Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021

«Βόμβα» τα φθηνά rapid tests σε ακατάλληλους χώρους - «Κρούει τoν κώδωνα» του κινδύνου η Άννα Μαστοράκου

Τσίχλα Κωνσταντίνα
konstantinatsi@hotmail.com , 
Thebest.gr

Η μεγάλη ζήτηση έχει οδηγήσει στη δημιουργία χώρων που όμως δεν είναι κατάλληλοι να διενεργούν tests

Για ακατάλληλους χώρους που εμφανίζονται ο ένας μετά τον άλλον, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, προκειμένου να διενεργούν rapid tests χωρίς ωστόσο να τηρούν τις κατάλληλες προδιαγραφές κάνει λόγο, μιλώντας στο thebest.gr, η Πρόεδρος του ιατρικού Συλλόγου Πάτρας και Αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Άννα Μαστοράκου.

Όπως είναι γνωστό, μετά την επιβολή των νέων μέτρων, τα διαγνωστικά κέντρα και τα μικροβιολογικά εργαστήρια γεμίζουν καθημερινά με ανεμβολίαστους πολίτες οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλονται σε rapid test, μία με δύο φορές την εβδομάδα.

Η μεγάλη ζήτηση έχει οδηγήσει στη δημιουργία χώρων που όμως δεν είναι κατάλληλοι να διενεργούν tests. Να σημειώσουμε ότι rapid test γίνονται και σε φαρμακεία. Ωστόσο οι προδιαγραφές που πρέπει να υπάρχουν και τα υγειονομικά πρωτόκολλα που πρέπει να τηρούνται, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, είναι αυστηρά. Είναι σαφές λοιπόν ότι δειγματοληψίες και tests δεν μπορούν να γίνονται σε οποιανδήποτε χώρο.

Rapid tests σε χαμηλό κόστος και σε ακατάλληλους χώρους χωρίς να υπάρχουν οι απαραίτητες προδιαγραφές και τα υγειονομικά πρωτόκολλα

«Στην πόλη της Πάτρας δεν έχουν ξεφυτρώσει ακόμα, εμφανίζονται όμως πανελλαδικά, σε διάφορες πόλεις. Υπάρχουν κάποια γραφεία που δεν έχουν καμία άδεια, καμία εποπτεία.

Ήδη ο ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης έχει ζητήσει την παρέμβαση Εισαγγελέα γιατί η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη. Δεν ξέρει κανείς τι εκπροσωπούν, τι ακριβώς κάνουν και ποιες είναι οι προδιαγραφές. Νοικιάζουν χώρους σε πολυκατοικίες και κάνουν rapid tests. Έχουν πρόσβαση και στο σύστημα και κανείς δεν ξέρει πώς ακριβώς λειτουργούν. Υπάρχει μία διάταξη στο νόμο που λέει ότι οι υγειονομικοί μπορούν να δημιουργήσουν κλιμάκια διενέργειας rapid tests. Το θέμα είναι ότι ο νόμος δεν ορίζει τις προδιαγραφές. Στα ιατρεία και στα εργαστήρια υπάρχουν συγκεκριμένοι χώροι δειγματοληψίας, υποχρεωτικές απολυμάνσεις, μέτρα ατομικής προστασίας, μολυσματικά απόβλητα. Πέρα από αυτά, υπάρχουν και προδιαγραφές που έχουν να κάνουν με το τεστ, τα οποία όταν είναι σωστά και σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, έχουν κόστος.

Τα συγκεκριμένα γραφεία έχουν χαμηλώσει το κόστος των tests στα πέντε και έξι ευρώ και δεν ξέρει κανείς ποιες είναι οι προδιαγραφές που διαθέτουν. Όταν ένα εργαστήριο ανταπεξέρχεται ίσα ίσα οικονομικά χρεώνοντας το test δέκα ευρώ, πώς αυτοί οι χώροι το κάνουν με χαμηλότερη τομή; Αυτό σημαίνει ότι κάτι δε γίνεται καλά.

Μαθαίνω και για φαρμακεία που πανελλαδικά μπαίνουν σε μία διαδικασία μειοδοσίας σε χώρους που δεν είναι κατάλληλοι. Εντυπωσιάζομαι με αυτό, Πώς γίνεται μέσα σε ένα φαρμακείο όπου κάποιος μπαίνει για να πάρει το φάρμακό του, δίπλα να γίνεται rapid test. Δεν είναι μια διαδικασία που συνάδει με τις προδιαγραφές και τα πρωτόκολλα που θέτει ο ΕΟΔΥ» λέει ανήσυχη η κα Μαστοράκου.

1 σχόλιο:

  1. Γιατί στη Πάτρα δεν γίνονται με 5,6,7 ευρώ; συνεχώς ζητούν μειωμένη τιμή κ κατονομαζουν εργαστήρια που τα κάνουν!!!! 2 στη τιμή 15 ευρώ κάνοντας test σαλιου μόνο το ένα!!! Δεν θα μου κάνει έκπληξη να δώσει διατίμηση το υπουργείο 5 ευρώ!! Στο τέλος θα τα κάνουμε δωρεάν όπως τις εξετάσεις του εοπυυ 39.4 Clow back!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή