Τρίτη 15 Μαρτίου 2022

Κορωνοϊός: Θεοδωρίδου για εμβολιασμούς: Οι μεταλλάξεις δυσχεραίνουν την κατάσταση

Στο 1,5% η θνησιμότητα από κορωνοϊό σε εμβολιασμένους, στο 87% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου - Σε πιο αραιά χρονικά διαστήματα θα γίνεται η ενημέρωση από τους επιστήμονες
Στην πρώτη ενημέρωση μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους ενημερώνουν για την πορεία του εμβολιασμού στην Ελλάδα.
Protothema.gr

Όπως είπε η κ. Θεοδωρίδου, πριν από δύο χρόνια ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, στις 11 Μαρτίου, χαρακτήριζε το ξέσπασμα του κορωνοϊού ως πανδημία. «Εννέα μήνες αργότερα στις 27 Δεκεμβρίου του 2020, το “δώρο της επιστήμης”, το πρώτο εμβόλιο φτάνει στη χώρα μας», σημείωσε.

«Από όλους τους επιστήμονες τονίζεται πως η αποκλιμάκωση των “σκληρών δεικτών” της πανδημίας και η πιθανή άρση κάποιων μέτρων δεν θα πρέπει να σηματοδοτεί το τέλος της πανδημίας, αυτό είναι σαφές», επεσήμανε η κ. Θεοδωρίδου.

Η κυρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στα αποτελέσματα έρευνας για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, επισημαίνοντας πως το ποσοστό θανάτου εμβολιασμένου είναι 1,5% σε σχέση με 11,7% σε ανεμβολίαστο ανά 100.000 ατόμων. Και αυτό σημαίνει πως το εμβόλιο έχει αποτελεσματικότητα 87%.

«Ότι χαλαρώνουν τα μέτρα, δεν σημαίνει πως ο κορωνοϊός δεν είναι μαζί μας. Αυτό φαίνεται και από τα κρούσματα που έχουμε ημερησίως», ξεκαθάρισε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Επίσης, μίλησε για την τέταρτη δόση του εμβολίου, τονίζοντας πως «δεν αφορά τον γενικό πληθυσμό».

Στο ερώτημα πότε θα έρθει το τέλος της πανδημίας, όλοι οι ειδικοί είναι επιφυλακτικοί, συνέχισε. Στο βιβλίο της πανδημίας Covid υπάρχουν πολλά ακόμα κεφάλαια προς συγγραφή. Η επιστήμη στην αναμέτρησή της με το άγνωστο, θα επικρατήσει, δημιουργώντας δεδομένα για την αντιμετώπιση επόμενων πανδημιών, τόνισε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση και σχολιάζοντας την τοποθέτηση του διευθύνοντος συμβούλου της Pfizer, Άλμπερτ Μπούρλα, η κ. Θεοδωρίδου ανέφερε πως τα πιο πρόσφατα δεδομένα για την τέταρτη δόση δείχνουν πως δεν έχει σημαντικά οφέλη για τον γενικό πληθυσμό, αλλά μόνο για ηλικιωμένους και άτομα με χρόνια σοβαρά προβλήματα υγείας.

Στην πορεία του εμβολιασμού στη χώρα μας αναφέρθηκε ο Μάριος Θεμιστοκλέους γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης από το Υπουργείο Υγείας.

Όπως ανέφερε στη χώρα μας έχουν γίνει 20.320.000 εμβολιασμοί σε 7.870.000 πολίτες που έχουν κάνει τουλάχιστον την πρώτη δόση, που αντιστοιχεί σε 75 % του γενικού πληθυσμού και 84,6 % του ενήλικου πληθυσμού.

Ακολούθως επισήμανε ότι ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 75 % και 85,5 %.

Περισσότεροι από 7.560.000 συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ποσοστό 72% του γενικού πληθυσμού και 80,8% του ενήλικου πληθυσμού ενώ στην Ευρώπη το ποσοστό των ολοκληρωμένων εμβολιασμών είναι στο 72% του γενικού πληθυσμού και στο 83% του ενήλικου πληθυσμού.

Συνεχίζοντας, είπε ότι οι δικαιούχοι της αναμνηστικής δόσης είναι 6.627.000 εκ των οποίων εμβολιάστηκαν το 95,7% . Επίσης για το εμβόλιο της Nοvavax δήλωσε ότι από τις 5 Μαρτίου που έχουν ξεκινήσει οι εμβολιασμοί, ότι το έχουν κάνει 1.640 πολίτες, ενώ άλλοι 1.540 έχουν κλείσει ραντεβού. δεν έχει ανοίξει η πλατφόρμα γιατί δεν έχει συγκεκριμενοποιηθεί η ημερομηνία παράδοσής του.

Ακολούθως ανέφερε ότι η ενημέρωση για την πορεία του εμβολισμού θα γίνεται σε πιο αραιά διαστήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου