Δευτέρα 28 Μαρτίου 2022

Βρετανία: Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων μετά την πλήρη άρση των μέτρων

Η πρόθεση του Ηνωμένου Βασιλείου και της κυβέρνησης Τζόνσον για το πλάνο "living with Covid" ήταν γνωστή εδώ και καιρό, με την χώρα να είναι από τις πρωτοπόρες στην κατάργηση των μέτρων.

Το πλάνο αυτό όμως έφερε αδιαμφισβήτητα άνοδο των κρουσμάτων του κορονοϊού. Τα στοιχεία της βρετανικής Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ONS), που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή το αποδεικνύουν αυτό, με σχεδόν 4,3 εκατομμύρια ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο να έχουν μολυνθεί με κορονοϊό την εβδομάδα που πέρασε, αριθμός μεγαλύτερος κατά ένα εκατομμύριο σε σχέση με την προηγούμενη.
Capital.gr

Αυξημένα κρούσματα εξαιτίας της μετάλλαξης Όμικρον 2

Συγκεκριμένα, οι πληροφορίες αφορούν την εβδομάδα 13 με 19 Μαρτίου. Αγγλία και Ουαλία παρουσιάζουν περίπου την ίδια εικόνα, με 1 στους 16 ανθρώπους να έχει νοσήσει. Η Σκωτία από την άλλη κατέγραψε ιστορικό υψηλό για την εβδομάδα 14 με 20 Μαρτίου, με το δείκτη θετικότητας να φτάνει το 9%. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ένας στους 11 Σκωτσέζους κόλλησε κορονοϊό εκείνη την εβδομάδα.

Η Β. Ιρλανδία βρίσκεται στην "καλύτερη θέση" με πτώση των εβδομαδιαίων κρουσμάτων κατά 1,2%. Ειδικοί υποστηρίζουν ότι αυτό οφείλεται στο ότι είχε έξαρση κρουσμάτων με τη μετάλλαξη Όμικρον BA.2 στις αρχές του Μαρτίου, ενώ τα υπόλοιπα τρία έθνη την αντιμετωπίζουν τώρα.

Ο καθηγητής και επιδημιολόγος του London School of Hygiene and Tropical Medicine Τζον Έντμουντς δήλωσε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι "είναι άθλος που η μετάλλαξη Όμικρον BA.2 είναι ακόμα πιο μεταδοτική, καθώς και η Όμικρον BA.1 ήταν εξαιρετικά μεταδοτική".

Πίεση για ακόμα μια φορά στο NHS

Πίεση λόγω της κατάστασης δέχεται όμως και το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS), καθώς όχι μόνο οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ανεβαίνουν, αλλά και η έλλειψη του υγειονομικού προσωπικού λόγω καραντίνας αυξάνεται. Ο αρχίατρος της Αγγλίας, Κρις Γούιτι, παραδέχτηκε νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ότι "η αύξηση των κρουσμάτων δημιουργεί πίεση στον Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS)", όμως αναγνώρισε ότι "ευτυχώς αυτό δεν μεταφράζεται σε πολλούς διασωληνωμένους και θανάτους".

Σχεδόν 17.500 χιλιάδες ασθενείς νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή με κορονοϊό και μόνο οι 300 από αυτούς βρίσκονται στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Παράλληλα, οι θάνατοι παραμένουν σταθερά πάνω από τους 100 ημερησίως. Υπενθυμίζεται ότι η τέταρτη δόση έχει ξεκινήσει για τους άνω των 75 ετών και τις ευπαθείς ομάδες, ενώ από την 1η Απριλίου η κυβέρνηση θα σταματήσει τη δωρεάν διάθεση των rapid test ως μέρος του πλάνου "living with Covid".

Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου