Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2022

Παπαευαγγέλου: «Ηλικιωμένοι και ανεμβολίαστοι όσοι χάνονται από τη νόσο Covid»

Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA 

Αν και ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στη χώρα εμφανίζει τάσεις μείωσης -ενδεχομένως και λόγω του μικρού αριθμού τεστ που έγιναν τις τελευταίες ημέρες εξαιτίας της κακοκαιρίας- το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει αρκετά υψηλό, τόνισε στη σημερινή ενημέρωση για τον κορονοϊό η Καθηγήτρια Παιδιατρικής - Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, επαναλαμβάνοντας για πολλοστή φορά πως οι αυξημένοι θάνατοι που εντοπίζονται στη χώρα, αφορούν στην πλειοψηφία τους ανεμβολίαστους και άτομα με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.

«Ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων δεν μειώθηκε σημαντικά και εξακολουθεί να είναι κοντά στις 150.000. Αύξηση των νέων κρουσμάτων παρατηρείται μόνο στη Θράκη και σε ορισμένα νησιά», όπως ανέφερε η Καθηγήτρια, η οποία τόνισε πως η παραλλαγή Όμικρον δεν είναι ένα απλό κοινό κρυολόγημα.

Πρόσθεσε επίσης, πως η αναγκαστική παραμονή στο σπίτι είναι δυνατό να οδηγήσει σε περεταίρω διασπορά της λοίμωξης, ενώ «δυστυχώς», όπως ανέφερε υψηλά παραμένουν και οι σκληροί δείκτες της πανδημίας, δηλαδή οι θάνατοι και οι διασωληνώσεις.

H πίεση στο σύστημα υγείας εξακολουθεί να απασχολεί τους επιστήμονες, είπε, καθώς 5.000 άτομα νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία με λοίμωξη Covid. Η πληρότητα στα νοσοκομεία διαμορφώνεται πλέον ως εξής: Στις απλές κλίνες φτάνει το 57%, ενώ στις ΜΕΘ Covid το 87%. Στα θετικά των τελευταίων ημερών συγκαταλέγεται το γεγονός πως ο ο κυλιόμενος μέσος όρος στις εισαγωγές την εβδομάδα που πέρασε μειώθηκε κατά 12%. Οι 8 στους δέκα ασθενείς που εισάγονται στα νοσοκομεία, νοσούν από μετάλλαξη Ομικρον.

«Αυτό σημαίνει ότι με την Ομικρον, μετά από τέσσερις εβδομάδες από την κορύφωση του κύματος, δεν βλέπουμε αύξηση εισαγωγών στα νοσοκομεία. Ωστόσο, δεν είναι κοινό κρυολόγημα η νόσηση που προκαλεί η Ομικρον, καθώς κάποιοι νοσούν σοβαρά και χάνουν τη ζωή τους», σημείωσε χαρακτηριστικά η Καθηγήτρια κα. Παπαευαγγέλου.

Εντωμεταξύ, μία ήπια αλλά σημαντική αποκλιμάκωση παρατηρείται και στους διασωληνωμένους, με 96 ασθενείς την ημέρα να διασωληνώνονται.

Μιλώντας για τους ασθενείς που έχουν χάσει τη ζωή τους από την παραλλαγή Όμικρον η Καθηγήτρια κα. Παπαευαγγέλου τόνισε πως οι λίγοι θάνατοι που έχουν καταγραφεί, είναι άτομα μεγάλης ηλικίας και με σοβαρά και πολλά υποκείμενα νοσήματα.

Τις επόμενες ημέρες αναμένουμε μείωση διασωληνωμένων και θανάτων, κατέληξε η ίδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου