Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2021

Κορονοϊός: Άδεια εμβολιαστικά κέντρα και ουρές για rapid test στα διαγνωστικά

Μεγάλες ουρές για ένα rapid test την ίδια ώρα που άδεια παραμένουν τα εμβολιαστικά κέντρα


EUROKINISSI / ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
Ethnos Newsroom

Από τη μία ουρές ανεμβολίαστων εργαζομένων έξω από τα διαγνωστικά κέντρα για ένα rapid test και από την άλλη η εντελώς διαφορετική συνθήκη με τα άδεια εμβολιαστικά κέντρα. Αυτή είναι που παρατηρείται καθώς τα νέα μέτρα του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό έχουν τεθεί πλέον σε ισχύ.

Χιλιάδες εργαζόμενοι που δεν έχουν εμβολιαστεί κατέκλεισαν από το πρωί τα διαγνωστικά κέντρα και έβαλαν το χέρι στην τσέπη καθώς από σήμερα το κόστος των rapid test το αναλαμβάνουν οι ίδιοι.

Όπως δηλώνει εργαζόμενος στην κάμερα του OPEN, «δε με νοιάζουν τα 10 ευρώ, αλλά η ταλαιπωρία».

Την ίδια ώρα όπως δηλώνουν πολίτες, διαφωνούν με την πληρωμή των τεστ καθώς όπως λένε, «έχει νοσοκομεία το κράτος να πάει δωρεάν ο κόσμος».

Ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, θα πρέπει να κάνουν ένα ή δύο rapid test την εβδομάδα ανάλογα τον κλάδο στον οποίο εργάζονται. Τα αποτελέσματα θα δηλώνονται στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ αλλιώς προβλέπεται πρόστιμο 300 ευρώ.

Από τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου έως και τις την 31η Μαΐου 2022 οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να κάνουν ένα εργαστηριακό τεστ στον ιδιωτικό τομέα κάθε εβδομάδα με κόστος 10 ευρώ που θα καλύπτεται από τους ίδιους.


Επίσης, είναι υποχρεωτικά τα δύο rapid test την εβδομάδα για ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς. 

Νέα μέτρα και περιορισμοί: Tι θα ισχύει για τους ανεμβολίαστους - Αλλαγές σε εργασία και σχολείαΝέα μέτρα και περιορισμοί: Tι θα ισχύει για τους ανεμβολίαστους - Αλλαγές σε εργασία και σχολεία

Παράλληλα σε ισχύ είναι πλέον η εφαρμογή και το «μπλόκο» σε ανεμβολίαστους πολίτες στους κλειστούς χώρους εστίασης και μαζί με τα γήπεδα γίνονται πλέον οι πρώτοι χώροι στους οποίους η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά για εμβολιασμένους και νοσήσαντες.

Την ίδια ώρα οι επιχειρηματίες της εστίασης περιγράφουν της δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθώς επωμίζονται τον έλεγχο για την είσοδο κάποιου σε κλειστό χώρο. «Υπάρχει δυσκολία να διαπιστώσουμε εάν τα πιστοποιητικά είναι πραγματικά γιατί έχει τύχει να έρθει εδώ πελάτης με ψεύτικο πιστοποιητικό», δηλώνει στο OPEN ο ιδιοκτήτης εστιατορίου, Μάκης Μικές.

Έλεγχοι και στις μετακινήσεις

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, με την εφαρμογή των νέων μέτρων, οι έλεγχοι στις υπεραστικές μετακινήσεις είναι εξονυχιστικοί. Χαρακτηριστικά στον Σταθμό Λαρίσης, δεν περνάει κανείς επιβάτης εάν δεν ελεγχθεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή το αρνητικό rapid test.

Μάλιστα λόγω των νέων μέτρων επιβάτες που δεν είχαν ενημερωθεί έχασαν προγραμματισμένα δρομολόγια καθώς αναγκάστηκαν να υποβληθούν εκ των υστέρων σε rapid test.

Aνεμβολίαστοι - Τα μέτρα που είναι σε ισχύ

Από τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021 έως την 31η Μαΐου 2022, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να κάνουν ένα εργαστηριακό τεστ στον ιδιωτικό τομέα κάθε εβδομάδα με κόστος 10 ευρώ που θα καλύπτεται από τους ίδιους.

Επίσης, είναι υποχρεωτικά τα δύο rapid test την εβδομάδα για ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς. Τα self test για τους μαθητές διατίθενται δωρεάν και θα πρέπει να δηλώνονται υποχρεωτικά στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr. Για τους φοιτητές απαιτούνται 2 εργαστηριακά rapid tests αντιγόνου την εβδομάδα, που πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, με δαπάνη του φοιτητή, 10 ευρώ/τεστ.

Και οι ακαδημαϊκοί, οι εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές, που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, θα υποχρεούνται να προσκομίζουν στην εργασία τους δύο αρνητικά τεστ την εβδομάδα, τα οποία θα έχουν πληρώσει οι ίδιοι.

Όσοι ταξιδεύουν με οποιοδήποτε μέσο μέσα στη χώρα θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό rapid test που έχει γίνει τουλάχιστον 48 ώρες πριν από τη μετακίνηση τους, ενώ δεν θα μπορούν να προσέρχονται σε δημόσιες δομές για να πραγματοποιούν δωρεάν τεστ κορονοϊού πριν ταξιδέψουν.

Σε κλειστούς χώρους εστίασης (καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες, κλαμπ, κέντρα διασκέδασης), θα μπορούν να μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι και νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση). Θα γίνεται έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app.

Σε όλους τους υπόλοιπους κλειστούς χώρους εργασίας ο εργοδότης, βάσει νόμου, έχει δικαίωμα να γνωρίζει ποιοι από τους εργαζόμενους του έχουν εμβολιαστεί.

Στους κλειστούς και ανοιχτούς χώρους γηπέδων θα επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε εμβολιασμένους και νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη νόσηση).

Σε κλειστούς χώρους θεάτρων, σινεμά, μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, θα επιτρέπεται η είσοδος σε εμβολιασμένους, νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση) και ανεμβολίαστους που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν.

Στα κλειστά γυμναστήρια θα μπορούν να μπαίνουν εμβολιασμένοι, νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση) και ανεμβολίαστοι που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν. Και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να γίνεται έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού, νόσησης, αρνητικού τεστ και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app.

Τέλος, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνάθροιση, αλλά και σε όλους τους εσωτερικούς χώρου.

2 σχόλια:

  1. οι παθολογικες ειδικοτητες γλιτωνουμε τον κοσμο απο τον κορονοιο μεσω τηλεφωνου και τα μικροβιολογικα εγιναν μεγαλα κ τρανα απο ολη αυτη την ιστορια που εχει και συνεχεια.και μην πει καποιος να χρεωνουμε τις κλησεις.αυτα δε γινονται στην ελλαδα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καφροι.....και μετά κοροϊδεύουμε τους Ταλιμπάν.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή