Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2022

Πάτρα-Νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας»: Η πίεση από τον κορονοϊό δημιουργεί τριβές μεταξύ διοίκησης και διευθυντών

Για 47% περικοπή των χειρουργείων μιλά ο Θεοδωρόπουλος, αλλά υπήρξε κάθετη αντίκρουση με κοινή επιστολή.


Tο θέμα που αναδείχθηκε χθες από την εφημερίδα «Πελοπόννησος» και αφορά τη συρρίκνωση του χειρουργικού τομέα του «Αγίου Ανδρέα», μετατράπηκε σε αντικείμενο δημόσιας διαμάχης μεταξύ της διοίκησης του νοσοκομείου και των διευθυντών των κλινικών του χειρουργικού τομέα.

Οπως έγραφε χθες η «Π», φιλοξενώντας τις δηλώσεις του συντονιστή διευθυντή των χειρουργείων του νοσοκομείου Βασίλη Αλιβιζάτου και του διευθυντή αναισθησιολογίας Αλέξη Τριαντόπουλου, τα χειρουργεία του νοσοκομείου έχουν μειωθεί σε ποσοστό 80% με αποτέλεσμα οι ασθενείς να μπαίνουν εκ νέου στη λίστα αναμονής.

Ο διοικητής του νοσοκομείου, Ηλίας Θεοδωρόπουλος, τον οποίο η «Π» είχε αναζητήσει προκειμένου να φιλοξενήσει και τις δικές του απόψεις αλλά η επικοινωνία δεν είχε καταστεί δυνατή, χθες έστειλε έγγραφη απάντηση με την οποία χαρακτηρίζει «ανακριβείς» τις δηλώσεις του κ. Αλιβιζάτου.
Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του κ. Θεοδωρόπουλου, έφτασε στα γραφεία μας κοινή επιστολή όλων των διευθυντών του χειρουργικού τομέα που ενισχύουν τα λεγόμενα του κ. Αλιβιζάτου. Και μιλούν για άτυπη διάλυση του νοσοκομείου.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ

Στην απάντησή του ο διοικητής του «Αγίου Ανδρέα» αναφέρει:
«Σχετικά με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας ‘’Πελοπόννησος’’ όπου φιλοξενούνται ανακριβείς δηλώσεις του διευθυντή της Χειρουργικής κλινικής κ. Αλιβιζάτου γνωστοποιούμε τα ακόλουθα προς αποκατάσταση της αλήθειας και υπεύθυνης ενημέρωσης των πολιτών.

⦁ Στο ΓΝ Πατρών ‘’Ο Αγιος Ανδρέας’’ λειτουργούσαν προ Covid 6 χειρουργικές αίθουσες (5 χειρουργικής και 1 τοκετών), και όχι 7 όπως αναφέρεται, και σήμερα λειτουργούν καθημερινά 3 (2 χειρουργικής και 1 τοκετών) και κάθε Πέμπτη 4 αίθουσες. Επιπλέον, όταν παρατηρείται αυξημένη πίεση διατίθεται πρόσθετη χειρουργική αίθουσα σε συνεργασία με τα θεσμοθετημένα όργανα. Συνεπώς, η μείωση των χειρουργικών αιθουσών είναι 47% και όχι 70% όπως αναφέρει ο κ. Αλιβιζάτος.

⦁ Επιπρόσθετα, ο συνολικός αριθμός χειρουργείων (πλην Αιμοδυναμικού και Τοκετών) που διενεργήθηκαν το 2019 ήταν 7.200, το 2020 5.926 και το 2021 5.715. Στη Χειρουργική κλινική διενεργήθηκαν 1.805 χειρουργεία το 2019, 1.520 το 2020 και 1.385 το 2021.

⦁ Εξάγεται προφανώς το συμπέρασμα πως η πραγματική μείωση των συνολικά διενεργηθέντων χειρουργείων μεταξύ του 2019 και του 2021 και την κορύφωση της πανδημίας ανέρχεται σε 20,62%. Στη Χειρουργική κλινική η μείωση κατά το ίδιο διάστημα ανέρχεται σε 23,26%.

⦁ Η μείωση των χειρουργικών αιθουσών και των κλινών του Χειρουργικού Τομέα, όπως γίνεται σε όλα τα νοσοκομεία, πραγματοποιήθηκε για να εξασφαλισθούν κλίνες Covid στις οποίες νοσηλεύονται συμπολίτες μας αλλά και πολίτες από την υπόλοιπη Δυτική Ελλάδα και τα Ιόνια νησιά. Είμαστε υποχρεωμένοι να τονίσουμε πως το σύνολο του προσωπικού του νοσοκομείου δίνει καθημερινό αγώνα για την προάσπιση της δημόσιας υγείας, τόσο για ασθενείς Covid όσο και για όλα τα υπόλοιπα περιστατικά, και άστοχες δηλώσεις, κυρίως εκ των έσω, αδικούν την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλουν οι υγειονομικοί μας υπάλληλοι».

Οι διευθυντές: «Δημιουργεί συνθήκες παράλληλης πανδημίας»

«Η μονομερής εφαρμογή της οδηγίας του Υπουργείου Υγείας για περικοπή κατά 80% των χειρουργικών αιθουσών στο ΓΝ Πατρών “Αγιος Ανδρέας “, χωρίς να διενεργείται καμία περαιτέρω μείωση στο ΠΓΝΠ, δημιουργεί μεγάλη αρρυθμία και υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, συνολικά όλου του νοσοκομείου, προς τους πολίτες της Πάτρας και της ευρύτερης περιοχής» επισημαίνουν στην κοινή τους ανακοίνωση οι διευθυντές των κλινικών του χειρουργικού τομέα.

Οι ίδιοι προσθέτουν ότι παρά τις αντιδράσεις τους, η διοίκηση της 6ης ΥΠε και του νοσοκομείου συνεχίζουν την ίδια κατάσταση «ενώ με πρόσφατη οδηγία/εντολή της διοίκησης του νοσοκομείου αποφασίστηκε η άκρως επικίνδυνη περαιτέρω μείωση των χειρουργικών κλινών με αντίστοιχη επικείμενη μείωση των χειρουργικών αιθουσών και των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων.

Η απόφαση αυτή της διοίκησης του νοσοκομείου και της 6ης ΥΠΕ ουσιαστικά κλείνει τα τακτικά χειρουργεία του νοσοκομείου με αποτέλεσμα την περαιτέρω υποβάθμισή του και τη διά της ολισθήσεως μετατροπή του σε νοσοκομείο αποκλειστικά για Covid και δεύτερης διαλογής.

Είναι προφανές ότι η μη αντιμετώπιση της λοιπής νοσηρότητας του πληθυσμού δημιουργεί συνθήκες παράλληλης επιδημίας, αυξάνοντας του γενικούς δείκτες βαρειάς νοσηρότητας και θνητότητας.

Εμμένοντας στη θέση μας για την απρόσκοπτη λειτουργία του νοσοκομείου και έχοντας ως μοναδικό γνώμονα της προστασία της Υγείας των ασθενών μας, καλούμε τη διοίκηση του νοσοκομείου να ανακαλέσει άμεσα την παραπάνω απόφαση και να επεξεργαστεί άλλες πρόσφορες λύσεις που και υπάρχουν στη φαρέτρα της και μπορούν άμεσα να εφαρμοστούν, χωρίς επί της ουσίας να διαλυθεί το νοσοκομείο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου