Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2022

«Kλείδωσε» η μείωση του χρόνου έκδοσης πιστοποιητικού νόσησης μετά τις... βόλτες των εμβολιασμένων που νοσούν

Το πιστοποιητικό νόσησης θα εκδίδεται πλέον σε λιγότερο από τις 30 μέρες μετά τα προβλήματα που παρατηρούνται στην πράξη με τους εμβολιασμένους που νοσούν και χρησιμοποιούν το πιστοποιητικό εμβολιασμού για να «σπάνε» την καραντίνα.

Αγγελική Μαξούρη, Βασιλική Αγγουρίδη

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τώρα για να εκδοθεί και να τεθεί σε ισχύ αυτός που νόσησε έπρεπε να περιμένει ένα μήνα για την έκδοση του πιστοποιητικού νόσησης.

Την είδηση της επίσπευσης της έκδοσης του πιστοποιητικού νόσησης, έδωσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, απαντώντας σε ερώτηση του news4healh.gr επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ το οποίο ανέδειξε το πρόβλημα που δημιουργείται με τους εμβολιασμένους που νοσούν.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ αν κάποιος εμβολιασμένος νοσήσει το πιστοποιητικό εμβολιασμού του δεν «παγώνει» για τεχνικούς λόγους και το πιστοποιητικό νόσησης καθυστερεί ένα μήνα να βγει, ένα κενό το οποίο στην ουσία επιτρέπει σε όσους νοσούν να κυκλοφορούν ανενόχλητοι διασπείροντας τον ιό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το news4health.gr είχε εντοπίσει και αναδείξει το πρόβλημα αυτό με το πιστοποιητικό νόσησης ήδη από τις 15 Δεκεμβρίου. Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας , Μάριος Θεμιστοκλέους διευκρίνισε ότι εντός της εβδομάδας θα γίνει προσαρμογή του πιστοποιητικού νόσησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως θα προβλέπεται στις 14 ημέρες η δυνατότητα έκδοσης πιστοποιητικού νόσησης για τους εμβολιασμένους, ενώ υπάρχουν σκέψεις και για περαιτέρω μείωση, στις 10 μέρες

Η Μαρία Θεοδωρίδου εξήγησε από την πλευρά της ότι όσοι είναι διπλά εμβολιασμένοι δεν είναι απαραίτητο να περιμένουν ακριβώς 3 μήνες για να κάνουν την τρίτη δόση. Η σύσταση της Επιτροπής Εμβολιασμού είναι στους 3 μήνες μετά την νόσηση και μετά πάντως όπως επιβεβαίωσε τόσο η ίδια όσο και ο κ. Θεμιστοκλέους.

Επίσης, ο κ. Θεμιστοκλέους επιβεβαίωσε ότι οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να εκδίδουν πιστοποιητικό νόσησης με rapid test χωρίς να χρειάζεται PCR για να μην υπάρχει πρόβλημα με τη λήξη των πιστοποιητικών εμβολιασμού στο 7μηνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου