Τρίτη 15 Μαρτίου 2022

Το υπουργείο Υγείας ανοίγει τα απογευματινά χειρουργεία στα νοσοκομεία, στο 30% η συμμετοχή του ασθενούς

Την ενεργοποίηση νόμου που επιτρέπει την πραγματοποίηση χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία και στις απογευματινές βάρδιες, σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας.

Newsroom dikaiologitika.gr

Όπως έχει αναφέρει σε συνέντευξη ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, θα αξιοποιούνται «με ιδιωτικούς όρους οι γιατροί, οι νοσηλευτές και το λοιπό προσωπικό του ΕΣΥ, οι οποίοι με αυτό τον τρόπο θα μπορούν να αυξάνουν το εισόδημά τους, καθώς θα τους δίνουμε τη δυνατότητα να εργαστούν εκτός ωραρίου ΕΣΥ».

Ειδικότερα, όπως γράφει η ιστοσελίδα News4Health, εξετάζεται η ενεργοποίηση διάταξης, βάσει της οποίας θα πραγματοποιούνται απογευματινά χειρουργεία, στο μοντέλο που ακολουθεί ο ΕΟΠΥΥ για τις ιδιωτικές κλινικές. Δηλαδή, με αμοιβή.

Αναλυτικότερα, θα υπολογίζεται κόστος χειρουργείου, βάσει των δυνατοτήτων του εκάστοτε νοσοκομείου, από το οποίο το 70% θα το καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ και το 30% ο ασθενής, ο οποίος θα καλύπτει και την αμοιβή του γιατρού.

Το ποσό που θα αντιστοιχεί στο 30% θα κατευθύνεται για την αμοιβή του λοιπού υγειονομικού προσωπικού.

Βασική προϋπόθεση, όμως, για να πραγματοποιηθούν απογευματινά χειρουργεία αποτελεί η μη ύπαρξη κενής θέσης στη λίστα των πρωϊνών χειρουργείων.

Εκτιμάται, πως με αυτό το σύστημα, δεν επηρεάζεται η πρωινή λίστα, αξιοποιούνται οι εγκαταστάσεις των χειρουργείων του νοσοκομείου, ενώ θα αυξηθούν εκτός από τα έσοδα του γιατρού και τα έσοδα του νοσοκομείου.

«Έχουμε πολλούς γιατρούς του ΕΣΥ που φεύγουν και πηγαίνουν στον ιδιωτικό τομέα γιατί παίρνουν καλύτερες αμοιβές», είχε αναφέρει ο κ. Πλεύρης.

Παράλληλα, θα παραπέμπονται στον ιδιωτικό τομέα ασθενείς που χρειάζονται χειρουργείο, όπου υπάρχει μεγάλη λίστα αναμονής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου