Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022

«Καμπανάκι» Γκάγκα για την πανδημία – Σε ανοδική τροχιά οι νοσηλείες

«Σαφώς δεν είναι σε ύφεση η πανδημία» όπως ανέφερε από το βήμα της Βουλής αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα. Το τσουχτερό κρύο και η χαλάρωση των μέτρων είναι οι δύο κυριότεροι παράγοντες που ενέτειναν την διασπορά σύμφωνα με τους ειδικούς.

Healthpharma.gr

Με νέα έκρηξη κρουσμάτων κορωνοϊού εισερχόμαστε στην τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου. Το τσουχτερό κρύο της προηγούμενης εβδομάδας που επέβαλε την παραμονή μας σε κλειστούς χώρους, σε συνδυασμό με την χαλάρωση των μέτρων και τον Ημιμαραθώνιο της Αθήνας την προηγούμενη Κυριακή, φαίνεται συντέλεσαν στα χθεσινά 27.490 κρούσματα, συνδυαστικά με την ευμετάδοτη παραλλαγή Omicron 2 του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της προηγούμενης εβδομάδας από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης που δημοσιεύτηκαν στις 24 Μαρτίου, το ποσοστό της «Stealth» Omicron υπερδιπλασιάστηκε, σκαρφαλώνοντας στο 77% των στελεχών που ελέγχθηκαν. Μάλιστα, όπως ανέφερε σήμερα στο protothema.gr ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου, σε ποσοστό 75% ανέρχεται και το ποσοστό της Omicron 2 στην συμπρωτεύουσα.

Ωστόσο, στα “θετικά” της κυριαρχίας της μετάλλαξης συγκαταλέγονται η ηπιότερη νόσηση που προκαλεί η Omicron 2, σε συνδυασμό με την επαρκή εμβολιαστική κάλυψη (85% στους ενήλικες και 90% στον πληθυσμό άνω των 60 χρόνων). Εκτεθειμένοι στον κίνδυνο σοβαρής νόσησης και νοσηλείας, όμως, εξακολουθούν να βρίσκονται οι ανεμβολίαστοι και ειδικότερα όσοι ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα άνω των 60.

Εμβολιασμοί υγειονομικών

Μικρότερο του 3% είναι το ποσοστό των υγειονομικών που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη, σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα, η οποία από το βήμα της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, τους κάλεσε να εμβολιαστούν και για λόγους παραδείγματος.

«Πρέπει να τους πείσουμε και για τη δική τους ασφάλεια και γιατί επηρεάζουν την κοινή γνώμη», τόνισε η κ. Γκάγκα, λέγοντας ότι πιθανόν να πάμε από το φθινόπωρο και σε τέταρτη δόση και τότε τι θα πούμε στους πολίτες.

Για το θέμα των απογευματινών χειρουργείων που έθεσε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, η κ. Γκάγκα υπεραμύνθηκε του μέτρου που προωθεί το υπουργείο Υγείας, επισημαίνοντας ότι έτσι θα τονώσουμε το δημόσιο σύστημα υγείας και θα μειωθούν οι λίστες αναμονής. «Με μια μικρή επιβάρυνση του ασθενούς θα καταστήσουμε πιο ελκυστικά τα δημόσια νοσοκομεία»,παρατήρησε η αναπληρώτρια υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι το συγκεκριμένο μέτρο θα είναι υπέρ και των ασθενών και των γιατρών, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους το θέλουν.

«Σαφώς δεν είναι σε ύφεση η πανδημία»

«Έχουμε 1.000 νοσηλείες παραπάνω σε σχέση με τις προηγούμενες 10 μέρες. Ουδέποτε ο υπουργός Υγείας είπε ότι είναι σε ύφεση η πανδημία». Με αυτά τα λόγια, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, κυρία Μίνα Γκάγκα, από το βήμα της Βουλής υπενθύμισε ότι δεν έχουμε ακόμα τελειώσει με το μέτωπο της επιδημίας στη χώρα μας.

Η εικόνα αυτή αντικατοπτρίζεται πλέον και στους «σκληρούς» δείκτες, στην πορεία των οποίων μέχρι στιγμής έχει πατηθεί το «φρένο», όχι όμως και το «χειρόφρενο».

Με παρόμοιο ανοδικό ρυθμό κινούνται οι νοσηλείες, επιβεβαιώνοντας τα λεγόμενα της Αναπληρώτριας Υπουργού. Οι συνολικοί ασθενείς που νοσηλεύονται σε απλές κλίνες και σε κλίνες ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ και ΑΡΝ. ΠΙΕΣΗΣ ανέρχονται στους 3.513, σε σύγκριση με τους 3.023 νοσηλευόμενους ασθενείς την προηγούμενη Δευτέρα.

Τέλος, μελανό σημείο της σημερινής επιδημιολογικής έκθεσης αποτελούν και οι 73 απώλειες συμπολιτών μας, με το μεγαλύτερο ποσοστό τους να αποτελείται από άτομα άνω των 80 ετών. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι θάνατοι μέχρι σήμερα είχαν εισέλθει σε σταθερή τροχιά το τελευταίο δεκαήμερο, χωρίς να ξεπερνούν καθημερινά τους 60.

Κορωνοϊός: Το φθινόπωρο θα επανεξεταστούν τα μέτρα που αναστέλλονται

Την ίδια στιγμή, όλα τα μέτρα για την πανδημία που θα ανασταλούν έως το καλοκαίρι, στο σύνολό τους θα επανεξεταστούν τον Σεπτέμβριο, όπως δήλωνε χθες ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ξεκαθαρίζοντας πως «δεν μιλάμε για κατάργηση των μέτρων, αλλά για αναστολή με βάση την επιδημιολογική εικόνα και του καλοκαιριού».

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Ant1 o κ. Πλεύρης πρόσθεσε ότι τον Σεπτέμβριο υπάρχει φόβος, σύμφωνα και με τον ΠΟΥ, ο κορωνοϊός να επιστρέψει επιθετικά. Επανέλαβε ότι αναστέλλονται, από 15 Απριλίου έως 31 Αυγούστου, τα πρόστιμα για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών, αλλά το μέτρο θα επανεξετασθεί από Σεπτέμβριο και οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν βάση της επιδημιολογικής κατάστασης.

Σε ό,τι αφορά το πιστοποιητικό εμβολιασμού τόνισε ότι παραμένει κανονικά και αυτό που εξετάζεται είναι για την περίοδο του καλοκαιριού η πρόσβαση στους χώρους να γίνεται χωρίς την ανάγκη επίδειξης του, αλλά αυτό θα τύχει συγκεκριμένης συζήτησης στην επιτροπή των ειδικών και θα εξαρτηθεί από την επιδημιολογική εικόνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου