Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2022

Οι σκληροί δείκτες πάνε πίσω την άρση μέτρων – Συνεδριάζει η Επιτροπή

Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή - Healthpharma.gr

Νέα παράταση των υφιστάμενων μέτρων στη χώρα φαίνεται πως «κλειδώνει» στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής των Ειδικών, καθώς σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες δεν αναμένονται αλλαγές εξαιτίας των σκληρών δεικτών της πανδημίας στη χώρα.

Κύκλοι της Επιτροπής τονίζουν στο healthpharma.gr παρά τη σταθεροποίηση του αριθμού των κρουσμάτων, η επιβάρυνση του ΕΣΥ παραμένει υψηλή, γεγονός που αυξάνει σημαντικά το ρίσκο και δεν επαναφέρει στο τραπέζι των συζητήσεων οποιαδήποτε πρόθεση για άρση μέτρων, ακόμα και της μουσικής. Την ίδια στιγμή, δεν εξετάζεται να γίνει διεύρυνση του ωραρίου και να κλείνουν τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης αργότερα. Τα νέα δεδομένα θα επανεξεταστούν την ερχόμενη εβδομάδα.

Με αυτά τα δεδομένα οι Ειδικοί φαίνεται να συμφωνούν ότι δεν είναι ακόμα η ώρα για χαλάρωση των μέτρων. Κάποιοι θα έβλεπαν ίσως θετικά σε πρώτη φάση την αύξηση του αριθμού των θεατών στα γήπεδα και σε δεύτερο χρόνο την επαναφορά της μουσικής στην εστίαση.

Ο μέσος όρος των κρουσμάτων έφτασε στις 17.752 νέες μολύνσεις ενώ την προηγούμενη εβδομάδα ήταν 18.670, ενώ οι θάνατοι έφτασαν τους 111 (118 με τις τελευταίες πληροφορίες του συστήματος ενσωμάτωσης), ενώ μόνο σε 26 ημέρες χάσαμε 2.334 συμπολίτες μας.

Η κακοκαιρία μειώνει τα κρούσματα

«Η κακοκαιρία μειώνει δραστικά τις κοινωνικές επαφές, δεν χρησιμοποιούνται τα ΜΜΜ, δεν βγαίνουμε από τα σπίτια μας, ενώ από την άλλη αυξάνει τις ενδοοικογενειακές επαφές» σημείωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στο MEGA, υπογραμμίζοντας ότι θα υπάρξει μια κάμψη στα κρούσματα, λόγω των τεχνικών δυσκολιών που θα υπάρξουν με τη διενέργεια των τεστ.

«Είχαμε μια κάμψη στον αριθμό των κρουσμάτων, αλλά την τελευταία εβδομάδα είχαμε καθυστέρηση της πτωτικής πορείας, όπως συνέβη και σε αρκετές χώρες» πρόσθεσε ο Νίκος Τζανάκης, τονίζοντας ότι η υποπαραλλαγή «Όμικρον 2» αναμένεται να κρίνει την πορεία των κρουσμάτων σε μια σειρά από χώρες.

«Πρέπει να δούμε αν θα επικρατήσει και στη χώρα μας. Θα φανεί τις επόμενες εβδομάδες, γιατί αρχικά φαίνεται ότι έχει μια πιο αυξημένη μεταδοτικότητα από την Όμικρον» συμπλήρωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας.

Την περασμένη εβδομάδα η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων είχε εισηγηθεί την παράταση των μέτρων, τα οποία είναι τα εξής:

-Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας ή διπλής μάσκας σε σούπερ μάρκετ, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αλλά και από το προσωπικό στους χώρους εστίασης.

-Κλείσιμο των χώρων εστίασης και διασκέδασης στις 12 τα μεσάνυχτα. Δεν επιτρέπονται οι όρθιοι και στα τραπέζια ο αριθμός των ατόμων περιορίζεται σε έξι.

-Απαγορεύεται η μουσική.

-Απαγορεύεται η διενέργεια οποιασδήποτε εκδήλωσης με χαρακτηριστικά οργανωμένου πάρτι σε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο.

-Στο 10% η πληρότητα των γηπέδων και ανώτατο όριο έως 1.000 άτομα.

-Με PCR τεστ 48 ωρών το επισκεπτήριο στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και στις δομές φροντίδας χρονίων πασχόντων.

-Αυστηρότεροι όροι για το επισκεπτήριο στα νοσοκομεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου