Δευτέρα 20 Ιουνίου 2022

ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ: Μεταρρύθμιση ΠΦΥ χωρίς κείμενο σύμβασης προσωπικού ιατρού ;

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ 20/6/2022

Με την έκδοση των Υπουργικών Αποφάσεων για την μεταρρύθμιση της ΠΦΥ, διαπιστώνεται μεγάλη απόσταση του Υπουργείου Υγείας από τις διαβεβαιώσεις της διαβούλευσης με τους συνδικαλιστικούς και θεσμικούς φορείς.

Εντοπίζονται περιοριστικές ρυθμίσεις που αφορούν τον ασθενή, όπως:
  • Παρέμβαση στην ελεύθερη πρόσβαση του ασθενούς στον ιατρό της επιλογής του.
  • Αντισυνταγματικότητα του μέτρου της ποινής στη συμμετοχή του ασθενούς σε περίπτωση παράλειψης εγγραφής σε προσωπικό ιατρό.
  • Η προτεραιότητα στην παραπομπή από προσωπικό ιατρό στα Κέντρα Υγείας ή στο ΕΣΥ, δημιουργεί ανισότητες πρόσβασης και είναι πρακτικά ανεφάρμοστη.
Εντοπίζονται θολά σημεία και καταχρηστικότητες που αφορούν τη σχέση εργασίας του ιατρού, όπως:
  • Η αναφορά σε πληρωμή από κλειστό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ με γενικό ανώτατο δεσμευτικό όριο παραπέμπει σε εφαρμογή του δυσβάσταχτου μέτρου του κουρέματος clawback στην αμοιβή των προσωπικών ιατρών.
  • Ξεκινάει σύντομα η εγγραφή των πολιτών στον προσωπικό ιατρό, ενώ είναι ασαφές το πλαίσιο λειτουργίας (ωράριο, δεσμεύσεις, υποχρεώσεις, κείμενο σύμβασης;).
  • Οι αμοιβές των ειδικών ιατρών της ΠΦΥ, πλην προσωπικών ιατρών δεν αναβαθμίζονται αναλογικά, καθώς είναι καθηλωμένες στο απαξιωτικό για το ιατρικό λειτούργημα 10€ ανά επίσκεψη(προ φόρων και κρατήσεων). Γεγονός καταχρηστικό και άδικο.
  • Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για το ρόλο προσωπικού ιατρού στον ιδιώτη ιατρό.

Το ΔΣ της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ συζήτησε διεξοδικά όλα τα δεδομένα και αποφάσισε τα ακόλουθα:
  • Προσφυγή στο ΣτΕ κατά της αντισυνταγματικότητας και καταχρηστικότητας των κείμενων διατάξεων.
  • Η εγγραφή του ασθενούς στον προσωπικό ιατρό δεν θα γίνει αποδεκτή από άλλους φορείς, παρά μόνο από επίσημες δομές ΠΦΥ.
  • Η συμμετοχή των προσωπικών ιατρών δεν θα είναι εφικτή χωρίς κείμενο σύμβασης, ώστε να αναλυθούν διεξοδικά οι όροι, το πλαίσιο λειτουργίας και οι υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτήν.
Η προαναγγελία της εφαρμογής του μέτρου των ψηφιακών αντιγράφων των διαγνωστικών εξετάσεων απαιτεί διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς, καθώς είναι πολύ σοβαρό εγχείρημα που προϋποθέτει σωστή παραμετροποίηση, διασφάλιση προσωπικών δεδομένων και χρηματοδότηση των διαγνωστικών δομών, καθώς δημιουργεί δυσβάσταχτα κόστη στο κλάδο.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο,

Η Πρόεδρος           Ο Γενικός Γραμματέας

Άννα Μαστοράκου   Δημήτριος Οικονόμου

12 σχόλια:

  1. Μπράβο Συνάδελφοι! Δεκάρα δεν δίνουν για την ΠΦΥ και τον ασφαλισμένο! Μόνο να στήσουν τάκα τάκα ένα τσαντίρι να κοροϊδέψουν τους κουτοφραγκους......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συγχαρητηρια στην ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ χτυπημα κατακεφαλα στον γαλαζιο μπολσεβικισμο και αν ειναι να εφαρμοστει gatekeeping γυφΤΟΜΥ κλπ χιλιες φορες καλυτερα ο γραφικος ολην ομως ιδεολογος Βαρδαρομπας παρα τα γαλαζια πιρανχας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η ανακοίνωση της ΕΝΙ- ΕΟΠΥΥ, είναι επαρκής και εμπεριστατωμένη. Είναι απαράδεκτο εν μέσω θέρους, να δημιουργείται τόση αναστάτωση σε ιατρούς, που δεν έχουν υπογράψει σύμβαση και ασφαλισμένους,που ψάχνουν σπασμωδικά να εγγραφούν. Οι συνθήκες εργασίας, όπως αναφέρονται είναι μη ρεαλιστικές. Αναζητούνται γιατροί -εργολάβοι του εαυτού τους, αλλά με καθεστώς σκληρής κι αμφίβολης ως προς την αμοιβή, εξαρτημένης εργασίας. Σε ουδεμία χώρα μάλιστα, ονομάζεται με την άστοχη παραπλανητική ονομασία "προσωπικός" , ο οικογενειακός γιατρός, που μπορεί μεν στην Ισπανία, Πορτογαλία , Ιταλία, να λειτουργεί με σύστημα εγγεγραμμένων ( capitation), αλλά έχει στη διάθεση του ισχυρές δημόσιες διαλειτουργικές δομές αλληλεπίδρασης με ειδικούς, επαρκή εργαστηριακή κάλυψη, bonus όσον αφορά επιπλέον πράξεις , όπως πρόληψης, πχ., διενέργεια εμβολιασμών, διακοπή καπνίσματος κ.λπ. και κυρίως απολαμβάνει το σεβασμό του κράτους, διότι δεν πατά συνεχώς , σε κινούμενη άμμο, ως προς τις συνθήκες εργασίας του και τις συμβατικές υποχρεώσεις του. Πέρα από το φιλόδοξο Νόμο και τις τροπολογίες, που μαθαίνω ότι πέρασαν στις 15 και 16/6/2022, το σχέδιο ως έχει θα ναυαγήσει, διότι είναι εκτός ελληνικής πραγματικότητας. Εκτός αν γίνουν επιμέρους βελτιώσεις. Θέλει ακόμα πολλή δουλειά και κυρίως αγάπη και σεβασμό προς τον Έλληνας ιατρό και τον ασφαλισμένο.

    ΜΑΡΙΑ ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ
    ΟΙΚΟΓ. ΙΑΤΡΟΣ- MSc Δ.Μ.Υ

    Μαρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΒΡΗΚΑΝΕ ΠΟΣΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΘΑ ΥΠΟΓΡΑΨΟΥΝ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΘΛΙΑ ΣΥΜΒΑΣΗ .ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΘΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΥΠΥΓ : για τα κόστη δεν ανησυχουμε διότι θα τα φορτώσουμε στις πλάτες σας γιατρουδάκια......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σοβαρά τώρα θέλουν να συμβληθουμε...... χωρίς κείμενο συμβασης; Τελικά ακόμη και οι ΞανθοΠολακηδες ήταν σοβαρότεροι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μην ανησυχεις καθόλου, με τους μικροβιολόγους μιά χαρά τα κατάφεραν, δίχως σύμβαση και αμοιβή κατά το δοκούν

      Διαγραφή
  7. Έτσι όπως το καταλαβαίνω με 80000 ευρώ οροφή και κλειστό προυπολογισμό οι αγαπητοί συνάδελφοι που θα συμβληθούν θα τρώνε στο τέλος ένα claw back της τάξης του 80% και θα καταληξουν με 10-12-14 χιλιάρικα να κλαίνε την μοίρα ως άξια μέλη του κλαμπ των κορόιδων όπως είμαστε ή ως τώρα συμβεβλημένοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Όντως είναι εκτός πραγματικότητας. Οδηγεί ένα μεσο ιατρείο στην μετατροπή του σε υπαλληλικό γραφείο με μικρομεσαίο μισθό. Τα ποσά που ακούγονται είναι χωρίς τον υπολογισμό των εξόδων του ιατρείου και της φορολόγησης. Συνεπώς τα καθαρά δεν είναι ουτε τα μισα.....!! Έναντι πόσων ωρών εργασίας?, άδειας?
    Κ είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν περικοπές επί των αμοιβών γιατί δεν θα επιτυγχανονατι οι οικονομικοι στόχοι της συνταγογραφησης και των εξετάσεων ανά ιατρό....!!!
    Ισοπεδωτική εξίσωση των πάντων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Και οι εγγραφές στα φαρμακεία παρακαλώ από 1-7-2022. Αναρωτιέμαι , γιατί δεν τους δίνει και τη συνταγογράφηση να τελειώνουμε, ούτως η άλλως, υπάλληλοι τους θα γίνουμε σιγά -σιγά. Όποιος δεν ειναι "χαλαρός" στη συνταγογράφηση το τρώει μάυρος όφις... Όλα για το φάρμακο όλα για τις πολυεθνικές της φαρμακολαγνείας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Υπάρχει άμυνα συνάδελφοι , γράφουμε το ΥΠΥΓ στα παλιά μας τα παπούται , χωρίς ιατρούς δεν γίνεται τίποτα......

    ΑπάντησηΔιαγραφή