Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022

ECDC απομόνωση Covid: Απαραίτητο το rapid test την 6η ημέρα της καραντίνας


ECDC απομόνωση Covid: Το ECDC αναγκάστηκε να αναθεωρήσει ως προς την χρονική περίοδο της απομόνωσης, με φόντο την υψηλή μεταδοτικότητα της παραλλαγής Όμικρον.

To ECDC αναθεώρησε χθες, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα από την προηγούμενη αναθεώρησή του, τις οδηγίες του για την διακοπή της απομόνωσης σε ασθενείς με COVID-19. Συγκεκριμένα, είναι πλέον απαραίτητο το rapid Ag test για την πρώιμη διακοπή της απομόνωσης την 6η ημέρα. Η ενημέρωση αυτή περιλαμβάνει νέα και αναδυόμενα στοιχεία σχετικά με τιςπαραλλαγές του SARS-CoV-2, συμπεριλαμβανομένης της νεοεμφανιζόμενης παραλλαγής ανησυχίας Όμικρον. Εξετάζει επιλογές για την τροποποίηση των περιόδων απομόνωσης για την αντιμετώπιση των πιέσεων στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και /ή και την κοινωνική λειτουργία. O ΕΟΔΥ οφείλει να αναθεωρήσει άμεσα και τις δικές του οδηγίες, καθώς 20.000 κρούσματα καθημερινά μαρτυρούν πως κάτι πρέπει να αλλάξει.

Περιλαμβάνονται επίσης στοιχεία για την αποβολή του ιού από άτομα που έχουν εμβολιαστεί με εμβόλια COVID-19, με αναδυόμενα στοιχεία ειδικά για την Όμικρον. Τα rapid test περιλαμβάνονται πλέον στις επιλογές για τον τερματισμό της απομόνωσης με συγκεκριμένες συμβουλές για αυτοδιαγνωστικά self test. Παρέχεται καθοδήγηση σχετικά με τη βέλτιστη περίοδο απομόνωσης για την πρόληψη της μετάδοσης από ασυμπτωματικά και ήπια ή μέτρια πλήρως εμβολιασμένα κρούσματα, καθώς και επιλογές για τη μείωση της περιόδου απομόνωσης για περιπτώσεις COVID-19 όταν οι χώρες αντιμετωπίζουν υψηλή ή ακραία πίεση στο σύστημα υγείας τους και κοινωνίες από σημαντικές αυξήσεις κρουσμάτων COVID-19.
Οι αποφάσεις για τον τερματισμό της απομόνωσης πρέπει να εξισορροπούν:
αφενός τους κινδύνους που έχει ένα άτομο που παύει την απομόνωση μετά από ένα επιβεβαιωμένο επεισόδιο μόλυνσης θα μπορούσε να μεταδώσει τη λοίμωξη σε άλλους και τον αντίκτυπο που έχει μια τέτοια μετάδοση
αφετέρου, τον αντίκτυπο της απομόνωσης στο άτομο, στις βασικές υπηρεσίες και την κοινωνία ευρύτερα.

Οι ασθενείς με COVID-19 μπορεί να τερματίσουν την απομόνωση στο σπίτι ή να πάρουν εξιτήριο, εάν νοσηλεύονται, αφού εξεταστούν τα εξής:

• κλινική επίλυση ή βελτίωση των συμπτωμάτων
• χρόνος που έχει παρέλθει από την έναρξη των συμπτωμάτων
• σοβαρότητα της νόσου
• ανοσολογική κατάσταση
• επαγγελματική κατάσταση και/ή ευαισθησία όσων έχουν τακτική επαφή
• κοινωνικοί παράγοντες ανάμειξης
• ενδείξεις αρνητικών εξετάσεων RADT ή RT-PCR από την ανώτερη αναπνευστική οδό

Τι γίνεται με τα self test;

Τα αυτοδιαγνωστικά RADT θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως επαρκής απόδειξη της θετικότητας, ιδιαίτερα εάν οι χώρες αντιμετωπίζουν μεγάλες αυξήσεις επίπτωσης νέων κρουσμάτων και πίεσης στην ικανότητα δοκιμών τους. Θα πρέπει να γίνει δοκιμή για να αποφασιστεί ο τερματισμός της απομόνωσης ιδανικά ξεκινήστε μετά τη βελτίωση των συμπτωμάτων και από την τρίτη ημέρα μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Οι υποθέσεις μπορούν να τελειώσουν την απομόνωση μετά από δύο διαδοχικά αρνητικά τεστ, ιδανικά με διάστημα 24 ωρών. Σε ασυμπτωματικά άτομα, το τεστ για τον τερματισμό της απομόνωσης μπορεί να ξεκινήσει την τρίτη ημέρα μετά την ημέρα λήψης του πρώτου δείγματος. Η εγκυρότητα του self test το καθιστά λιγότερο κατάλληλο από τα PCR & rapid test για την απόφαση τερματισμού της απομόνωσης, αλλά μπορεί να ληφθεί υπόψη εάν εξαντληθεί η ικανότητα test.

Προτεινόμενη απομόνωση

Όσον αφορά τις περιπτώσεις COVID-19 που είναι πιο πιθανό να απομονωθούν στο σπίτι (ασυμπτωματικές, ήπιες ή μέτριες περιπτώσεις), τα ακόλουθα αντιπροσωπεύουν τα βέλτιστα κριτήρια για την πρόληψη της μετάδοσης από την ανάκτηση περιπτώσεων σύμφωνα με τα στοιχεία που περιγράφονται παραπάνω για πλήρως και μη πλήρως εμβολιασμένα άτομα, που πρέπει να ληφθούν υπόψη όταν το έχουν κάνει οι αρχές δημόσιας υγείας επαρκή ικανότητα δοκιμών και όταν ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού παραμένει ευάλωτο στην πιθανότητα σοβαρής ασθένειας:
Για ασυμπτωματικά, ήπια ή μέτρια περιστατικά COVID-19 σε μη πλήρως εμβολιασμένα άτομα, η αυτοαπομόνωση θα πρέπει να ακολουθείται μέχρι δύο αρνητικά rapid test ή PCR test με διαφορά τουλάχιστον 24 ωρών, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα και την ικανότητα test ή μέχρι τη συμπλήρωση 10 ημερών από την ημερομηνία λήψης του δείγματος ή την ημερομηνία έναρξης των συμπτωμάτων. Η απομόνωση θα πρέπει να συνεχιστεί εάν το self test ή rapid test παραμένει θετικό.
Για ασυμπτωματικά, ήπια ή μέτρια περιστατικά COVID-19 σε πλήρως εμβολιασμένα άτομα, μπορεί να ληφθεί υπόψη η μείωση της περιόδου απομόνωσης σε έξι ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων, εάν τα συμπτώματα έχουν επιλυθεί και με αρνητικό rapid ή PCR test την έκτη ημέρα. Η απομόνωση θα πρέπει να συνεχιστεί εάν το test βγει θετικό την έκτη ημέρα.
Σε νοσηλευόμενα σοβαρά κρούσματα COVID-19, τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι η αποβολή του μολυσματικού ιού SARS-CoV-2, ανεξάρτητα από την παραλλαγή, μπορεί να επιμείνει έως και 20 ημέρες.

Σε οποιονδήποτε ασθενή χρειάζεται εξιτήριο από υγειονομική μονάδα πριν εκπληρώσει τα κλινικά κριτήρια για να είναι απίθανο να είναι μολυσματικός θα πρέπει να δίνονται οδηγίες για να συνεχίσει την απομόνωση στο σπίτι ή σε ασφαλές μέρος για να ολοκληρώσει την απαραίτητη διάρκεια απομόνωσης:
10 ημέρες για ήπιες έως μέτριες περιπτώσεις, εκτός εάν ληφθούν δύο αρνητικά αποτελέσματα RADT ή RT-PCR πριν από τις 10 ημέρες
20 ημέρες για σοβαρές περιπτώσεις, εκτός εάν ληφθούν δύο αρνητικά αποτελέσματα RADT ή RT-PCR πριν από τις 20 ημέρες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου