Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022

ΕΟΠΥΥ: Έρχονται «ποιοτικά κριτήρια» για συμβάσεις με ιδιωτικά νοσοκομεία – Δείτε ποια είναι

Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA

"Ο ΕΟΠΥΥ θα αγοράζει μόνο τις καλύτερες υπηρεσίες για τους ασφαλισμένους τους" διαμηνύει ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο οποίος υποστηρίζει πως το νέο νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) αναμένεται να δυσκολέψει του ιδιώτες παρόχους του ΕΟΠΥΥ, λόγω των ποιοτικών κριτηρίων που θεσπίζονται για πρώτη φορά.

Το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) που τίθεται το επόμενο διάστημα σε δημόσια διαβούλευση και ψήφιση στη Βουλή, αναμένεται να φέρει μικρές και μεγάλες αλλαγές στις δημόσιες και ιδιωτικές παροχές Υγείας, με την εφαρμογή των συμπράξεων ΣΔΙΤ.

Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η διοικητική και λειτουργική ενοποίηση των πρωτοβάθμιων δομών (Κέντρα Υγείας και ΤΟΜΥ) και η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, ενώ σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, μέχρι τα τέλη του 2022 θα δημιουργηθούν ακόμη 60 ΤΟΜΥ. Η νέα πρωτοβάθμια φροντίδα, δηλαδή, θα περιλαμβάνει Κέντρα Υγείας, ΤΟΜΥ, ιδιωτικές δομές ΠΦΥ καθώς και συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς.

Στην ίδια λογική αλλάζει και ο τρόπος αποζημίωσης των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτών γιατρών, οι οποίοι θα αμείβονται σε ετήσια βάση ανά ασφαλισμένο.

Πλεύρης: Εκτός σύμβασης όσοι ιδιώτες δεν διαθέτουν ποιοτικά κριτήρια

Αλλαγές προωθεί και ο ΕΟΠΠΥ στη σχέση του με τους ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών υγείας (νοσοκομεία και διαγνωστικά κέντρα) με κυριότερη την εφαρμογή «ποιοτικών κριτηρίων» στη σύναψη συμβάσεων, αλλά και τον έλεγχο σε πραγματικό χρόνο (real time) από ιδιωτικές εταιρείες.

Έτσι, ο ΕΟΠΥΥ θα συμβάλλεται πλέον μόνο με παρόχους που πληρούν κριτήρια που σχετίζονται με την παλαιότητα των μηχανημάτων.

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης διαμηνύει σε όλους τους τόνους πως ο ΕΟΠΥΥ από Οργανισμός για τους παρόχους θα μετατραπεί σε Οργανισμός για τους ασφαλισμένους και μόνο όσοι συμφωνούν με τα ποιοτικά κριτήρια θα μπορούν να συμβληθούν με τον Οργανισμό. Οι υπόλοιποι θα μείνουν εκτός συμβάσεων.

ΕΟΠΥΥ: Ποια θα είναι τα ποιοτικά κριτήρια

Στα ποιοτικά κριτήρια αναφορικά με τις διαγνωστικές εξετάσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, θα περιλαμβάνεται η παλαιότητα των μηχανημάτων στα οποία διενεργούνται οι απεικονιστικές εξετάσεις και θα υπάρχουν οι εξής προϋποθέσεις:
Ποιοτικό rebate (υποχρεωτικές εκπτώσεις) με βάση την πενταετία αλλά και τις τομές ενός μηχανήματος. Αυτό σημαίνει πως οι πάροχοι θα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν εκπτώσεις στις τιμές στους προς τον ΕΟΠΥΥ, ανάλογα με την παλαιότητα των μηχανημάτων τους. Οι εκπτώσεις θα κυμαίνονται από 5% έως 40%.

Αντίστοιχη θα είναι και η έκπτωση και στο ποσό της συμμετοχής που θα καταβάλλει ο ασθενής.

Άλλα ποιοτικά κριτήρια θα είναι, η ιδιωτική κλινική να διαθέτει κλίνες ΜΕΘ, να έχει χαμηλό ποσοστό επιπλοκών στους ασθενείς (το οποίο να συμφωνεί με τα διεθνή δεδομένα), να έχει χαμηλά ποσοστά ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων και αυστηρές προδιαγραφές για την αποτροπή τους.

Όλα τα παραπάνω, θα λειτουργούν ως κίνητρο για αναβαθμισμένες υπηρεσίες, όπως λέει ο Θάνος Πλεύρης, ενώ ταυτόχρονα, ο εξορθολογισμός των δαπανών και η εξοικονόμηση πόρων με διοχέτευση εκεί όπου υπάρχει πραγματική ανάγκη είναι στις προτεραιότητες του υπουργείου Υγείας.

2 σχόλια:

  1. ΣΚΟΠΟΣ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ -ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΚΡΙΒΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ- ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ.
    ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΟΥΝΕ ΤΟ CLAW BACK ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝΕ ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ.
    ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΚΡΟΚΟΔΕΙΛΙΑ ΔΑΚΡΥΑ Κ. ΠΛΕΥΡΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΠΟΥ ΦΕΥΓΟΥΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ.
    ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟ ΟΤΙ ΜΕΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΘΑ ΦΥΓΟΥΝΕ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ.
    ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΕΝ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι αμοιβές όμως.....Αλβανίας.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή