Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2022

Ισραήλ: Τέταρτη δόση για όλους τους ενήλικες – Τι οδήγησε στην απόφαση

Το Ισραήλ γίνεται η πρώτη χώρα που προχωρά στην τέταρτη δόση εμβολίου για όλους τους ενήλικες

Τις… πρωτιές στο μέτωπο των εμβολιασμών διεθνώς συνεχίζει να κρατά το Ισραήλ που αυτή τη φορά γίνεται και η πρώτη χώρα στον κόσμο που εγκρίνει τη χορήγηση τέταρτης δόσης για όλο τον ενήλικο πληθυσμό, καθώς οι αρχές προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την εκτίναξη των κρουσμάτων λόγω της Όμικρον.

Η απόφαση από την ειδική επιστημονική επιτροπή της χώρας για τον κοροναϊό ακολουθεί το πόρισμα μελέτης που έδειξε πως ναι μεν η τέταρτη δόση δεν παρέχει πλήρη προστασία από την Όμικρον, όμως υπερδιπλασιάζει την προστασία απέναντι στη σοβαρή νόσηση από κοροναϊό με συμπτώματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν ακόμη και σε νοσηλεία.

Συγκεκριμένα η μελέτη υποστηρίζει πως προσφέρει τρεις με πέντε φορές ισχυρότερη προστασία σε σχέση με τις τρεις δόσεις εμβολίων.

Πέντε μήνες μετά την τρίτη δόση

Κατόπιν αυτού η ειδική επιτροπή έδωσε το πράσινο φως για την έναρξη τέταρτης δόσης σε όλους τους πολίτες, άνω των 18 ετών.

Προηγουμένως απαιτείται και η έγκριση της εισήγησης από το υπουργείο Υγείας της χώρας, που όμως είναι ουσιαστικά τυπική, με τις σχετικές προετοιμασίες να έχουν ήδη δρομολογηθεί με τις αρχές να βιάζονται να ανακόψουν το νέο κύμα.

Η τέταρτη δόση θα μπορεί να χορηγηθεί τουλάχιστον πέντε μήνες μετά την τρίτη δόση ή μετά από σχετικό διάστημα νόσησης από κορωνοϊό.

Οι «πρωτιές» του Ισραήλ στον εμβολιασμό

Το Ισραήλ ήταν ήδη η πρώτη χώρα που ξεκίνησε από τις αρχές Δεκεμβρίου την χορήγηση της τέταρτης δόσης σε συγκεκριμένες ομάδες πολιτών, όπως οι υγειονομικοί, οι ανοσοκατεσταλμένοι και οι άνω των 60 ετών. Όμως, υπήρχε έντονη συζήτηση για την καθολική δρομολόγηση της τέταρτης δόσης σε όλο τον πληθυσμό.

Σημειωτέον πως ήδη περίπου 600.000 Ισραηλινοί έχουν κάνει την τέταρτη δόση (ή αλλιώς δεύτερη ενισχυτική δόση), ενώ τουλάχιστον ο μισός πληθυσμός έχει κάνει και την τρίτη δόση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου