Τρίτη 22 Μαρτίου 2022

Υπουργείο Υγείας: Μέχρι τέλος Απριλίου θα μπορούν οι ιδιώτες γιατροί να συνταγογραφούν στους ανασφάλιστους

Τότα Καρλατήρα - Protothema.gr

Από τον Μάιο, η συνταγογράφηση φαρμάκων και εξετάσεων για τους ανασφαλιστους θα γίνεται μόνο μέσω των γιατρών των δημοσίων δομών υγείας
Μέχρι το τέλος Απριλίου θα μπορούν οι ιδιώτες γιατροί να συνταγογραφουν φάρμακα και εξετάσεις στους ανασφαλιστους, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας. Από τον επόμενο μήνα η συνταγογράφηση για τους ανασφαλιστους θα γίνεται μόνο μέσω των γιατρών των δημοσίων δομών υγείας.

Το Υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται κατάλογο των εξαιρέσεων του μέτρου της κάλυψης των ανασφαλιστων μόνο από δημόσιες δομές, που θα αφορούν παιδιά, νεφροπαθείς - αιμοκαθαρόμενους κλπ, όπως ορίζεται στο νόμο.

Συνεπώς για τη διευκόλυνση των ανασφάλιστων μέχρι τις 30 Απριλίου που θα συγκροτηθεί ο κατάλογος των εξαιρέσεων, θα μπορούν οι ιδιώτες γιατροί να συνταγογραφούν κανονικά.

Την ακύρωση της απόφασης ζητούν οι εκπρόσωποι των επιστημόνων ψυχικής υγείας

Την ακύρωση της απόφασης για τη διακοπή συνταγογράφησης φαρμάκων και εξετάσεων από ιδιώτες γιατρούς σε ανασφάλιστους πολίτες ζητούν από το υπουργείο Υγείας οι εκπρόσωποι των επιστημόνων ψυχικής υγείας.

Με ανακοίνωσή τους, η Ομοσπονδία Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας «ΑΡΓΩ», η Εταιρία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας ΕΠΑΨΥ και η Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής «Π. Σακελλαρόπουλος», επισημαίνουν ότι «η διακοπή συνταγογράφησης φαρμάκων, θεραπευτικών πράξεων και εξετάσεων από ιδιώτες γιατρούς σε ανασφάλιστους πολίτες (Υπουργική Απόφαση Αριθμ. Γ.Π.οικ. 12184/2022 - ΦΕΚ 899/Β/28-2-2022) από τις πρώτες μέρες εφαρμογής της φαίνεται ότι δημιουργεί προβλήματα στον –ήδη επιβαρυμένο– χώρο της ψυχικής υγείας. Για τους ασθενείς σημαίνει άγχος, σύγχυση, ταλαιπωρία, κίνδυνο υποτροπής, αβεβαιότητα, ακόμη και πιθανή επερώτηση της σχέσης εμπιστοσύνης και θεραπευτικής συμμαχίας με τον γιατρό τους, η οποία είναι καθοριστική για την έκβαση της θεραπείας τους και την ομαλή κοινωνική τους επανένταξη. Για την κοινοτική ψυχιατρική στη χώρα μας, με ατελή και μετέωρη την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, σημαίνει υπονόμευση των βασικών αρχών της και της προοπτικής της, καθώς της αφαιρείται η ρεαλιστική δυνατότητα να υποστηρίξει τους ωφελούμενους μετά την αρχική διάγνωση και αξιολόγηση της λειτουργικότητάς τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου