Τρίτη 24 Μαρτίου 2020

ΣΕΙΠΙ: Κραυγή αγωνίας εκπέμπουν οι ιδιώτες Πυρηνικοί Ιατροί της χώρας

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΕΙΠΙ
Προς: 
Υπουργείο Οικονομικών 
Υπουργός κ Σταίκούρας Χρήστος 
Υφυπουργός κ Θεόδωρος Σκυλακάκης 
Υπουργείο Υγείας 
Υπουργός κ Κικίλιας Βασίλειος 
Υφυπουργός κ Κοντοζαμάνης Βασίλειος 
ΕΟΠΥΥ 
Πρόεδρος κ. Πλαγιανάκος Βασίλειος 
Αντιπρόεδρος ΕΟΠΥΥ κα Καρποδίνη Θεανώ 
Πρόεδρος ΠΙΣ κ Εξαδάκτυλος Αθανάσιος 
Ιατρικοί Σύλλογοι 
ΠΟΣΙΠΥ 

Με την έλευση της πανδημίας του κορωνοϊού, οι ελευθεροεπαγγελματίες Πυρηνικοί Ιατροί δέχθηκαν ένα αναπάντεχο οικονομικό πλήγμα διότι τα ραδιενεργά υλικά που χρησιμοποιούνται στις διαγνωστικές και απεικονιστικές εξετάσεις έχουν βραχύ χρόνο ημιζωής. Τα αναλώσιμα αυτά υλικά είχαν ήδη παραγγελθεί για την εξυπηρέτηση ευπαθών ομάδων για τον αρχικό ή τακτικό τους έλεγχο. 

Η μαζική ακύρωση των ραντεβού δημιούργησε μόνο έξοδα και καθόλου έσοδα. Στα ιατρεία Πυρηνικής Ιατρικής απασχολείται εξειδικευμένο παραϊατρικό προσωπικό και εξάλλου από το 2013, μας βαραίνουν οριζόντιες και δυσβάσταχτες περικοπές αποζημίωσης (clawback στις ιατρικές και στα ραδιοφάρμακα, rebate), ασφαλιστικές, φορολογικές και άλλες υποχρεώσεις που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν. 

Πέραν αυτού, για τη διενέργεια των επειγόντων περιστατικών, τα είδη ατομικής προστασίας βρίσκονται σε καθεστώς ανατίμησης λόγω αυξημένης ζήτησης. 

Τις τελευταίες εβδομάδες είναι αδύνατη η εκτέλεση διαγνωστικών εξετάσεων και πράξεων που δύνανται να πραγματοποιούν οι πυρηνικοί ιατροί, διότι υπάρχει αδυναμία χορήγησης του συνόλου αυτών των φαρμάκων υψηλού κόστους (π.χ. γεννήτριες τεχνητίου με κόστος 750 ευρώ που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη διενέργεια 50 περίπου εξετάσεων, με χρόνο ζωής 8 μέρες) που θα παραγγελθούν για την χορήγησή τους κατά τη διάρκεια των εξετάσεων αυτών, λόγω της πολύ χαμηλής προσέλευσης ασθενών. 

Προς αποφυγή της ολοσχερούς οικονομικής καταστροφής, ζητούμε την άμεση ένταξη των διαγνωστικών εργαστηρίων Πυρηνικής με ΚΑΔ 86.22.19.28 και 86.90.15.02 στα μέτρα οικονομικής στήριξης των πληττόμενων επιχειρήσεων. 

Ο Πρόεδρος                        Η Γραμματέας 

Θεόδωρος Χατζηπαναγιώτου Άννα Μαστοράκου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου