια έλλειψη.

Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι τα μέτρα για να επιβραδυνθεί ο κορωνοϊός μπορεί να εντείνουν τις ελλείψεις στα υλικά από τα οποία κατασκευάζονται οι μάσκες, τα γάντια και ο λοιπός εξοπλισμός.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ τόνισε πως για να αντιμετωπιστεί το θέμα είναι απαραίτητος ο συντονισμός των πολιτικών δυνάμεων. Και προανήγγειλε πως θα ζητήσει από τους ηγέτες των G20 να συνεργαστούν για:
Να αυξηθεί η παραγωγή του προστατευτικού εξοπλισμού
Να αποφευχθούν οι απαγορεύσεις στις εξαγωγές
Να εξασφαλιστεί η ισότιμη διανομή του εξοπλισμού, βάσει των αναγκών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου