Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022

Γενική αργία την Τρίτη σε Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα - Επιχείρηση απεγκλωβισμού των οδηγών στην Αττική Οδό

Capital.gr

Σε καθεστώς καθεστώς ειδικής κινητοποίησης πολιτικής προστασίας τίθενται η Αττική, η Εύβοια, η Βοιωτία, οι Κυκλάδες, οι Σποράδες και η Κρήτη λόγω προειδοποίησης για εκδήλωση αυξημένης διακινδύνευσης συμβάντων φυσικών καταστροφών, από την κακοκαιρία "Ελπίς".

Στο πλαίσιο αυτό αναστέλλεται, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, η λειτουργία όλων των δημόσιων υπηρεσιών, εκτός των υπηρεσιών ΟΤΑ Α και Β βαθμού, των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, των δημόσιων δομών υγείας και υπηρεσιών που κρίνονται αναγκαίες για τη διαχείριση της κακοκαιρίας βάσει της κρίσης του προϊσταμένου κάθε οργανικής μονάδας.

Επίσης, δεν θα λειτουργήσει καμιά βαθμίδα εκπαίδευσης (ούτε τηλεκπαίδευση), οι βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και ατόμων με αναπηρία και τα κέντρα διημέρευσης ημερήσιας Φροντίδας.

Αναστέλλεται επίσης η λειτουργία των ιδιωτικών επιχειρήσεων, πλην των καταστημάτων τροφίμων, φαρμακείων και άλλων δομών υγείας, πρατηρίων υγρών καυσίμων και άλλων επιχειρήσεων που λειτουργούν κατά τις αργίες, καθώς και επιχειρήσεων που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κακοκαιρίας.

Κλείνοντας τη βραδινή ενημέρωση, ο υπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας τόνισε ότι όλες οι δυνάμεις του κράτους, της τοπικής Αυτοδιοίκησης θα παραμείνουν σε εγρήγορση όλο το βράδυ και θα παρεμβαίνουν όπου χρειαστεί.

Απηύθυνε επίσης έκκληση να αποφεύγονται οι περιττές μετακινήσεις, καθώς όπως τόνισε εμφατικά είναι μια δύσκολη νύχτα, ενώ πρόσθεσε ότι στόχος είναι η αποφυγή απώλειες ζωής
Επιχείρηση απεγκλωβισμού των οδηγών από την Αττική Οδό

Μεγάλη επιχείρηση της Πυροσβεστικής, της Τροχαίας και των Ενόπλων Δυνάμεων για τον απεγκλωβισμό των οδηγών που είναι ακινητοποιημένοι εδώ και πολλές ώρες (ορισμένοι είναι εκεί από τις 11.00 το πρωί) στην Αττική Οδό βρίσκεται σε εξέλιξη.

Όπως ανακοίνωσε σε νέα έκτακτη ενημέρωση ο υπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, πραγματοποιείται ήδη μερικός απεγκλωβισμός οχημάτων από την Αττική Οδό, στον κόμβο της Κηφισίας (δαχτυλίδι) και στον κόμβο της Πεντέλης.

Ο κ. Στυλιανίδης ενημέρωσε ότι στο πλαίσιο της επιχείρησης απεγκλωβισμού των οδηγών από την Αττική Οδό, αυτοί θα οδηγούνται σε συνολικά έξι σημεία τα οποία είναι σε Λεωφόρο Κηφισίας, Πεντέλης, Δουκίσσης Πλακεντίας, Μαραθώνος, Κάντζα και Παιανία, όπου και θα τους παραλαμβάνουν λεωφορεία, ενώ θα υπάρχει δυνατότητα και ιατρικής περίθαλψης εφόσον χρειάζεται.

Επίσης, πρόσθεσε ότι για όσους απεγκλωβίζονται από την Αττική Οδό αλλά και τυχόν άλλους πολίτες της Αττικής που αντιμετωπίζουν προβλήματα, έχει εξασφαλιστεί από την Πολιτική Προστασία η φιλοξενία τους σε συγκεκριμένα ξενοδοχεία, όπου θα τους παράσχεται και οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστούν.

Σε κάθε σημείο που θα φτάνουν οι δυνάμεις των τριών σωμάτων, όπως τόνισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, θα υπάρχει αξιωματικός που θα συντονίζει την επιχείρηση απεγκλωβισμού.

Έως τώρα, προσωπικό και μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων ενεργούν στις ακόλουθες εξόδους της Αττικής Οδού:

- Έξοδος 11: Λεωφόρος Κηφισίας
- Έξοδος 12: Λεωφόρος Πεντέλης
- Έξοδος 13: Δουκίσσης Πλακεντίας
- Έξοδος 15: Λεωφόρος Μαραθώνος
- Έξοδος 17: Κάντζα
- Έξοδος 18: Παιανία

Σημειώνεται ότι ο εγκλωβισμός οδηγών στην Αττική Οδό προκάλεσε την παρέμβαση της δικαιοσύνης. Με εντολή της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Σωτηρίας Παπαγεωργακοπούλου διατάχθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης στο πλαίσιο της οποίας θα αναζητηθούν τυχόν ευθύνες για το αδίκημα της παρακώλυσης συγκοινωνιών.
Να αναζητηθούν ευθύνες από την εταιρεία διαχείρισης της Αττικής Οδού

Λίγο νωρίτερα, κατά την έκτακτη ενημέρωση, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρ. Στυλιανίδης δήλωσε πως θα πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες από την εταιρεία διαχείρισης για το χάος που προκλήθηκε στην Αττική Οδό με οδηγούς εγκλωβισμένους στα οχήματά τους για περισσότερες από πέντε ώρες.
Αττική Οδός: "Ζητούμε συγγνώμη"

Σε ανακοίνωση το βράδυ η εταιρεία που διαχειρίζεται την Αττική Οδό αναφέρει: "Η ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ με αίσθημα ευθύνης ενημερώνει ότι πρωταρχικό και αποκλειστικό μέλημά της την παρούσα στιγμή αποτελεί ο απεγκλωβισμός και η ασφάλεια όλων των οδηγών που έχουν ακινητοποιηθεί στα δύο ρεύματα της Α.Ο. Μόλις ολοκληρωθεί η επιχείρηση απεγκλωβισμού η εταιρεία θα τοποθετηθεί αναλυτικά για τις αποφάσεις και τις συνθήκες που οδήγησαν στα πρωτοφανή αυτά γεγονότα, που η Αττική Οδός κλήθηκε να αντιμετωπίσει για πρώτη φορά στα 20 χρόνια λειτουργίας της. Η Αττική Οδός εκφράζει τη λύπη της και ζητά συγνώμη από τους οδηγούς και τις οικογένειες τους για την ταλαιπωρία, με τη διαβεβαίωση ότι κάνει κάθε ανθρώπινη προσπάθεια για την επίλυση του προβλήματος με ασφάλεια".
Χρήση αλυσίδων σε όλη την Αττική

Τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε όλο το οδικό δίκτυο του νομού Αττικής, ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας ζητά η ΓΑΔΑ, λόγω της κακοκαιρίας.
Διακοπή κυκλοφορίας στη νέα εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας

Εν τω μεταξύ, διακόπηκε, πριν από λίγο, σύμφωνα με την ενημέρωση της Τροχαίας, η κυκλοφορία των οχημάτων στη νέα εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας, στο ρεύμα προς Λαμία, από το ύψος της λεωφόρου Αθηνών.
Προβλήματα ηλεκτροδότησης

Προβλήματα ηλεκτροδότησης σε περιοχές του κέντρου αλλά και στα βόρεια προάστια καταγράφονται το απόγευμα της Δευτέρας, ενώ βυθίσεις τάσης σημειώνονται στα νότια.

Αυτή την ώρα τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ εργάζονται πυρετωδώς κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες για την αποκατάσταση των ζημιών που έχει προκαλέσει η κακοκαιρία στο Δίκτυο στην Αττική, σε τμήματα των περιοχών Ραφήνας, Ν.Βουτζά, Μάτι και Νέα Μάκρη καθώς και σε τμήματα της Κηφισιάς, Ν. Ηρακλείου και Ψυχικού και Γραμματικού, Διονύσου, Μαραθώνα, Κάτω Σουλίου, Ν. Φιλαδέλφειας, Βριλησσίων και Χαλανδρίου.

Στην Εύβοια, όπου το κύμα κακοκαιρίας είναι σφοδρό και τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα πρόσβασης για την αποκατάσταση των βλαβών, τα συνεργεία προσπαθούν μέχρι αυτή την ώρα να αποκαταστήσουν τις ζημιές στο Δίκτυο σε οικισμούς στην περιοχή των Ψαχνών και στην Κάρυστο.

Πριν από λίγη ώρα το τεχνικό προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ ξεκίνησε τις εργασίες για την αποκατάσταση βλάβης και σε γραμμή που ηλεκτροδοτεί τα περίχωρα της πόλης της Κω.

Χρ. Στυλιανίδης: Πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες του διαχειριστή της Αττικής Οδού

Σήμερα είναι μια πολύ δύσκολη μέρα, ιδίως στην περιφέρεια Αττικής, στην Εύβοια και σε πολλές άλλες περιοχές της Ελλάδας εξαιτίας της κακοκαιρίας, σημείωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, που χαρακτήρισε πρωτοφανή τα φαινόμενα, κατά τη διάρκεια έκτακτης ενημέρωσης για την εξέλιξη της κακοκαιρίας "Ελπίς”.

"Περιμένουμε ότι οι συνθήκες θα είναι αντίξοες μέχρι αύριο, με κακές καιρικές συνθήκες και χιονοπτώσεις”, πρόσθεσε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι και η αυριανή μέρα θα είναι δύσκολη, παρότι από αύριο το μεσημέρι στην Αττική σταδιακά τα φαινόμενα θα υποχωρήσουν, καθώς το πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουμε θα είναι ο παγετός.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα, όπως τόνισε ο κ. Στυλιανίδης, "καταγράφεται στην Αττική Οδό, όπου η εταιρεία δεν κατόρθωσε να κρατήσει τον δρόμο ανοιχτό παρά τις συσκέψεις που κάναμε τις προηγούμενες ημέρες”, όπου είχαν διαβεβαιώσει πως έχουν επάρκεια μέσω για να διασφαλίσουν την κυκλοφορία και να κρατήσουν τον δρόμο ανοιχτό.

"Προσωπικά πιστεύω ότι θα πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες από την εταιρεία διαχείρισης”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, προσθέτοντας ότι γίνεται μια τιτάνια προσπάθεια από την πυροσβεστική και την τροχαία ώστε να απεγκλωβιστούν οι οδηγοί στην Αττική Οδό, έτσι ώστε αφού διανοιγεί μια δυνατότητα απεγκλωβισμού να λυθεί σιγά-σιγά το πρόβλημα.

Ο κ. Στυλιανίδης επανέλαβε ότι την ευθύνη έχει η εταιρεία διαχείρισης του οδικού άξονα, σημειώνοντας ότι "εάν λειτουργούσε σωστά η εταιρεία διαχείρισης δεν θα αντιμετωπίζαμε αυτό το πρόβλημα”, ενώ σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του τόνισε πως όλα τα προβλήματα στο οδικό δίκτυο της Αττικής, προήλθαν από τα προβλήματα που σημειώθηκαν στον άξονα της Αττικής Οδού.

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σημείωσε ότι η κατάσταση στην Αττική Οδό με βάση τα τελευταία δεδομένα παρουσιάζει βελτίωση και έχει ξεκινήσει η σταδιακή αποκατάσταση της κυκλοφορίας.

Σημειώνεται ότι στην Αττική Οδό επικρατεί κυκλοφοριακό χάος από το πρωί, ειδικά στο κομμάτι από Παιανία έως Μεταμόρφωση και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, όπως επίσης και στις εισόδους στο κομμάτι αυτό, αφού λόγω της σφοδρής χιονόπτωσης σχηματίστηκαν ουρές χιλιομέτρων με πολλούς οδηγούς να βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα οχήματά τους για περισσότερες από 5 ώρες. Στο ύψος του Γέρακα "δίπλωσαν" νταλίκες οι οποίες έκλεισαν κάθετα τον δρόμο.

Όσον αφορά τα προβλήματα ηλεκτροδότησης, ο υπουργός σημείωσε ότι μέχρι στιγμής ήταν λίγα, στην Εύβοια και στην Αττική, αλλά με τη βοήθεια του ΔΕΔΔΗΕ επιλύονται και θα αποκατασταθούν τις επόμενες ώρες. Ο κ. Στυλιανίδης τόνισε ότι εξαιρετικά μείζον για την κυβέρνηση ήταν να διατηρηθεί η παροχή ρεύματος σε όλη τη χώρα.

Ο κ. Στυλιανίδης πρόσθεσε ότι καταβάλλονται τεράστιες προσπάθειες για να παραμείνουν ανοικτοί όλοι οι κεντρικοί οδικοί άξονες της χώρας, ιδίως ο άξονας Αθήνα - Θεσσαλονίκη, που καλύπτει όλη τη χώρα.

Σε ό,τι αφορά τα μέσα μεταφοράς, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σημείωσε ότι η κατάσταση της λειτουργίας των λεωφορείων μεταβάλλεται συνεχώς και ως εκ τούτου συνεχείς θα είναι η ενημέρωση από το υπουργείο Μεταφορών, ενώ κάλεσε τους πολίτες να ενημερώνονται εκ των προτέρων για τη λειτουργία των λεωφορείων.

Τα μέσα σταθερής τροχιάς πρόσθεσε, λειτουργούν κανονικά εκτός από το τμήμα προς Κηφισιά, ενώ σημείωσε ότι ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών λειτουργεί επίσης κανονικά, μετά από μια ολιγόωρη αναστολή λειτουργίας του.

Κλείνοντας ο κ. Στυλιανίδης απηύθυνε έκκληση σε όλους τους πολίτες να αποφύγουν τις μη απολύτως απαραίτητες μετακινήσεις. Πρόσθεσε, τέλος, ότι ο Δημόσιος Τομέας αύριο θα λειτουργήσει με τηλεργασία, ενώ με τηλεκπαίδευση θα λειτουργήσει και αύριο τα σχολεία.

Σε ό,τι αφορά τα σχολεία, λαμβάνοντας τον λόγο ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, τόνισε ότι θα αξιολογηθούν τα στοιχεία αύριο ώστε να αποφασιστεί τι θα γίνει με τη λειτουργία των σχολικών μονάδων την Τετάρτη.
Λ. Οικονόμου: Επιχειρούν στην Αττική 3.900 αστυνομικοί, 883 οχήματα της ΕΛΑΣ -Σε εξέλιξη επιχείρηση αντιδρόμησης στην Αττική Οδό

Από το πρωί η Ελληνική Αστυνομία στην Αττική, αλλά και σε άλλες περιοχές, είναι επί ποδός, συνεργάζεται με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και σύμφωνα και με τις οδηγίες του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, ακολουθεί και εφαρμόζει τον επιχειρησιακό σχεδιασμό που προβλέπεται για την αντιμετώπιση αυτών των δύσκολων καιρικών φαινομένων, επισήμανε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου κατά την ενημέρωση για την κακοκαιρία "Ελπίδα".

Ειδικότερα για την Αττική, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη ενημέρωσε πως επιχειρούν, αυτό το 24ωρο, 3.900 αστυνομικοί, 883 οχήματα της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ από το πρωί μέχρι αυτή την ώρα το Κέντρο Άμεσης Δράσης έχει δεχθεί 400 κλήσεις για βοήθεια σε πολίτες οι οποίοι αντιμετώπισαν διάφορα προβλήματα και ζήτησαν τη βοήθεια της ΕΛΑΣ.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της Αττικής Οδού, ανέφερε πως είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή επιχείρηση αντιδρόμησης και προς την κατεύθυνση της Ελευσίνας και προς την κατεύθυνση του αεροδρομίου. Είναι μια δύσκολη επιχείρηση, εξήγησε, διότι προϋπέθετε την ανάπτυξη ενός ειδικού επιχειρησιακού σχεδιασμού προκειμένου να διασφαλιστεί πλήρως κάθε είσοδος και έξοδος της Αττικής Οδού από άλλα οχήματα, με ασφάλεια να μπορέσει να γίνει αντιδρόμηση και να αποφευχθούν συγκρούσεις κι άλλα ατυχήματα.

Σημείωσε πως η ισχυρή χιονόπτωση που επικρατεί αυτή τη στιγμή δυσχεραίνει την αντιδρόμηση, διαβεβαίωσε ωστόσο πως η ΕΛΑΣ είναι σε συνεργασία και με την Περιφέρεια Αττικής και με την Πυροσβεστική Υπηρεσία προκειμένου να ενισχυθούν τα εκχιονιστικά μηχανήματα και να διασφαλιστούν οι δρόμοι στους οποίους διοχετεύονται τα οχήματα στο πλαίσιο της αντιδρόμησης.

Επίσης, απηύθυνε έκκληση να περιοριστούν οι κινήσεις των πολιτών στις απολύτως αναγκαίες, λόγω της σφοδρότητας του καιρικού φαινομένου και της επιδείνωσης που αναμένεται τις νυχτερινές ώρες.

Ακόμα, απηύθυνε παράκληση στους πολίτες να μην μετακινούνται αν στα οχήματά τους δεν έχουν αντιολισθητικές αλυσίδες και δεν τις τοποθετούν στα σημεία των οδών που επιβάλλεται.

Επιπλέον, υπογράμμισε πως είναι πολύ σημαντικό να διατηρηθούν ανοικτοί για το επόμενο διάστημα οι βασικοί οδικοί άξονες που οδηγούν στα νοσοκομεία.

Τέλος, απηύθυνε έκκληση για άτομα που θα χρειαστούν επειγόντως τη μετακίνησή τους είτε προς νοσοκομείο είτε οπουδήποτε αλλού, να απευθύνονται στην Πυροσβεστική και στην Αστυνομία, και τόνισε πως η Πολιτεία θα διασφαλίσει την ασφαλή μεταφορά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου