Τρίτη 31 Μαρτίου 2020

Κλινικοεργαστηριακοί γιατροί: Άυλες συνταγές χωρίς αμοιβή μόνο σε ασθενείς που παρακολουθούμε

 
Σοβαρό ζήτημα έχει προκύψει με το θέα των άυλων συνταγών για τους γιατρούς, αφού όπως προκύπτει, οι ασθενείς τηλεφωνούν για συνταγές φαρμάκων χωρίς όμως να καταβάλλεται η αμοιβή όπως γινόταν προ καραντίνας για ιατρική επίσκεψη. Διαβάστε ΕΔΩ ποια διαδικασία ακολουθείται: «Ιατρικές συνταγές στο κινητό μέσω του gov.gr! Όλη η διαδικασία»

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ) τονίζει προς τον κλάδο ότι οι άυλες συνταγές θα πρέπει να εκδίδονται αυτήν την περίοδο λόγω των περιοριστικών μέτρων, μόνο σε όσους ασθενείς παρακολουθεί ο γιατρός.

Ειδικότερα η ΠΟΣΚΕ αναφέρει:


1) Άυλη συνταγή και χωρίς την παρουσία του ασθενή και κατ εξαίρεση για όσο αρκούν τα μέτρα για τον κορωνοιο, εκδίδεται σύμφωνα με τους κανόνες ιατρικής δεοντολογίας και επιστήμης ,εφ όσον κρίνει ο θεράπων Ιατρός ότι δεν χρειάζεται να επανεξετάσει τον ασθενή κλινικά ή με τις απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις και πράξεις για να επανεκτιμήσει την θεραπεία του.


Η συνταγή αυτή πρέπει να περιορίζεται μόνο σε ασθενείς που παρακολουθεί χρονίως ο Ιατρός ως θεράπων Ιατρός τους και για την πάθηση και μόνο που έχουν. Δεν είναι σκόπιμο και δεν το προτείνουμε σε καμία περίπτωση αυτό να γίνεται σε ασθενείς που δεν παρακολουθεί ο Ιατρός αν δεν έχει προηγηθεί εξέταση με φυσική παρουσία του ασθενή.

2) Για τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ιατρούς πρέπει να εκδίδεται επίσκεψη όπως μέχρι τώρα. Ο ΙΣΑ έχει ζητήσει με έγγραφο του από τον ΕΟΠΥΥ και για όσο αρκούν τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοιο, να μην είναι απαραίτητη η υπογραφή του ασθενούς στο έντυπο της επίσκεψης για να αμειφθεί ο Ιατρός αρκεί να αναγράφεται στο πεδίο σχόλιο της επίσκεψης <<Άυλη συνταγή και ο αριθμός της συνταγής>>. Στην πρόταση αυτή συμφωνούμε και εμείς και αναμένουμε την απάντηση του ΕΟΠΥΥ.

3) Εφ όσον ολοκληρωθούν οι 200 επισκέψεις των συμβεβλημένων ή για τους μη συμβεβλημένους ιατρούς συμβουλεύουμε να εκδίδεται φορολογικό στοιχείο (απόδειξη έστω και δωρεάν αν δεν λαμβάνεται αμοιβή), στην οποία ο Ιατρός θα αναγράφει την αμοιβή του ,προς αποφυγή μελλοντικών φορολογικών εμπλοκών σε ελέγχους. Ο τρόπος λήψης της αμοιβής είναι ευθύνη του κάθε ιατρού (πχ μέσω μεταφοράς σε τραπεζικό λογαριασμό του ιατρού από τον ασθενή)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου