Κυριακή 20 Μαρτίου 2022

Χωρίς ιατρικό φάκελο ασθενών τα δημόσια νοσοκομεία - Το μεγάλο αγκάθι στο ΕΣΥ

Η είσοδος του νοσοκομείου ΚΑΤ /EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
Δήμητρα Ευθυμιάδου Ethnos.gr

Σοβαρά προβλήματα στην ανασυγκρότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αλλά και γενικότερα του Συστήματος Υγείας, προκαλεί η έλλειψη ιατρικών φακέλων ασθενών στα νοσοκομεία. Την ώρα δηλαδή που η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιχειρεί να δημιουργήσει έναν νέο θεσμό αυτόν του προσωπικού γιατρού, ώστε να διατηρούνται όλα τα αρχεία των ασθενών αλλά και να ψηφιοποιήσει τις ιατρικές πληροφορίες, το ΕΣΥ παραμένει χωρίς αρχεία για τους ασθενείς.

Γεγονός βέβαια καθόλου τυχαίο, καθώς το περιορισμένο προσωπικό δεν μπορεί να ανταποκριθεί και σε αυτόν το φόρτο εργασίας.

Ειδικότερα, ενώ τα δημόσια νοσοκομεία υποχρεούνται να τηρούν αναλυτικά ιατρικό φάκελο των ασθενών, πολλά εξ αυτών δεν καταγράφουν καμία ιατρική πράξη ή θεραπεία.

Αποτέλεσμα όμως είναι να μην μπορεί να υπάρξει σύνδεση του ιατρικού ιστορικού των ασθενών με τον προσωπικό γιατρό που θεσμοθετείται άμεσα, αλλά και να μην μπορεί να υπάρξει συστηματική παρακολούθηση των ιατρικών δεδομένων μέσα από το ψηφιακό σύστημα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου