Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022

Κορονοϊός: Γέμισαν πέντε κλινικές covid στα νοσοκομεία της Πάτρας, 23 διασωληνωμένοι

Ο κορονοϊός είναι εδώ. Γέμισαν και πάλι 5 κλινικές covid νοσοκομείων της Πάτρας. Μέχρι χθες νοσηλεύονταν 135 ασθενείς.


Τα 1.466 έφτασαν χθες τα νέα κρούσματα κορονοϊού στη Δυτική Ελλάδα. Στον αντίποδα οι νοσηλείες παραμένουν ελεγχόμενες αλλά υψηλές με τις διακομιδές στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών να είναι δεκάδες σε κάθε εφημερία.

Από την άλλη πλευρά οι εμβολιασμοί βαίνουν προς μηδενισμό. Ενδεικτικά σημειώνουμε ότι χθες στο Μέγα Εμβολιαστικό Κέντρο έγιναν 100 εμβολιασμοί εκ των οποίων οι 80 αφορούσαν την Γ΄δόση.

Αν και βρισκόμαστε τέλη Μαρτίου οι αριθμοί διαψεύδουν τις εκτιμήσεις που υπήρχαν για κάμψη της πανδημίας στα τέλη Φεβρουαρίου.

«Είναι αναμενόμενο να έχουμε τόσα πολλά κρούσματα δεδομένης της υψηλής μεταδοτικότητας του ιού. Αυτό σημαίνει ότι θέλει ακόμα προσοχή. Η πανδημία βρίσκεται σε εξέλιξη και είναι απρόβλεπτη όπως έχει φανεί μέχρι σήμερα. Μακάρι τα χειρότερα να είναι πίσω μας» μας είπε η επίκουρη καθηγήτρια παθολογίας-λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, Καρολίνα Ακινόσογλου.

Η ίδια αναφερόμενη στις νοσηλείες σημειώνει: «Από απόψεως νοσηλειών είμαστε σε μία σταθερή κατάσταση. Φαίνεται ότι ίσως υπάρξει μία μεγαλύτερη αύξηση προσέλευσης στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών η οποία όμως δεν μεταφράζεται και με αντίστοιχη αύξηση των εισαγωγών. Κι αυτό οφείλεται ότι τα συμπτώματα είναι η ηπιότερα. Θα δούμε όμως στην πορεία πώς θα εξελιχθεί όλο αυτό. Παραμένουμε σε πλήρη επιφυλακή και ετοιμότητα».

Σύμφωνα με τα όσα μας ανέφερε η ίδια αυτή τη στιγμή στο ΠΓΝΠ είναι γεμάτες οι τρεις Κλινικές Κορονοϊού και μία τέταρτη κλινική είναι σε ετοιμότητα.

«Σε κάθε περίπτωση αυτή τη στιγμή είμαστε σε πολύ καλή κατάσταση καθώς έχουμε το σημαντικότατο όπλο που είναι το εμβόλιο και παράλληλα έχουμε στη διάθεσή μας αντιϊκά φάρμακα που είναι αρκετά αποτελεσματικά» προσθέτει η κ. Ακινόσογλου.
Σημειώνουμε ότι από χθες ξεκίνησε στη χώρα μας η χορήγηση των αντιϊκών χαπιών της Pfizer.

ΝΟΣΗΛΕΙΕΣ

Τα στοιχεία που μας έδωσε ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Γιάννης Καρβέλης, για τις νοσηλείες ενισχύουν τις παραπάνω επισημάνσεις της κ. Ακινόσογλου. Ειδικότερα, χθες στο ΠΓΝΠ νοσηλεύονταν 63 ασθενείς στις Κλινικές Κορονοϊού, τρία παιδιά στην Παιδιατρική Κλινική και 13 διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ. Στον «Αγιο Ανδρέα» νοσηλεύονταν 46 ασθενείς στις Κλινικές Κορονοϊού και 10 διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ.

«Χθες το πρωί στον ”Αγιο Ανδρέα” νοσηλεύονταν πλέον των 60 ασθενών στις Κλινικές καθώς στη βραδινή εφημερία έγιναν 12 εισαγωγές. Μέχρι το μεσημέρι όμως δόθηκαν εξιτήρια κι έτσι μειώθηκε ο αριθμός των νοσηλευομένων. Προς το παρόν δεν έχουμε πίεση διότι υπάρχει γρήγορη διακίνηση των περιστατικών» παρατηρεί ο κ. Καρβέλης.

27.490 ΝΕΕΣ ΔΙΑΓΝΩΣΕΙΣ – 73 ΘΑΝΑΤΟΙ

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου covid-19, που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες από τον ΕΟΔΥ, είναι 27.490, 572 κρούσματα στην Αχαΐα, 543 κρούσματα στην Αιτωλοακαρνανία και 351 κρούσματα στην Ηλεία.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με covid-19 είναι 73, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 27.341 θάνατοι. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 342.

Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 201 είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 141 είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη, ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου