Σάββατο 19 Μαρτίου 2022

Μαγιορκίνης: Πιθανή η άρση ελέγχων πιστοποιητικών στα καταστήματα πριν το Πάσχα

Συντάκτης: Virus
Άρση μέτρων ακόμη και πριν τον Πάσχα με βάση τους σκληρούς δίσκους προανήγγειλε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης.Εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέψουν θα σταματήσουν οι έλεγχοι πιστοποιητικών εμβολιασμού για την είσοδο στα καταστήματα. 

Μικρή αύξηση των κρουσμάτων της τάξης του 30% καταγράφεται αυτές τις ημέρες, αλλά όπως εξήγησε ο κ. Μαγιορκίνης σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, ακόμη δεν έχει μεταφραστεί σε αύξηση σε σκληρούς δείκτες, με αναμενόμενη αύξηση της πίεσης κατά 30% στο ΕΣΥ, ποσοστό αύξησης που είναι διαχειρίσιμο. To πάσο και τα μέτρα, που είναι σε εφαρμογή, έχουν σκοπό να αποσυμπιέσουν το σύστημα Υγείας, εφόσον αυτό δεν υφίσταται πίεση θα μπορούν να αρθούν ακόμη και πριν το Πάσχα ή λίγο μετά από τις γιορτές. «Η τροχιά δείχνει σημαντική ότι θα έχουμε σημαντική βελτίωση μέχρι το Πάσχα» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μαγιορκίνης.

\«Εάν και εφόσον» τόνισε ο επίκουρος καθηγητής θα αρθούν μέτρα, όπως ο έλεγχος των πιστοποιητικών εμβολιασμού στα καταστήματα. Σκέψη υπάρχει η κατάργηση ως πάσο ννα ισχύσει το διάστημα της επιδημιολογικής ύφεσης, αλλά είναι πιθανό να επανέλθει ο έλεγχος τους επόμενους φθινοπωρινούς μήνες, εάν επανέλθει δυναμικά η επιδημία. Επίσης το πιστοποιητικό εμβολιαμσού ακόμη θα χρησιμοποιείται για ταξίδια στο εξωτερικό. Όμως, επιφύλαξη εξέφρασε για την κατάργηση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στους εσωτερικούς χώρους.

Μάλιστα, ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι χώρες όπως η Βρετανία δεν έχουν καθόλου μέτρα. Ο ίδιος όμως δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τα μέτρα να επανέλθουν εάν ανακάμψει το πανδημικό κύμα.

Με βάση τα παρόντα επιδημιολογικά δεδομένα δεν θα υπάρχει πίεση στο ΕΣΥ τους επόμενους δυο μήνες. Σε αυτή την φάση δεν υπάρχει πίεση από την παραλλαγή Όμικρον 2 εκτός από το Χονγκ Κονγκ. Όσο για το νέο lock down στην Κίνα ο κ. Μαγιορκίνης σχολιάζει ότι είναι η τελευταία χώρα που ακολουθεί την στρατηγική zero covid. Όσο για τις επαναμολύνσεις, όπως καταδείχθηκε με την παραλλαγή όμικρον, είναι «ακόμη στο τραπέζι» όχι σε μεγάλο βαθμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου