Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022

Ετοιμάζονται οι αλλαγές στην ΠΦΥ μετά τη Μετάλλαξη Όμικρον – Τι φέρνει το νομοσχέδιο

Ετοιμάζονται οι αλλαγές στην ΠΦΥ μετά τη Μετάλλαξη Όμικρον – Τι φέρνει το νομοσχέδιο

Μετά την αποκλιμάκωση της Μετάλλαξης Όμικρον σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας να προωθήσει τις αλλαγές στην ΠΦΥ

Δήμητρα Ευθυμιάδου - HR

Αλλαγές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) αλλά μετά την αποκλιμάκωση της Μετάλλαξης Όμικρον, σχεδιάζει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr ήδη το νομοσχέδιο το οποίο αναμενόταν βέβαια εδώ και καιρό, ετοιμάζεται ώστε να συμπεριληφθούν οι αλλαγές σε όλες τις μονάδες της ΠΦΥ.

Να υπενθυμιστεί ότι ενώ οι αλλαγές στην ΠΦΥ αλλά και το σχετικό νομοσχέδιο, αποτελούν μνημονιακή υποχρέωση, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε λάβει παράταση από τα κλιμάκια των θεσμών και οι αλλαγές στην ΠΦΥ θα υλοποιηθούν μετά το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Τι θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για την ΠΦΥ

Ωστόσο ήδη ο βασικός κορμός του νομοσχεδίου για την ΠΦΥ – όπως αναφέρουν πηγές του HealthReport.gr – είναι προς την ολοκλήρωσή του ώστε να συμπεριληφθούν τις επόμενες εβδομάδες οι όποιες αλλαγές θα πρέπει να γίνουν σε συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου.

Στόχος είναι μετά την αποκλιμάκωση της Μετάλλαξης Όμικρον να είναι έτοιμο ώστε να βγει σε διαβούλευση.

Με βάση τις ίδιες πληροφορίες του HealthReport.gr, οι βασικές ρυθμίσεις περιλαμβάνουν πολλές ψηφιοποιήσεις υπηρεσιών με τη βασική συμβολή του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ειδικότερα:

-Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις μέσα από ένα νέο ψηφιακό σύστημα για το κλείσιμο των ραντεβού στο οποίο θα εμφανίζονται όλα τα ελεύθερα ραντεβού ανά περιοχή ώστε να μπορεί να επιλέξει ο πολίτης πότε και που θα πάει.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του HealthReport.gr, στο πλαίσιο των δωρεάν αυτών εξετάσεων θα υπάρξει νέα συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές όπου υπάρχουν ιδιωτικές αλλά όχι δημόσιες μονάδες ΠΦΥ προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβαση.

Η όποια συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα θα γίνει μέσω ΕΟΠΥΥ ο οποίος και θα κάνει και τις σχετικές συμφωνίες με τις ιδιωτικές μονάδες, ώστε στη συνέχεια να αποζημιώνει και τις εξετάσεις.

-Θα προηγηθεί η ενεργοποίηση του ψηφιακού φακέλου υγείας για τον κάθε ασθενή, μέσω του οποίου θα περνούν και όλες οι δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις. Ένα πρότζεκτ που δημιουργείται υπό την επίβλεψη του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη.

-Αλλαγές αναμένεται να υπάρξουν και στα Κέντρα Υγείας και τον τρόπο λειτουργίας τους. Στο σχέδιο είναι τα μεγάλα και κεντρικά Κέντρα Υγείας να λειτουργούν σε 24ωρη βάση και τα μικρότερα να γίνου περιφερειακά με περιορισμένες και συμπληρωματικές υπηρεσίες. Άγνωστο βέβαια πώς θα υλοποιηθεί αυτό το σχέδιο με το περιορισμένο προσωπικό που υπάρχει σήμερα.

-Προβληματισμός επικρατεί πάντως ακόμη στην κυβέρνηση για το μέλλον των ΤΟΜΥ, όπως τονίζουν υψηλόβαθμες πηγές του HealthReport.gr.

Με βάση τα στοιχεία που επεξεργάζονται τα κυβερνητικά στελέχη για τις αλλαγές στην ΠΦΥ, οι ΤΟΜΥ σε ποσοστό περίπου 85% εδρεύουν μέσα στα Κέντρα Υγείας. Γι αυτό και υπάρχει σκέψη για ενσωμάτωσή τους, χωρίς ωστόσο να είναι βέβαιον καθώς οι δεσμεύσεις της χώρας μας στην Ε.Ε. για τις ΤΟΜΥ προβλέπουν ότι θα είναι ανεξάρτητες μονάδες της ΠΦΥ.

Να υπενθυμιστεί ότι οι ΤΟΜΥ χρηματοδοτούνται από προγράμματα της Ευρώπης και στα αρχικά σχέδια ήταν να παρέχουν υπηρεσίες πρόληψης και πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Όμως παρέμειναν ημιτελείς και σήμερα αποτελούν μάλλον συνταγογραφικά κέντρα.Ειδήσεις Υγείας χωρίς δεσμεύσεις με στόχο την ενημέρωση και την παρουσίαση όλων των πλευρών του τομέα της Υγείας από έγκριτους επιστήμονες και δημοσιογράφους.

2 σχόλια:

  1. Επίσης θα σας κάνουμε ......νοσοκομεία τσέπης ......και πτυσσόμενα Κέντρα Υγείας ενώ θα στείλουμε σπίτι σας δίμετρα μοντέλα να .....σας παίρνουν την πίεση! Άλλωστε είμαστε τόσο ικανοί κι οργανωμένοι όπως βλέπετε με το .....χάος στην Αθήνα με λίγο χιόνι .....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ξεφτυαριστε την Αττική Οδό πρώτα Αριστοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή