Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2022

«Γυρίζουμε στη ζωή πριν τον ιό»: Το υπερόπλο της Δανίας που τελείωσε την πανδημία κόντρα στους επιστήμονες

Menhouse.gr
Παίρνει το μεγάλο ρίσκο

Την ώρα που η Όμικρον συνεχίζει να σφυροκοπά την Ευρώπη κάποιες χώρες αποφασίζουν να κινηθούν κόντρα στο ρεύμα. Τρανό παράδειγμα η Δανία η οποία έγραψε τους τίτλους τέλους της πανδημίας. Η πρωθυπουργός της χώρας, Μέτε Φρέντερικσεν, έδωσε το σύνθημα της επόμενης μέρας: «Αντίο στους περιορισμούς και καλωσόρισμα στην ζωή όπως την ξέραμε πριν από τον ιό. Το επιτυχημένο πρόγραμμα εμβολιασμού αποδείχθηκε υπερόπλο που μας έχει δώσει μια σταθερή άμυνα ενάντια στη μόλυνση. Γι’ αυτό η κυβέρνηση αποφάσισε ότι ο κορωνοϊός δεν πρέπει πλέον να θεωρείται απειλητική ασθένεια για την κοινωνία».

Οι περιορισμοί αποτελούν πλέον παρελθόν όπως και το υγειονομικό πιστοποιητικό και η χρήση μάσκας. Η Δανία επιστρέφει στην προ κορωνοϊού ζωή, πηγαίνοντας κόντρα στις οδηγίες των επιστημόνων που επισημαίνουν ότι το ρίσκο είναι μεγάλο και οι πιθανότητες αποτυχίας και πισωγυρίσματος σημαντικές.

Τι ήταν όμως αυτό που ώθησε την κυβέρνηση της Δανίας σε αυτή την ιστορική απόφαση; Τρεις παράγοντες έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην άρση όλων των περιορισμών και την επιστροφή στην κανονικότητα: Καταρχάς το γεγονός ότι επιβεβαιώνεται και στην πράξη ότι η μετάλλαξη Όμικρον έχει πολύ πιο ήπια συμπτώματα από το αρχικό στέλεχος, επηρεάζοντας μόνο το ανώτερο αναπνευστικό κι όχι τους πνεύμονες.

Αυτό οδηγεί σε λιγότερες διασωληνώσεις και μικρότερη έτσι επιβάρυνση του συστήματος υγείας το οποίο έχει πλέον πολλές κενές θέσεις στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Και ο τρίτος λόγος αφορά φυσικά στην εμβολιαστική κάλυψη των Δανών που η κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι το υπερόπλο της καθώς βοήθησε στο χτίσιμο του τείχους ανοσίας που απαιτείται για τη μετάβαση στην επόμενη μέρα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πάνω από το 60% των Δανών έχουν κάνει και την τρίτη δόση (πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι υπολόγιζαν οι αρχές) ενώ οι ευάλωτες ομάδες στη χώρα έχουν λάβει και την τέταρτη δόση. Ακόμα και τα 53.655 κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες δεν τρομάζουν την κυβέρνηση της Δανίας καθώς θεωρεί ότι πρόκειται για το peak της πανδημίας κι ότι τις επόμενες μέρες θα ξεκινήσει η αποκλιμάκωση.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι απόφαση της Δανίας να πάρει το ρίσκο κόντρα στις οδηγίες των επιστημόνων και να επιστρέψει στην προ κορωνοϊού κανονικότητα είναι ειλημμένη. Αν είναι σωστή ή λανθασμένη θα φανεί στο χειροκρότητα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου