Δευτέρα 1 Μαρτίου 2021

Μαραγκός για τον ένα χρόνο με κορωνοϊό: Κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε και τελικά τα καταφέραμε

Cnn Newsroom
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας ήταν το πρώτο νοσοκομείο αναφοράς της Ελλάδας που βρέθηκε αντιμέτωπο, στις αρχές του Μαρτίου του 2020, με το πρώτο μεγάλο κύμα περιστατικών COVID–19, μετά την επιστροφή εκδρομέων σε Ηλεία και Αχαΐα από το ταξίδι τους στους Άγιους Τόπους.

Σήμερα, ένα χρόνο μετά, ο αντιπρύτανης και καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και διευθυντής πλέον της παθολογικής κλινικής του πανεπιστημιακού νοσοκομείου, Μάρκος Μαραγκός, μιλάει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και εξηγεί το πώς αντιμετωπίστηκε το πρώτο μεγάλο κύμα των περιστατικών.

«Οργανωθήκαμε πολύ γρήγορα, κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε και τελικά τα καταφέραμε», τονίζει ο Μάρκος Μαραγκός, κάνοντας τον απολογισμό του πρώτου κύματος και περιγράφοντας στην συνέχεια τις μάχες που έδωσε και εξακολουθεί να δίνει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Πάτρας.

Ο Μάρκος Μαραγκός, ο οποίος εξελέγη τον περασμένο Οκτώβριο νέος διευθυντής της Παθολογικής κλινικής του πανεπιστημιακού νοσοκομείου, μετά την αποχώρηση του καθηγητή Χαράλαμπου Γώγου, ξεκινά την περιγραφή των πρώτων δύσκολων ημερών, πριν ακόμα ξεσπάσει το πρώτο κύμα.

«Μαθαίναμε ότι στην γειτονικήΙταλία υπήρχαν κάποια περιστατικά, αλλά δεν φανταζόμασταν ποτέ ότι θα δεχτούμε το κύμα που τελικά δεχτήκαμε. Πιστεύαμε δηλαδή, ότι το κύμα θα ξεκινούσε πιθανώς από την Αθήνα και εμείς θα είχαμε κάποια λίγα περιστατικά, που θα αυξάνονταν σιγά – σιγά. Όμως, ποτέ δεν φανταστήκαμε ότι θα δεχτούμε τέτοιο κύμα. Ήταν λοιπόν το απόγευμα της Δευτέρας 2 Μαρτίου, όταν με κάλεσαν στο τηλέφωνο και με ενημέρωσαν ότι είχαμε πολλούς ασθενείς από την ομάδα των εκδρομέων που είχαν επιστρέψει από τους Αγίους Τόπους. Ενώ μέχρι εκείνη την ημέρα είχαμε έναν ασθενή που είχε βγει θετικός στην COVID – 19, ξαφνικά ήλθε όλη η ομάδα των ταξιδιωτών. Εμείς, αυτό που κάναμε αμέσως, ήταν να αδειάσουμε μέσα σε δύο ώρες μία ολόκληρη κλινική. Από κει και πέρα ξεκίνησε ο αγώνας για την περίθαλψη των ασθενών, χωρίς να γνωρίζουμε το ιό, χωρίς να έχουμε θεραπείες.Όμως, γνωρίζαμε μέσα από την ιατρική βιβλιογραφία, τι μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς για να θεραπευθούν. Άλλωστε, μέχρι εκείνη την στιγμή δεν υπήρχαν δεδομένα, δεν υπήρχε κάποιο ειδικό φάρμακο, με αποτέλεσμα ότι δημοσιευόταν στην ιατρική βιβλιογραφία, για το τι μπορεί να βοηθήσει, εμείς, όπως και όλος ο κόσμος, να το χορηγούμε».

«Ήταν πραγματικά μία μάχη με το άγνωστο», λέει χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Μάρκος Μαραγκός, αλλά όπως επισημαίνει, «το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας έχει μία πολύ γερή ομάδα λοιμωξιολόγων» και εξηγεί:

«Οργανωθήκαμε πολύ γρήγορα, διότι είχαμε εμπειρία για παράδειγμα στην επιδημιολογία και στην αντιμετώπιση μιας ίωσης. Έτσι λοιπόν δεν κάναμε κάτι ξεχωριστό, απλά κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε και τελικά τα καταφέραμε».

Στη συνέχεια, λέει ο καθηγητής, «δεν είχαμε πάρα πολλά περιστατικά, ενώ με το lockdown που ακολούθησε, “φρέναρε” η κατάσταση, με αποτέλεσμα η Πάτρα να μην περάσει “βαριά” το πρώτο κύμα της COVID – 19».

«Μετά την ομάδα των εκδρομέων που είχαν ασθενήσει», προσθέτει ο Μάρκος Μαραγκός, «υπήρξε μία σχετική ηρεμία, αφού δεν είχαμε πολλά περιστατικά και ως εκ τούτου πίεση, ενώ παράλληλα διαθέταμε πλέον τους απαραίτητους χώρους για την νοσηλεία των ασθενών».

«Όμως, μετά τον Σεπτέμβριο» συμπληρώνει, «αρχίσαμε να βλέπουμε αρκετά περιστατικά, ενώ τις τελευταίες δυο με τρεις εβδομάδες τα περιστατικά αυτά αυξάνονται ταχύτατα. Λόγω λοιπόν αυτής της αύξησης», σημειώνει ο καθηγητής στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, «αυτό που τώρα μας απασχολεί ιδιαίτερα, είναι το πού θα νοσηλευθούν οι ασθενείς, αφού πλέον η θεραπεία είναι συγκεκριμένη, όπως και οι οδηγίες».

Σε αυτό το σημείο ο Μάρκος Μαραγκός στέκεται ιδιαίτερα στον αγώνα των γιατρών και των νοσηλευτών, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό δίνει συνεχώς μεγάλες μάχες με πολλές εφημερίες και δύσκολα ωράρια.» «Όμως, αυτό που με κουράζει» όπως εξομολογείται, «είναι ότι ενώ γιατροί και νοσηλευτές δίνουν αυτές τις μεγάλες μάχες, ο κόσμος έξω, χωρίς βέβαια να θέλω να τον κατηγορήσω, συμπεριφέρεται χωρίς να τρέχει τίποτα».

Επανερχόμενος στην αντιμετώπιση του πρώτου κύματος, τον Μάρτιο του 2020, αποκαλύπτει ότι «μας βοήθησε πολύ σημαντικά, στο να αποκτήσουμε εμπειρία και γνώση» εξηγώντας:

«Στα πρώτα περιστατικά δεν γνωρίζαμε τι θα κάνουμε την επόμενη ημέρα, τι θα πρέπει να περιμένουμε και ποιο σύστημα του ανθρώπινου οργανισμού θα προσβάλει η COVID – 19.

Τώρα όμως γνωρίζουμε ότι η COVID – 19 μπορεί να προκαλέσει πολλές επιπλοκές και να προσβάλλει οποιοδήποτε σύστημα του οργανισμού, για αυτό και υπάρχουν πλέον οδηγίες για την αντιμετώπιση των επιπλοκών, όπως θρομβώσεις, πνευμονικές εμβολές κ.α.

Έτσι λοιπόν είμαστε έτοιμοι, ώστε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις επιπλοκές, χορηγώντας προφυλακτικές θεραπείες, αφού γνωρίζουμε πια το πώς συμπεριφέρεται ο ιός.

Όμως, αυτό που έχει αλλάξει τώρα, είναι ότι ο ιός μεταδίδεται πολύ γρήγορα, προσβάλλει πολύ μεγάλο αριθμό ατόμων και μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές σε ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα».

Παράλληλα, ο Μάρκος Μαραγκός αναφέρεται στο θετικό, όπως λέει, αποτέλεσμα των εμβολιασμών στις μεγαλύτερες ηλικίες, επισημαίνοντας ότι «πλέον έχει κατέβει ο μέσος όρος ηλικίας των νοσηλευομένων».

Καταλήγοντας ο καθηγητής, τονίζει μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «συγκριτικά με το πρώτο κύμα, τώρα πλέον ξέρουμε τον ιό και την συμπεριφορά του, έχουμε φάρμακα και θεραπείες, αλλά αυτό που έχει αλλάξει προς το δυσκολότερο, είναι ότι δεχόμαστε πίεση στο αριθμό των ασθενών, γεγονός που “γονατίζει” το δημόσιο σύστημα υγείας».
Οι πρώτες μέρες

Όσον αφορά στο επίπεδο προετοιμασίας που είχε γίνει στην Πάτρα, πριν από την εκδήλωση του πρώτου κύματος, είχε προηγηθεί στις 24 Φεβρουαρίου επίσκεψη κλιμακίου του ΕΟΔΥ, με σκοπό την λήψη μέτρων προστασίας, κυρίως στο λιμάνι, λόγω της ακτοπλοϊκής σύνδεσης με λιμάνια της Ιταλίας.

Την επόμενη ημέρα, στις 25 Φεβρουαρίου, ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, δήλωσε μετά την ολοκλήρωση σύσκεψης στην υγειονομική περιφέρεια, ότι το κλιμάκιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας βρίσκεται στην Πάτρα, προκειμένου να συνεργαστεί με τις τοπικές και τις περιφερειακές αρχές, καθώς και με τα νοσοκομεία, ώστε αν υπάρξει κρούσμα κορονοϊού στην περιοχή, αυτό να αντιμετωπιστεί με τον δέοντα τρόπο, για να προστατευτεί η δημόσια υγεία.

Δύο ημέρες μετά και ενώ έχει καταγραφεί το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην χώρα, ανακοινώνεται η ματαίωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων με τον δήμαρχο Πατρέων, Κώστα Πελετίδη, να σημειώνει ότι «είναι ένα υποχρεωτικό μέτρο για την προστασία της δημόσιας υγείας και της ζωής των δημοτών και των επισκεπτών της πόλης μας, το οποίο είναι φυσικά πρώτιστο καθήκον για όλους μας.»

Στις 2 Μαρτίου εισήχθη στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας ο 66χρονος καθηγητής που ήταν και το πρώτο θύμα της πανδημίας, ο οποίος διασωληνώθηκε στις 10 Μαρτίου και κατέληξε δύο ημέρες μετά.

Στις 4 Μαρτίου, αμέσως μετά τα κρούσματα από την ομάδα των εκδρομέων, ανακοινώθηκαν τα πρώτα μέτρα σε Αχαΐα, Ηλεία και Ζάκυνθο, που αφορούσαν στην αναστολή λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών δομών, αθλητικών κέντρων, κινηματογράφων, θεάτρων, αρχαιολογικών χώρων και μουσείων.

Τέσσερις ημέρες μετά, στις 8 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στην Πάτρα, παρουσία του προέδρου του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα, για τον συντονισμό και την ενημέρωση των τοπικών φορέων σχετικά με το ζήτημα του κορονοϊού και την ενίσχυση νοσοκομείων.

Στις 15 Μαρτίου επισκέφθηκε το πανεπιστημιακό νοσοκομείο ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, για να προεδρεύσει σε σύσκεψη και να στηρίξει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Στις 22 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στο λιμάνι της Πάτρας μία μεγάλη και συντονισμένη επιχείρηση για την υποδοχή και ασφαλή μεταφορά περίπου 110 επαναπατρισθέντων από την Ιταλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου