Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022

Όμικρον: Το χειρότερο κύμα ίσως δεν έχει έρθει ακόμα – Τα σενάρια αποκλιμάκωσης

Πολλοί είναι οι παράγοντες που θα καθορίσουν το πώς εξελιχθεί η αποκλιμάκωση της μετάλλαξης

AP PHOTO
Newsroom kathimerini.gr

Μόλις λίγες εβδομάδες μετά την είσοδο και την επικράτησή της στις Ηνωμένες Πολιτείες, η μετάλλαξη Όμικρον φαίνεται ότι «αποχωρεί» από τα μεγάλα αστικά κέντρα. Με τις καταγεγραμμένες μολύνσεις από τον κορωνοϊό να σταθεροποιούνται ή ακόμα και να σημειώνουν πτώση σε πόλεις όπως η Βοστώνη, η Νέα Υόρκη και η Ουάσιγκτον, φαίνεται ότι πλησιάζει η αρχή του τέλους του κύματος της Όμικρον.

Το μοτίβο ταιριάζει με τις προβλέψεις των πρόσφατων μοντέλων. Το κύμα νέων κρουσμάτων αναμένεται να κορυφωθεί εντός του Ιανουαρίου ή λίγο αργότερα. Επιδημιολόγοι όπως ο Τζάστιν Λέσλερ του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας είναι «αρκετά σίγουροι» ότι η κορύφωση των κρουσμάτων είναι κοντά και στη συνέχεια θα μπορούσε να ακολουθήσει μια «βουτιά», όπως συνέβη στη Νότια Αφρική.

Μια συμμετρική άνοδος και πτώση κρουσμάτων τύπου V φαίνεται ως μια πολύ ωραία ιστορία, αλλά μάλλον είναι λάθος. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι όσο ψηλότερα κορυφώνεται ένα κύμα, τόσο μεγαλύτερη και πιο μπερδεμένη είναι η διαδρομή προς τα κάτω. Πρέπει να προετοιμαστούμε για την πιθανότητα το κύμα αυτό να έχει μια «μακριά ουρά». Η πτώση είναι απίθανο να είναι τόσο απότομη όσο η άνοδος, σημειώνει ο Σάαντ Ομέρ, επιδημιολόγος στο Γέιλ.

Δεν διαθέτουμε τις κατάλληλες υποδομές για την ολοκληρωμένη παρακολούθηση της εξάπλωσης της μετάλλαξης Όμικρον, η οποία έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τη δυνατότητα πρόβλεψης σχετικά με το πως θα κινηθεί στη συνέχεια ο ιός. Οι περισσότεροι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι για το πού βρισκόμαστε σε σχέση με την κορυφή. Και «όσο πιο μακριά θέλουμε να προβάλουμε το μέλλον, τόσο περισσότερη αβεβαιότητα υπάρχει», σημειώνει η Λόρεν Μάγιερς, επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Τέξας.

Το πώς μπήκαμε στο κύμα θα επηρεάσει το πώς θα βγούμε από αυτό. Στη διαδρομή προς την κορύφωση, η Όμικρον διαθέτει ορισμένα πλεονεκτήματα: Μεταδίδεται γρήγορα και παρακάμπτει πολλά από τα αντισώματα εμβολιασμένων και νοσήσαντων.

Στη Νότια Αφρική τα κρούσματα κορυφώθηκαν γύρω στα μέσα Δεκεμβρίου και στη συνέχεια παρουσίασαν πτώση. «Πρέπει ωστόσο να ξεκαθαρίσουμε ότι οι ΗΠΑ δεν είναι η Νότια Αφρική», σημειώνει η Μάγια Ματζούμντερ, επιδημιολόγος στο Χάρβαρντ. Μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού των ΗΠΑ έχει εμβολιαστεί σε σχέση με τη Νότια Αφρική, αλλά είναι επίσης γηραιότερος. Ακόμη, τα προφίλ υγείας, οι ιατρικές υποδομές και οι προσεγγίσεις αναφορικά με τον έλεγχο του SARS-CoV-2 διαφέρουν μεταξύ των δύο χωρών. Όπως και ο τρόπος ζωής των κατοίκων τους.

Μετά την κορύφωση, «τουλάχιστον η αρχική κατηφόρα θα είναι απότομη», τονίζει ο Γιόναταν Γκραντ, ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες στο Χάρβαρντ. Η καμπύλη σε εθνικό επίπεδο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το «πόσο χρόνο χρειάζεται για να διεισδύσει σε διάφορα μέρη της χώρας», σημειώνει η Νάταλι Ντιν, βιοστατολόγος στο Πανεπιστήμιο Emory. Μια πτώση που μοιάζει με γκρεμό μπορεί να δώσει τη θέση της σε μια σειρά κυλιόμενων λόφων.

Η ισοπέδωση της καμπύλης θα κριθεί και από τον τρόπο επιστροφής στην κανονικότητα. Οι μάσκες βγαίνουν. Τα σχολεία, οι χώροι εργασίας και οι χώροι αναψυχής ανοίγουν ξανά. Και καθώς οι άνθρωποι απομακρύνονται από το χρονικό σημείο που εμβολιάσθηκαν ή μολύνθηκαν, ο κίνδυνος να κολλήσουν τον ιό αυξάνεται. Ήδη, τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης σε όλες τις χώρες βρίσκονται στο κόκκινο λόγω της έκρηξης των κρουσμάτων. Κάθε βήμα που κάνουμε τώρα θα καθορίσει πόσο καιρό θα παραμείνουμε σε υψηλό σημείο σε αυτήν την καμπύλη και, τελικά, πού και πώς θα προσγειωθούμε όταν αυτή ισοπεδωθεί.

Πηγή: The Atlantic

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου