Κυριακή 20 Μαρτίου 2022

Σκρέκας: Κάλυψη έως και του 80% της αύξησης στο ρεύμα σε 1.160.000 επιχειρήσεις αναδρομικά από τον Ιανουάριο

Κώστας Σκρέκας / Φωτογραφία: ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI


«Θα στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις όσο μπορούμε» δεσμεύθηκε ο Κώστας Σκρέκας με σημερινές του δηλώσεις.

Μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα» του ΣΚΑΪ, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αναφέρθηκες στα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης για τις αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας. Όπως είπε, «καλύπτουμε έως και το 80% της αύξησης στο ρεύμα σε 1.160.000 μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κι όχι μόνο για τον Απρίλιο, αλλά και αναδρομικά από τον Ιανουάριο».

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι η επιδότηση αυτή αφορά στους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο και θα δοθεί μαζί με τα αναδρομικά του Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά τους. 

Ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι «οι δικαιούχοι θα λάβουν τον μήνα Απρίλιο, την επιδότηση Απριλίου πολύ αυξημένη, 230 ευρώ την μεγαβατώρα από 65 ευρώ που ήταν τους προηγούμενους μήνες και επιπλέον αναδρομικά την επιδότηση για την κατανάλωση Ιανουαρίου».

«Θα στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις όσο μπορούμε» δεσμεύθηκε ο υπουργός. 

Όσον αφορά το κοινωνικό τιμολόγιο, ο Κώστα Σκρέκας δήλωσε ότι «απορροφούμε το 100% της αύξησης για 560.000 δικαιούχους δίνουμε 87 ευρώ επιδότηση για τις 300 πρώτες κιλοβατώρες».

Σκρέκας για φυσικό αέριο και ΑΠΕ

«Αν η Ρωσία κόψει το φυσικό αέριο θα χρειαστούμε 40 με 45 παραπάνω καράβια με υγροποιημένο αέριο (LNG) απ’ ό,τι χρειαζόμαστε μια τυπική χρονιά, θα χρειαστούμε διπλάσια και λίγο παραπάνω φορτία φυσικού αερίου για να καλύψουμε το έλλειμμα που θα δημιουργηθεί από τους φυσικούς αγωγούς» δήλωσε δε. 

Για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας παρατήρησε ότι αυτή τη στιγμή η ενέργεια που παράγεται από τα φωτοβολταϊκά είναι πέντε φορές φθηνότερη από το λιγνίτη και το φυσικό αέριο. «Έχουμε διπλασιάσει το ρυθμό εγκατάστασης φωτοβολταϊκών τα τελευταία δύο χρόνια. Πέρυσι η Ελλάδα μπήκε στο κλαμπ των χωρών που εγκατέστησαν σχεδόν 1.000 Μεγαβάτ ΑΠΕ σε μια χρονιά, και φέτος στοχεύουμε στην εγκατάσταση 1.500 με 2.000 Μεγαβάτ εγκατεστημένης ισχύος. 2.000 MW εγκατεστημένης ισχύος ως ονομαστική ισχύ είναι ισοδύναμα με τρία εργοστάσια φυσικού αερίου σχεδόν όλα τα λιγνιτικά εργοστάσια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου