Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2022

Άντε ξανά μανά οι ιδιώτες ιατροί να βγάλουμε το φίδι από τη τρύπα , αυτή τη φορά για λογαριασμό του ΕΦΚΑ.


Για τη χορήγηση επιδόματος σε ασθενή από λοίμωξη με Covid-19 για τη περίοδο που έχει μπει καραντίνα καλούμαστε να δώσουμε αναρρωτική με μεταγενέστερη ημερομηνία. Και να καταλάβω την ανάγκη χορήγησης της αναρρωτικής σε ασθενή με συμπτωματολογία ο οποίος θα χρειασθεί να μείνει καραντίνα πέρα των 5 υποχρεωτικών ημερών λόγω νόσου που δεν του επιτρέπει να μεταβεί στην εργασία του.

Οι 5 ημέρες ισχύουν όμως για όλους και η επιβολή της καραντίνας δε γίνετε από τον ιατρό τους, ο οποίος έχει συμβουλευτικό ρόλο, αλλά από τη πολιτεία η οποία υποχρεώνει τους πολίτες ασθενείς σε 5νθήμερη καραντίνα ανεξαρτήτως συμπτωμάτων με θέσπιση ελεγκτικών μηχανισμών της τήρησής της και με επιβολή χρηματικών προστίμων σε περίπτωση παραβίασης της.

Οπότε εξορισμού η 5νθήμερη απουσία από την εργασία επιβάλλεται ανεξάρτητα αν η νόσος χρήζει ανάρρωσης ή όχι ( εξού και η έννοια της αναρρωτικής αδείας. Κάθεσαι σπίτι για να αναρρώσεις από την ασθένεια) Σε αυτή τη περίπτωση λοιπόν θα αρκούσε για τον ΕΦΚΑ και μόνο η προσκόμιση του θετικού μοριακού ή rapid(αντιγονικού) τεστ με την αναγραφή της ημερομηνίας σε αυτό και υπολογισμό των 5 ημερών.

Αλλά όχι, ο ΕΦΚΑ θέλει και αναρρωτική από ιατρό. Πως όμως αφού δε έχουμε δώσει σύσταση για ανάρρωση αλλά σύσταση για να ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία καραντίνας που επιβάλει ο ΕΟΔΥΥ και ελέγχει( εδώ γελάμε) η Πολιτική Προστασία. Πώς μιας και πολλοί θετικοί με Covid-19 όντας εμβολιασμένοι νοσούν ασυμπτωματικά ή με ηπιότατη μορφή νόσου και δεν έχουν έρθει σε καμία επαφή( και λογικό, μιας και δεν έχουν κάποιο σύμπτωμα) με κάποιο ιατρό. Αυτή δεν είναι ψευδής δήλωση από τον ιατρό?

Πώς θα γνωματεύσουμε ετεροχρονισμένα για κάποιον που δεν τον γνωρίζουμε και δεν είχαμε επικοινωνία μαζί του τη περίοδο της επιβολής της καραντίνας του.
Με ποια λογική θα δώσουμε σε μεταγενέστερο χρόνο, αναρρωτική σε ασθενή που ίσως δε γνωρίζουμε, βασιζόμενοι στην επίδειξη ενός θετικού rapid test που πολλές φορές έχει γίνει εκτός Διαγνωστικού Εργαστηρίου ή Ιατρικής δομής, με λήψη( στη καλύτερη των περιπτώσεων) ρινικού επιχρίσματος( δηλ. όπως και στα self test)

Ο ΕΦΚΑ για να τον επιδοτήσει, χρειάζεται τη προσκόμιση ιατρικής γνωμάτευσης, που θα περιέχει αναλυτικά τα στοιχεία του παθόντος, τις ημερομηνίες των μοριακών / rapid tests, τη νόσο και τη συμπτωματολογία, τη σύσταση για κατ’ οικον. περιορισμό και την ένδειξη για χορήγηση αναρρωτικής άδειας με σαφές ημερολογιακό διάστημα. Οι γιατροί μπορούν να εκδίδουν τις ιατρικές γνωματεύσεις έστω και σε μεταγενέστερο χρόνο εφόσον δεν είναι εφικτή η έγκαιρη λήψη τους από τους εργαζόμενους (ανυπαίτιο κώλυμα).

Μα σε ασυμπτωματικό που δεν ήρθε σε επαφή με ιατρό ο μόνος τρόπος για να πάρει την υποτιθέμενη αναρρωτική είναι η επίδειξη του θετικού μοριακού ή rapid αντιγονικού test στον ιατρό.

Για ποιο λόγο αυτή η επίδειξη να μην είναι αρκετή προς τον ΕΦΚΑ για τη χορήγηση του επιδόματος όταν αυτό αφορά μόνο τις 5ημέρες που αναγκαστικά ήταν καραντίνα είτε είχε συμπτώματα είτε όχι. ? Απλά για να περιφέρεται ο εργαζόμενος από υπηρεσία σε υπηρεσία? Για να ψάχνει ο εργαζόμενος ιατρό που θα δώσει γνωμάτευση σε ασθενή που, όχι δεν έχει δει αλλά ούτε ακούσει ποτέ ? Για να έχουμε χρόνο να σπαταλάμε? Αυτή είναι η νέα ψηφιακή εποχή που έχουμε κάνει είσοδο?

2 σχόλια:

  1. Ερχεται ο ασθενης με γνωματευση απο ιδιωτη γιατρο ο εφκα δεν το δεχεται ο ασθενης ψαχνει γιατρο σε δημοσιο η συμβεβλημενο με εοπυυ 1. Υπαρχει ισονομια υπογραφων? Υπαρχει το προεδρικο διαταγμα του 1918? Αρθρο 5 χορηγηση ιατρικης βεβαιωσεις?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπαρχει βασει νομου ισο κυρος ιατρικων υπογραφων .Οποιος δημοσιος υπαλληλος δεν το σεβεται θα πρεπει να υφισταται τις ποινικες ,αστικες και πειθαρχικες συνεπειες χωρις καθυστερηση .

    ΑπάντησηΔιαγραφή