Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2022

Έρευνα για τεστ αίματος Covid-19 που προβλέπει την σοβαρότητα νόσησης

Συντάκτης: Μαρία Αλιμπέρτη - Virus

Καινοτόμο τεστ αίματος για το εντοπισμό της μόλυνσης με Covid-19 αναπτύχθηκε πρόσφατα από Αμερικανούς ερευνητές. Το εν λόγω τεστ παρέχει τη δυνατότητα να προσδιορίσει εάν ένα άτομο έχει μολυνθεί από τον COVID-19 και πόσο σοβαρά θα αντιδράσει το ανοσοποιητικό του σύστημα στην ασθένεια.

Πρόκειται για επίτευγμα των ερευνητών στο Πανεπιστήμιο George Washington, το μπορεί να βοηθήσει τους επαγγελματίες υγείας να λάβουν τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με το βέλτιστο σχέδιο θεραπείας για άτομα με COVID-19. Μάλιστα, η έρευνα, με τίτλο «Η αλληλουχία RNA σε ασθενείς με COVID-19 προσδιορίζει τους βιοδείκτες ενεργοποίησης ουδετερόφιλων ως πολλά υποσχόμενη διαγνωστική πλατφόρμα για λοιμώξεις», δημοσιεύεται στο PLOS One.

Πρόβλεψη συμπτωμάτων Covid

Για να γίνει κατανοητό εάν ο φορέας του ιού θα εμφανίσει ήπια έως κρίσιμα συμπτώματα ή θα χρειαστεί νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας ή θα κινδυνεύσει η ζωή του , η ομάδα του Πανεπιστημίου George Washington ανέλυσε αλληλουχία RNA πλήρους αίματος από ασθενείς με COVID-19 βρίσκοντας αξιοσημείωτες αλλαγές στα κύτταρα των ατόμων με COVID-19. Ανάλυση έδειξε συσχέτιση με τη σοβαρότητα της μόλυνσης, μια αύξηση στη δραστηριότητα των ουδετερόφιλων και μια μείωση στη δραστηριότητα των Τ-κυττάρων. Σημειώνεται πω τα ουδετερόφιλα και τα Τ-κύτταρα είναι ένας τύπος λευκών αιμοσφαιρίων που βοηθούν στην καταπολέμηση της λοίμωξης. Για την απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού, αξιολογείται η δραστηριότητα των ουδετερόφιλων, δηλαδή εξετάζεται εάν υπάρχει λοίμωξη που προκαλείται από ένα γνωστό, νέο ή παραλλαγή παθογόνου παράγοντα.

Σε προηγούμενη έρευνα της ομάδας εντοπίστηκαν βιοδείκτες RNA σε ασθενείς με φλεγμονώδεις καταστάσεις, όπως είναι σκωληκοειδίτιδα και πνευμονία. Ομοίως, στα νέα ευρήματά τους με ασθενείς με COVID-19, οι ερευνητές διαπίστωσαν αύξηση στα σχετιζόμενα με ουδετερόφιλα RNA, κατά τη μέτρηση επιπέδων RNA στο αίμα των ασθενών.

Με βάση την διαπίστωση αυτή οι ερευνητές εφάρμοσαν την προσέγγισή της για τη δημιουργία ενός τεστ αίματος Covid-19 που εντοπίζει βιοδείκτες RNA για τη μόλυνση και τη σοβαρότητα της λοίμωξης. Η νέα τους εξέταση αίματος μπορεί να έχει περαιτέρω πολύτιμες εφαρμογές, σε οποιαδήποτε μόλυνση με υψηλό βαθμό ακρίβειας. «Αυτό έχει εφαρμογές για όλα τα είδη παθήσεων όπου οι γιατροί που διαγιγνώσκουν ασθενείς πρέπει γρήγορα να αποκλείσουν ή να αποκλείσουν εάν έχουν να κάνουν με λοίμωξη ή κάτι άλλο», σύμφωνα με τον επικεφαλής της ομάδας καθηγητή Timothy McCaffrey.

Εφόσον οι κλινικές μελέτες δείξουν πως η εξέταση αίματος Covid αποδειχθεί αποτελεσματική, οι ερευνητές ζητήσουν άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), η οποία μπορεί να διαρκέσει έως και 6 μήνες ή περισσότερο. Η έγκριση αυτή εκτιμάται ότι θα διασφαλίσει ένα ακόμη όπλο στην θεραπευτική φαρέτρα των ιατρών για την καταπολέμηση της Covid-19 και άλλων μελλοντικών πανδημιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου