Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2022

Παπαευαγγέλου: Μείωση κατά 35% στα νέα κρούσματα – Ποιες είναι οι περιοχές με τις περισσότερες νοσηλείες

Γιάννα Σουλάκη - ΙΑΤROPEDIA

Σταθερή αποκλιμάκωση της πανδημίας παρατηρείται στη χώρα μας την τελευταία εβδομάδα, καθώς κατά μέσο όρο τα νέα κρούσματα έχουν μειωθεί κατά 35% σε σχέση με την προηγούμενη. Παράλληλα, σύμφωνα με την Καθηγήτρια Παιδιατρικής, Βάνα Παπαευαγγέλου, υπάρχει αύξηση στα κρούσματα σε Μύκονο, Σαντορίνη και αύξηση στις νοσηλείες σε άλλες περιοχές της χώρας.

Ο μέσος ημερήσιος όρος κρουσμάτων αυτήν την εβδομάδα είναι 20.000, το 40% εκ των οποίων είναι άτομα ηλικίας 35 έως 64 ετών. Σήμερα έχουμε στη χώρα 170.000 ενεργά κρούσματα, ενώ παρατηρείται ύφεση στις ημερήσιες λοιμώξεις, εκτός από τη Μύκονο και τη Σαντορίνη όπου σημειώνεται αύξηση.

Όπως ανέφερε η Καθηγήτρια κα. Παπαευαγγέλου, στη τακτική ενημέρωση της Πέμπτης για τον κορονοϊό, στα νοσοκομεία νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή 5.000 ασθενείς σε όλη την επικράτεια. Η πίεση στο ΕΣΥ παραμένει ισχυρή, ενώ η κάλυψη κλινών βρίσκεται στο 63% για τις απλές κλίνες και στο 88% για τις ΜΕΘ-Covid. Κι αυτό, παρά την αύξηση των νέων κλινών και τη συνεργασία του ΕΣΥ με τον ιδιωτικό τομέα.

Αυξημένος αριθμός νοσηλειών τις τελευταίες 15 ημέρες καταγράφεται σε: Κοζάνη Αρκαδία Αρτα Ημαθία Λάρισα Καρδίτσα Αχαΐα Μεταλλάξεις.

«Παρότι υπάρχει μία σταθεροποίηση σε όλη τη χώρα η Κρήτη και η Αχαΐα συνεχίζουν να καταγράφουν αύξηση των κρουσμάτων» ανέφερε η κα. Παπαευαγγέλου.

Η μετάλλαξη Όμικρον ευθύνεται για το 80% με 90% των νέων κρουσμάτων που αναλύθηκε σε μεγάλα αστικά κέντρα, μεταξύ των οποίων η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη.

Στο 60% η μετάλλαξη Δέλτα στις νέες εισαγωγές

Ωστόσο, περισσότερο από το 60% των νέων εισαγωγών στη Βόρεια Ελλάδα οφείλονται στη μετάλλαξη Δέλτα, κάτι που σημαίνει ότι η συγκεκριμένη παραλλαγή του κορονοϊού είναι ακόμη εδώ και η πίεση στο ΕΣΥ θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, σύμφωνα με την κυρία Παπαευαγγέλου.

Όπως τόνισε δε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, όσοι ασθενείς διασωληνώνονται και τελικά χάνουν τη ζωή τους, είναι κυρίως αυτοί που δεν έχουν εμβολιαστεί ή έχουν εμβολιαστεί πλημμελώς.

«Είναι πολύ σημαντικό να πηγαίνουμε νωρίς στο νοσοκομείου εφόσον τα συμπτώματα επιμένουν» είπε, προσθέτοντας πως παρότι η Όμικρον αποτελεί σήμερα το 80% με 90% του συνόλου των κρουσμάτων, εξακολουθεί να κυκλοφορεί και η Δέλτα, και κατέληξε επισημαίνοντας ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει, καθώς πάντα οι νέες παραλλαγές είναι ένα ενδεχόμενο υπό εξέταση διεθνώς για την επιστημονική κοινότητα.

Όπως εξήγησε είναι σημαντική η τρίτη δόση, καθώς φαίνεται ότι βοηθάει σημαντικά στην πρόληψη εισαγωγής στο νοσοκομείο, βαριάς νόσησης και θανάτου.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τα αυξημένα ποσοστά θανάτων, η κυρία Γκάγκα είπε, ότι πιθανώς υπάρχουν και ορισμένοι θάνατοι από την Όμικρον, άλλα εξήγησε πως ανάμεσα σε 20.000 κρούσματα κάθε μέρα είναι λογικό σε μία πανδημία να υπάρχουν θάνατοι που αφορούν κυρίως ανθρώπους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, είναι ανεμβολίαστοι, πολύ μεγάλης ηλικίας, έχουν νοσογόνο παχυσαρκία και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας.

Παπαευαγγέλου: Υψηλή εμβολιαστική κάλυψη των εφήβων

Αναφερόμενη στα παιδιά, η κυρία Παπαευαγγέλου είπε ότι το σχολείο είναι αναγκαίο και το πλέον ασφαλές περιβάλλον και προσέθεσε ότι ο δείκτης θετικότητας παραμένει ιδιαίτερα χαμηλός στα παιδιά όσον αφορά τη χώρα μας.

Μάλιστα, όπως παρατήρησε, σε περιοχές της χώρας με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη των εφήβων άνω του 60%, παρατηρήθηκε σταθεροποίηση των κρουσμάτων στις ηλικίες 15 έως 19 ετών.

Η ίδια αναφερόμενη στις νοσηλείες των παιδιών, είπε ότι υπάρχει μία μικρή αύξηση αλλά η νοσηλείες τους είναι πιο βραχείες και συνολικά αποτελούν το 2% των νοσηλειών στη χώρα μας από κορονοϊό.

Τόσο η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας όσο και οι δύο επιστήμονες που ήταν παρόντες στην αποψινή ενημέρωση, εξέφρασαν την άποψη ότι αν κάνουμε υπομονή και προσέξουμε για τις επόμενες εβδομάδες, είναι ξεκάθαρο ότι πιθανότατα θα κάνουμε «Πάσχα στο χωριό», όπως είπαν χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου