Πέμπτη 9 Ιουνίου 2022

Πιερρακάκης: Μέσα στο καλοκαίρι τα επόμενα ψηφιακά βήματα στην Yγεία

Τα νέα ψηφιακά βήματα στον χώρο της Υγείας παρουσίασε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, τονίζοντας πως το συνολικό έργο του ψηφιακού φακέλου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός μιας 3ετίας και θα περιλαμβάνει «τα δεδομένα της πρωτοβάθμιας, τα δεδομένα στα νοσοκομεία, τα δεδομένα στα ακτινοδιαγνωστικά κέντρα, του ΕΟΠΠΥ, ό,τι υπάρχει να είναι μέσα. Και αυτό διότι έχουμε μεγάλους διαγωνισμούς που απαιτούνται να γίνουν, για να μπορέσει και το τελευταίο νοσοκομείο σε όλη την επικράτεια της χώρας να έχει ενταχθεί».

Healthpharma.gr

Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης μιλώντας σε συζήτηση στο πλαίσιο του συνεδρίου του Πρώτου Θέματος «Το Σύστημα Υγείας στη Νέα εποχή».

Μάλιστα επεσήμανε ότι η εφαρμογή myHealhtApp ήδη λειτουργεί ως «πιλότος», καθώς «εκεί έχουμε μόνο τα δεδομένα της συνταγογράφησης, των παραπεμπτικών και των διαγνώσεων», ενώ σημείωσε ότι «μέσα στο καλοκαίρι θα έχουμε προληπτική ιατρική, διασύνδεση και ιατρικές εξετάσεις ψηφιακά από όσα νοσοκομεία που έχουν σύστημα και κάποιες πρώτες εφαρμογές της τηλεϊατρικής».
Πιερρακάκης: Οι μεταρρυθμίσεις είναι σαν τις μεταμοσχεύσεις

Αναμένεται, μάλιστα, να δημιουργηθεί και ένα Εθνικό μητρώο νεοπλασιών σχετικά με τους ασθενείς που έχουν νοσήσει με καρκίνο, ενώ έπεται να τοποθετηθεί σύγχρονο πληροφορικό σύστημα για τους ογκολογικούς ασθενείς σε 12 νοσοκομεία της χώρας, ώστε να αναβαθμιστούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας.

«Οι μεταρρυθμίσεις είναι σαν τις μεταμοσχεύσεις» τόνισε ο κ. Πιερρακάκης και συνέχισε ότι «δεν αρκεί να δούμε τι δουλεύει σε άλλες χώρες και να το αντιγράψουμε, αλλά πρέπει να εμπνευστούμε από αυτό, καθώς η διαδρομή θα είναι διαφορετική για την κάθε χώρα».

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Πιερρακάκης: «Η Ελλάδα είχε ένα καλό σύστημα από το 2012- 2013, το σύστημα αυτό λέγεται ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Υπήρχαν όμως δύο κενά στο σύστημα τα οποία καλύψαμε γρήγορα Μία απλή προσθήκη μερικών δεκάδων χιλιάδων ευρώ απελευθέρωσε τη δυναμική ενός τεράστιου συστήματος που για κάθε ΑΜΚΑ είχαμε ιστορική συνταγογράφηση δεκαετίας».

Μάλιστα πρόσθεσε ότι «πρέπει όμως να αναβαθμίσουμε όλα τα συστήματα των νοσοκομείων, των δημοσίων εμείς καταρχήν, αλλά να τα συνδέσουμε και τα ιδιωτικά νοσοκομεία πάνω στο φάκελο. Αυτή είναι μία διαδικασία που ήδη ξεκινάμε να κάνουμε, αλλά βασικά πρέπει να κάνουμε αυτή την αναβάθμιση από κοινού σε όλα τα νοσοκομεία. Δεύτερον, νέα συστήματα στην πρωτοβάθμια, νέα συστήματα στον ΕΟΠΥΥ. Και θέλουμε ένα πολύ μεγάλο κέντρο διαλειτουργικότητας και αποθηκευτικού χώρου για την υγεία για να μπορέσουν όλα αυτά να συνδεθούν μεταξύ τους».

Πιερρακάκης: Τα αμέσως επόμενα ψηφιακά βήματα για το σύστημα υγείας

Παράλληλα, ο υπουργός μίλησε για τα επόμενα δυο βήματα που θα γίνουν εντός της εβδομάδας λέγοντας ότι «ξεκινάμε την προληπτική ιατρική για κάποια συγκεκριμένα νοσήματα πάνω στην άυλη συνταγογράφηση και στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός και εμείς την Πέμπτη την πρώτη εκδοχή αυτού που λέμε προληπτική ιατρική που αφορά το πρόγραμμα “Φώφη Γεννηματά” σε σχέση με τον καρκίνο του μαστού. Θα ακολουθήσουν και άλλα νοσήματα. Ο στόχος είναι να αξιοποιήσουμε τα δεδομένα τα οποία υπάρχουν, τα κινητά τηλέφωνα και τη δυνατότητα χρήσης των δεδομένων της συνταγογράφησης».

Και το αμέσως επόμενο βήμα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «έχει να κάνει με το να συνδέσουμε στο MyHealth τα ακτινοδιαγνωστικά κέντρα για να μπορέσουμε δηλαδή να χτίσουμε το νέο οικοδόμημα όπως κάνουμε σε όλα του κράτους ψηφιακά όροφο, όροφο».

Πιερρακάκης: «Η ψηφιακή πολιτική είναι κοινωνική πολιτική»

Ο κ. Πιερρακάκης τόνισε ότι «η ψηφιακή πολιτική είναι κοινωνική πολιτική καθώς αφορά δευτερευόντως την τεχνολογία και πρωτίστως την εξυπηρέτηση του πολίτη» και συμπλήρωσε ότι «γίνονται και μεγάλα έργα, γίνονται και γρήγορες νίκες και η στρατηγική είναι εξαιρετικά συμπαγής όπως θα έλεγα δείχνει η εμπειρία όλων μας σε σχέση με όλα αυτά τα εργαλεία».

Τέλος, όπως επεσήμανε ο κ. Πιερρακάκης «η εμπειρία μου μετά από ένα πολυήμερο ταξίδι στις Ηνωμένες Πολιτείες μιλώντας με στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης. Είναι μεγάλη έκπληξη για έναν Έλληνα Υπουργό να διαπιστώνει ότι μία χώρα όπως η Αμερική σε πάρα πολλά πράγματα -και το λέω ρητά και κάθετα- είναι πίσω σε σχέση με μας. Σε σχέση δηλαδή με το πώς έχουμε καταφέρει να δομήσουμε ένα κεντρικό οργανισμό, όχι για την Κυβερνοασφάλεια για τις ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες».

7 σχόλια:

  1. Θα ολοκληρωσει τις μεταρρυθμισεις η κυβερνηση ΣΥΡΙΖΑ που θα ειναι η επομενη .Δαγκωτο Αλεξη !Τουλαχιστον ειναι ιδεοληπτικος αριστερος και το λεει ανοιχτα ,οχι σαν κατι ακροδεξιους κομμουνιστες του υπυγ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με λύπη, επειδή τους ψήφισα , πρέπει να αναγνωρίσω ότι έχεις δικιο

      Διαγραφή
  2. Είμαι βέβαιος πως οι ΗΠΑ είναι.....πολύ πίσω! Άσε μας ρε φίλε ....που τα νοσοκομεία πλανταξουν και εσείς πουλάτε ......ψηφιακά φύκια για μεταξωτές κορδελες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κλεβουν οποιον μιλαει ελληνικα και καμαρωνουν κιολας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καταργήστε πρώτα τα αισχρά πρωτόκολλα! Ο γιατρός με αυτά , ασχολείται 3 λεπτά με τον άρρωστο και μισή ώρα με την συνταγογράφηση!!!
    Καταργήστε και την χαρτούρα!!
    Φτάνει πια....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα συναδελφε ,δεν ενδιαφερει κανεναν ο χρονος που ο γιατρος αφιερωνει στον ασθενη .Το μονο που τους νοιαζει ειναι η οικονομια μεσω πρωτοκολλων και αλλων τεχνηματων που δηθεν αναβαθμιζουν τη συνταγογραφηση .Το χειροτερο ομως ειναι οτι ουτε οι ψευδοιατρικοι συλλογοι μας ενδιαφερονται γι αυτο .Στις εκλογες θα πρεπει να μιλησει με επωδυνο για τους κυβερνωντες τροπο ο ιατρικος κοσμος και να δειξει εμπρακτα την αποδοκιμασια του στον κομμουνιστικο φιλελευθερισμο !

      Διαγραφή