Σάββατο 4 Ιουνίου 2022

Πότε έρχονται τα νέα εξελιγμένα εμβόλια στην Ελλάδα – Πώς θα χορηγούνται

Πότε έρχονται τα νέα εξελιγμένα εμβόλια στην Ελλάδα – Πώς θα χορηγούνται

HR
Φουλ τις μηχανές τους έχουν βάλει οι φαρμακευτικές εταιρείες προκειμένου να αναπτύξουν τα νέα εξελιγμένα εμβόλια κατά του κορονοϊού.

Ο στόχος είναι τα νέα εμβόλια να προκαλούν μεγαλύτερη ανοσία και να μην είναι ευαίσθητα στις μεταλλάξεις

Εξάλλου έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) αναφέρεται πως θα υπάρξει σημαντική αύξηση στις παραλλαγές Όμικρον 4 και 5 με αποτέλεσμα να κυριαρχήσουν στην Ευρώπη τους μήνες που έπονται.

Είναι πιο μεταδοτικές από το αρχικό στέλεχος Όμικρον, καθώς έχουν την ικανότητα να αποφεύγουν την ανοσολογική προστασία που προκαλείται από προηγούμενη μόλυνση ή και εμβολιασμό, ιδιαίτερα εάν αυτή έχει εξασθενίσει με την πάροδο του χρόνου.

Πότε έρχονται τα νέα εξελιγμένα εμβόλια στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τα μέχρις στιγμής στοιχεία αλλά και τις σχετικές ανακοινώσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας από το Φθινόπωρο πιθανότατα όλοι θα πρέπει να εμβολιαστούν με τα νέα εμβόλια.

Υπό το πρίσμα αυτό από τον Σεπτέμβριο και μετά και η χώρα μας περιμένει εμβόλια όπως είναι γνωστό αλλά δεν πρόκειται για νέα προμήθεια όπως εξάλλου έχει διευκρινίσει ο Υπουργός Υγείας. Όπως έχει εξηγήσει ο Θάνος Πλεύρης η προμήθεια όλων των εμβολίων κατά της COVID-19 έγινε με βάση κεντρικές συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τις εταιρείες και είχε τονίσει ότι : «Τον Μαΐο του 2021, η Ε.Ε. υπέγραψε τρίτη σύμβαση με τις φαρμακευτικές εταιρίες BioNTech και Pfizer για την προμήθεια όλων των Κρατών Μελών της ΕΕ από τα τέλη του 2021 έως το 2023.

Η συμφωνία αυτή προβλέπει το σύνολο των ποσοτήτων εμβολίων που θα πάρει κάθε χώρα αναλογικά με τον πληθυσμό της. Έκτοτε η σύμβαση αυτή τροποποιείται ως προς το χρονοδιάγραμμα παραλαβής των ήδη συμφωνημένων ποσοτήτων εμβολίων».

Ο Θάνος Πλεύρης δήλωσε ότι η μεταφορά έγινε λόγω των εξελίξεων που στην ουσία και οδήγησαν τις εταιρίες να αναπροσαρμόσουν το πλάνο τους λόγω της μετάλλαξης Όμικρον.

Όπως είχε πει ο ίδιος: «Με βάση τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα και τις επικρατέστερες μεταλλάξεις τροποποιήθηκε η σύμβαση μεταξύ ΕΕ και της εταιρείας Pfizer για το σύνολο των κρατών για να δοθεί η δυνατότητα στα κράτη μέλη να επαναπρογραμματίσουν τις επικείμενες παραδόσεις των εμβολίων από Σεπτέμβριο και μετά και όχι εντός του καλοκαιριού, ώστε όλα τα Κράτη Μέλη και η Ελλάδα να παραλάβουν το τελευταίας γενιάς εμβόλιο που καλύπτει πληρέστερα το σύνολο των μεταλλάξεων συμπεριλαμβανομένων των μεταλλάξεων της Όμικρον».

Πώς θα χορηγούνται

Η χορήγηση των νέων εμβολίων αναμένεται να γίνεται σε άτομα 18 ετών και άνω.

Σε όσους είχε προηγηθεί νόσηση, ο εμβολιασμός θα γίνεται 3 μήνες μετά τη διάγνωση.

Πάντως το επόμενο διάστημα αναμένεται από το CDC να εξειδικεύσει περαιτέρω τις οδηγίες εμβολιασμού για το γενικό πληθυσμό.Ειδήσεις Υγείας χωρίς δεσμεύσεις με στόχο την ενημέρωση και την παρουσίαση όλων των πλευρών του τομέα της Υγείας από έγκριτους επιστήμονες και δημοσιογράφους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου