Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022

Εργαστηριακοί ιατροί Δράμας : οικονομική κατάρρευση εργαστηρίων

Aξιότιμε κύριε Υπουργέ Υγείας

Μας ζητήθηκε από το Συντονιστικό όργανο να αποδείξουμε με οικονομικούς όρους , ότι τα ιδιωτικά ιατρικά εργαστήρια με τις υφιστάμενες συνθήκες δεν είναι βιώσιμα. Κατ᾽αρχας να επισημάνουμε ότι αυτό το θεωρούμε άκρως υποκριτικό καθώς είμαστε σίγουροι πως γνωρίζετε πολύ καλά σε ποια δεινή θέση έχουν περιέλθει τα εργαστήρια και αυτές οι οικονομοτεχνικές μελέτες που κατα καιρούς έχουν ζητηθεί δεν έχουν κανένα νόημα, απλά δίνουν συνεχείς , βασανιστικές καθυστερήσεις στην εξεύρεση δίκαιης λύσης , αν πραγματικά αυτό επιθυμείτε.

Με αφορμή την φημολογούμενη περαιτέρω μείωση της αποζημίωσης των εργαστηριακών γιατρών για αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες, με βάση την παλαιότητα του εξοπλισμού, επιτρέψτε μας μια σύντομη αναδρομή στο παρελθόν.

Η τιμή ΦΕΚ της μαγνητικής τομογραφίας το 1991 (31 χρόνια πριν!!!) ήταν 241 ευρώ.

Από τότε μέχρι σήμερα έγιναν συνεχείς μειώσεις και η σημερινή μέση ασφαλιστική τιμή είναι 165-180 ευρώ ανά εξέταση. Εχετε δημιουργήσει πακέτα εξετάσεων (πχ μαγνητική άνω κάτω κοιλίας και οπισθοπεριτοναϊκου χώρου) όπου η δεύτερη εξέταση αποζημιώνεται 50% της πρώτης και η τρίτη στο 75% αυτής, άρα υπάρχει μαγνητική τομογραφία με ασφαλιστική τιμή 37 ευρώ!!!.

Επί της ασφαλιστικής τιμής θέλετε να επιβάλλετε μείωση ανάλογα με την παλαιότητα 10-40%.Aν υπολογισουμε μειωση κατα 20%, τότε αυτομάτως έχουμε πέσει μεσοσταθμικά στα 132-144 ευρω .

Με την εφαρμογή του rebate τουλαχιστον 20% και claw back 35-40% φτασαμε στα 63-69 ευρω ανά μαγνητική κύριε υπουργε!!!Aντιστοιχως για την αξονικη τομογραφια 19-24 ευρω!!Αυτα μάλιστα ισχυουν για μαγνητικους τομογραφους >1Tesla και αξονικους τομογραφους >16 τομων!

Με αυτά που απέμειναν πρέπει να πληρώσουμε

-την προκαταβολή cb που μας ζητατε

-την εφορία

-το προσωπικό μας (χρειάζονται τουλάχιστον δυο χειριστές ιατρικών μηχανημάτων και δυο άτομα για γραμματειακή υποστήριξη για να λειτουργήσει ένας μαγνητικός τομογράφος-κοστος συνολικά περίπου 1000-1200 ευρώ/άτομο).

-Tα δάνεια/leasing αποπληρωμης του εξοπλισμου…Ενας ανακατασκευασμεἐνος μαγνητικός τομογραφος κοστιζει περιπου 600.000+ ΦΠΑ. Οπως καταλαβαινετε οι μηνιαίες δόσεις αποπληρωμής του εξοπλισμού είναι επίσης υπερογκα ποσά και αποσβένονται λογιστικα σε βάθος 10ετιας.

-Tα πανάκριβα συμβόλαια συντήρησης του εξοπλισμού μας και το κόστος αποκατάστασης των βλαβών.Ενα συμβόλαιο συντήρησης μαγνητικού τομογράφου κοστίζει περιπου 60.000 ευρω το χρονο!

-Tα πάγεια έξοδά μας (ενοίκια, νερό, κλπ), μεταξύ των οποίων το ρεύμα και το Ήλιο είναι πλεον δύσκολα διαχειρίσιμα ποσά.

Ο λογαριασμός ρεύματος έχει υπερδιπλασιστεί, πληρώνουμε κάποιες χιλιάδες ευρώ για το ρεύμα ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ γιατί τα μηχανήματα μας είναι εξαιρετικά ενεργοβόρα. Ενας μέσος λογαριασμός ρεύματος σε εργαστήριο μόνο με μαγνητικό τομογράφο είναι τουλάχιστον 5.000 ευρώ.

Το Ηλιο το οποίο είναι απαραίτητο για να λειτουργήσει ο μαγνητικός τομογράφος, έχει επίσης ακριβύνει δραματικά το τελευταίο διάστημα . Πριν μια πενταετία η τιμή του ήταν περίπου 10 ευρω/λίτρο και σήμερα έχει φτάσει στα 27 ευρώ /λίτρο που σημαινει ότι η μηνιαία επιβάρυνση ενός μαγνητικού τομογράφου από 400-500 ευρώ το μήνα , έχει υπερβεί πλέον τα 1.000 ευρώ!

Μήπως ξεχάσαμε και κάτι ακόμη κύριε υπουργέ; Μήπως ξεχάσαμε το πιο σημαντικό όλων; Την αξονική και τη μαγνητική τομογραφία τη γνωματεύει ειδικός ιατρός ακτινοδιαγνώστης που σπούδασε 11 χρόνια για να είναι σε θέση να βάλει την υπογραφή του. Αυτός πιστεύετε ότι δεν πρέπει να πληρωθεί και αν ναι πόσο;Πως αξιολογείται από εσάς η ιατρική γνώση και γνωμάτευση καθώς και η ευθύνη που φέρει μαζί της;

Ανταποκριθήκαμε με τον καλύτερο τρόπο στο κάλεσμα της χώρας να στηρίξουμε την ΠΦΥ λόγω των δύσκολων οικονομικών συγκυριών , εξυπηρετήσαμε αδιάλειπτα την συντριπτική πλειοψηφία των ασφαλισμένων που σε περίοδο πανδημίας κατεφυγε στον ιδιωτικό τομέα,με τον ίδιο κλειστό και άκρως ελλειμματικό προϋπολογισμό αλλά ως εδώ… Εφτασε πια ο κόμπος στο χτένι, μιλάμε πλέον για σχέδιο εξόντωσης των εργαστηριακών ιατρών. Έχουμε εξαθλιωθεί οικονομικά και επιστημονικά.Δεν μπορούμε και δε θέλουμε να συμμετέχουμε άλλο σε αυτή την αδικία και δε θα στηρίξουμε πλέον τέτοιου είδους πολιτικές εξόντωσής μας. Πιστεύουμε ότι εξυπηρετούν συμφέροντα πολυεθνικών εταιρειών που εμπορεύονται ιατρικό εξοπλισμό και φυσικά τους μεγάλους ιατρικούς ομίλους που έχουν εμφανώς ευκολότερη πρόσβαση σε χρηματοοικονομικά εργαλεία .

Ειλικρινά κύριε υπουργέ…

μήπως η πρόθεση σας είναι να κλείσετε τα εργαστήριά μας, να μας πετάξετε στο δρόμο και μάλιστα χρεωμένους όχι από δική μας υπαιτιότητα αλλά εξαιτίας του ΕΟΠΥΥ και της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων της τελευταίας δεκαετίας;

Σύνδεσμος Εργαστηριακών Ιατρών Νόμου Δράμας

4 σχόλια:

  1. Είστε πολύ μεγάλα κορόιδα αν νομίζετε ότι δεν το ξέρουν! Να σας κλείσουν θελουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εάν τα πληρώνει όλα τα παραπάνω κόστη που πολύ σωστά επισημανατε το ωραιο μας κράτος να συμβληθουμε με τον χρεοπυυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. οι μικροβιολογοι το ξερουν χρονια τωρα. αποτελεσμα μηδεν μηδεν μηδεν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η ΗΛΙΘΙΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΡΙΑ. ΜΙΛΑΤΕ ΣΕ ΚΟΥΦΟΥΣ. ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΝΟΙΑΖΕΙ ΟΛΟΥΣ ΕΚΕΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΑΝΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΤΑΚΤΗΣΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΘΗΤΕΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΟΠΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΟΛΥΘΡΟΝΑ ΤΟΥΣ, ΚΑΙ ΠΩΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 2-3 ΘΗΤΕΙΕΣ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΜΙΑ ΠΑΧΟΥΛΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΕΝΩ ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΣΧΕΔΟΝ ΜΙΣΟ ΑΙΩΝΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΛΑΣΜΑ ΑΥΤΗΣ.
    ΜΠΟΥΓΙΕΛΑ, ΧΑΛΑΣΜΕΝΑ ΑΥΓΑ, ΣΑΠΙΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ, ΑΞΙΖΟΥΝ ΜΟΝΟ
    ΟΥΤΕ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΜΑΣ, ΟΥΤΕ ΤΟ ΣΑΛΙΟ ΜΑΣ
    ΖΟΥΜΕ ΜΙΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΔΙΚΤΑΚΤΟΡΙΑ
    ΛΥΠΑΜΑΙ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΓΕΝΙΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή