Σάββατο 26 Ιουνίου 2021

Ηλίας Μόσιαλος: Τι γίνεται στις χώρες όπου επικρατεί η παραλλαγή "Δέλτα" [πίνακας]

Για να υπάρξει "τείχος" κατά του ιού, πρέπει να εμβολιαστεί ή να έχει φυσική ανοσία το 82% των ενηλίκων.
IATRONET.GR

Δύο βασικές τάσεις παρατηρούνται όσο η μετάλλαξη "Δέλτα" αρχίζει να γίνεται κυρίαρχη σε πολλές περιοχές του πλανήτη:

Χώρες, όπως η Ρωσία και η Ινδονησία, με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμένων, έχουν μεγάλη αύξηση των νέων κρουσμάτων και αύξηση της θνητότητας.
Χώρες, όπως η Μεγάλη Βρετανία και το Ισραήλ, με υψηλά ποσοστά εμβολιασμένων, έχουν αύξηση των κρουσμάτων και ελάχιστη αύξηση της θνητότητας.

Τα παραπάνω σχολιάζει ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics (LSE).

Με ανάρτησή του στο facebook, προειδοποιεί πως η διασπορά του στελέχους "Δέλτα" καθιστά ανεπαρκές το "τείχος ανοσίας" με εμβολιασμό του 70% έως 75% του πληθυσμού: "Υπολογίζουμε τώρα ότι για να συμβεί αυτό πρέπει να έχουμε περισσότερους από το 82% των ενηλίκων, είτε με φυσική (επειδή κόλλησαν) είτε με επίκτητη ανοσία (λόγω των εμβολιασμών)", σημειώνει.

Ο καθηγητής επισυνάπτει τον πίνακα που παρατίθεται παρακάτω, στον οποίο αποτυπώνεται η επίπτωση της μετάλλαξης "Δέλτα" (Ινδική) στη Μεγάλη Βρετανία.

Όπως αναφέρει, έχουμε πλέον περισσότερες νέες λοιμώξεις σε σύγκριση με άλλες χώρες της δυτικής Ευρώπης (Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Ισπανία) αλλά και της ανατολικής Ευρώπης (Ρωσία με 144 εκατ κατοίκους έναντι 67 εκατ στη Μεγάλη Βρετανία). Αλλά, υπάρχει μια ποιοτική διαφορά. Ο αριθμός των σοβαρών περιπτώσεων είναι μικρότερος στη Μεγάλη Βρετανία.


Εμβόλια

Σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο, ο αριθμός αυτός αντανακλά την επιτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων της Pfizer και της Astra Zeneca.

Ο αριθμός των λοιμώξεων - εξηγεί - αυξήθηκε στη Μεγάλη Βρετανία, διότι η μετάλλαξη Δέλτα μεταδίδεται πιο εύκολα στους πληθυσμούς και στις κοινότητες των μη εμβολιασμένων.

Αυξήθηκε, επίσης, και διότι τα εμβόλια της Pfizer και της Astra Zeneca - ενώ ήταν 100% αποτελεσματικά απέναντι στη βρετανική μετάλλαξη, που επικρατεί μέχρι στιγμής στην Ελλάδα - όσον αφορά στην αποτροπή νοσηλειών και βαριών περιπτώσεων, τώρα είναι λίγο λιγότερο αποτελεσματικά: 96% και 92% αντίστοιχα.

"Η μετάλλαξη Δέλτα θα επικρατήσει τους επόμενους μήνες σε όλο τον πλανήτη. Επομένως χρειάζεται μεγάλη προσοχή και στη χώρα μας", προειδοποιεί ο καθηγητής, για να σημειώσει πως απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στους πληθυσμούς των ανεμβολίαστων, στα παιδιά και σε όσους είναι ανοσοκατεσταλμένοι και δεν απέκτησαν ανοσία μετά τον εμβολιασμό.

Όπως αναφέρει, η κυβέρνηση του Ισραήλ αποφάσισε πρόσφατα να επεκτείνει τους εμβολιασμούς στα παιδιά ηλικίας 12 - 15 ετών, ενώ η κυβέρνηση της Κούβας διεξάγει κλινικές δοκιμές με τα κουβανικά εμβόλια σε παιδιά ηλικίας 3 - 16 ετών.

Δημ.Κ.

1 σχόλιο:

  1. ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΝΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΡΙΣΤΟ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΥΝ ΚΑΙ ΣΕ ΧΩΡΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΗ ΔΟΣΗ ΤΕΣΣΕΡΕΙΣ ΜΗΝΕΣ ΜΕ ΤΟ ΡΙΣΚΟ ΤΗΣ ΝΟΣΗΣΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή