Δευτέρα 6 Ιουνίου 2022

Ανοιχτή επιστολή Λεωνίδα Αναγνώστου για το θέμα του clawback

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας κ. Αθανάσιο Πλεύρη

Αξιότιμε κ. Υπουργέ

Παρακολουθώ εδώ και 10 περίπου χρόνια την αντιμετώπιση ενός επαγγελματικού κλάδου, των εργαστηριακών γιατρών , οι οποίοι αντιμετωπίζονται διαχρονικά από την πολιτεία με ένα τρόπο που δείχνει απερίφραστα την προσπάθεια της πολιτείας να τους εξαφανίσει από τον ιατρικό χάρτη της αγοράς υγείας.

Το 2012 με την έναρξη λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ είχα την τιμή να εκπροσωπώ τους εργαστηριακούς γιατρούς ως πρόεδρος της ΠΟΣΙΠΥ και να συνεργαστώ με το αξιότιμο τότε αντιπρόεδρο του οργανισμού και νυν καθηγητή της οικονομίας της υγείας κ. Κυριάκο Σουλιώτη. Μετά από ατέλειωτες συζητήσεις και διαπραγματεύσεις καταλήξαμε σε μια συμφωνία ενός κλιμακωτού rebate στις απεικονιστικές εξετάσεις και μία εκπτωτική πολιτική στις εξετάσεις βιολογικών υγρών που προέβλεπε μια έκπτωση 20 % για υποβολές άνω των 20.000 ευρώ. Το σχέδιο αυτό σύμβασης που συμφωνήθηκε έγινε τελικά αποδεκτό και απογράφηκε από όλους τους συντελεστές που αφορούσε , τον ΕΟΠΥΥ την ΠΟΣΙΠΥ , τον Σύνδεσμο Διαγνωστικών Κέντρων και το Σωματείο Φορέων Π.Φ.Υ. που εκπροσωπούσε την Βιοιατρική.

Πορευθήκαμε με αυτή την συμφωνία χωρίς να υπάρξει υπέρβαση του προϋπολογισμού για το 2012 .

Αναρωτιέστε άραγε γιατί ?

Η μόνη εξήγηση που υπάρχει είναι ότι το κλιμακωτό rebate στα απεικονιστικά και η σημαντική έκπτωση στις εξετάσεις Βιολογικών Υλικών αποτελούσε ισχυρό αντικίνητρο στη τεχνητή και παράνομη συνταγογράφηση που είναι και το κυριότερο αίτιο της υπέρβασης του προϋπολογισμού.

Στις αρχές του 2013 κληθήκαμε όλοι οι εκπρόσωποι των εργαστηριακών στον ΕΟΠΥΥ προκειμένου να μας ανακοινωθούν αποφάσεις της τότε πολιτικής ηγεσίας του ΥΥ την οποία εκπροσωπούσε ο τότε αναπληρωτής ΥΥ κ. Σαλμάς Μάριος. Ο κ Υπουργός μας ανακοίνωσε πρώτον μείωση του προϋπολογισμού σε σχέση με το 2012 , δεύτερον κατάργηση του κλιμακωτού rebate και τρίτον μείωση των τιμών των προβλεπομένων από το Π.Δ. 157/1991 κάτι που ήταν αντίθετο με τις συμβατικές υποχρεώσεις όπως αυτές είχαν συμφωνηθεί και υπογραφεί από τον τότε εκπρόσωπο του ΕΟΠΥΥ τον διοικητή του κ. Βουδουρη. Η μείωση των αμοιβών μας μεσοσταθμικά ήταν 40% στις προβλεπόμενες αμοιβές εξετάσεων από τον τιμοκατάλογο του 1991.

Επεσήμανα στον κ. Σαλμά τότε ότι με τις μειώσεις των τιμών θα επέλθει αύξηση των δαπανών του ΕΟΠΥΥ Η διαφωνία μας υπήρξε οξύτατη όταν μου είπε δεν ξέρω τι λέω και του απάντησα με τον ίδιο τρόπο. Δυστυχώς επαληθεύτηκα και παρά τη μείωση του προϋπολογισμού και των εκπτώσεων η υπέρβαση στη συνταγογράφηση υπήρξε μεγαλύτερη από αυτόν του προηγουμένου χρόνου.

Και τότε ήρθε το claw back , Υπουργός τότε ο κ. Αδωνης Γεωργιάδης, ένα μέτρο που και κατά την δική σας ομολογία είναι άδικο και είναι άδικο γιατί είναι οριζόντιο υπολογίζεται επί του τζίρου και αποτελεί ουσιαστικά ομαδική ποινή για την υπέρβαση του προϋπολογισμού κατά των εργαστηριακών γιατρών που τιμωρούνται για την υπέρβαση αν και δεν ευθύνονται για αυτήν αφού δεν συνταγογραφούν οι ίδιοι.

Και ποιος ευθύνεται λοιπόν για την υπέρβαση του προυπολογισμού :

Το υπουργείο σας που έχει αφήσει ανεξέλεγκτη την χρήση των ΑΜΚΑ των ασφαλισμένων από τους γιατρούς που συνταγογραφούν με αποτέλεσμα να κόβονται πληθώρα παραπεμπτικά και συνταγές πλαστές που «εκτελούνται» και αποζημιώνονται στους επιτήδειους από τον ΕΟΠΥΥ. Ο τελευταίος επανεισπράττει με την μέθοδο του claw back από τους παρόχους την υπέρβαση (αν δεν γνωρίζεται το μέγεθος της κλοπής αναζητήστε στο Google στο λήμμα πλαστές συνταγές και θα καταλάβετε)

Ο μικρός προϋπολογισμός των 340.000.000 σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες των ασφαλισμένων , προϋπολογισμό που έχετε κρατήσει σταθερό σε χαμηλό επίπεδο σαν Υπουργείο Υγείας και Οικονομικών εδώ και πολλά χρόνια και παρά την υπόδειξη του ΟΟΣΑ ότι ο σχετικός προϋπολογισμό θα έπρεπε να είναι 550.000.000.

Παρόλο ότι έχετε plafond στις δαπάνες δεν έχετε plafond στην εκτέλεση των εξετάσεων και μάλιστα υποχρεωτικά οι εργαστηριακοί πρέπει να εκτελούν εν γνώσει τους ότι δεν θα πληρωθούν, όποια συνταγή η παραπεμπτικό εμφανίζεται ενώποιον τους

Με το οριζόντιο μέτρο οι καταχραστές των πλαστών συνταγών αμείβονται και την διαφορά που προκύπτει από το δικό τους claw back το καταλογίζεται σε όσους δεν μετέχουν στο «πάρτι» αυτό

Οι επίορκοι συνταγογράφοι που επιβαρύνουν τον ΕΟΠΥΥ με τις πλαστές συνταγές

Και ποιος πληρώνει το «μάρμαρο» κύριε υπουργέ ? Οι εργαστηριακοί γιατροί που εκτελούν ότι τους υποχρεώνετε να εκτελούν χωρίς να αμείβονται.

Με τους πιο μέτριους υπολογισμούς οι συνολικές περικοπές σε σχέση με το κρατικό τιμολόγιο του 1991 ανέρχονται στο 70-80 % αθροιστικά (μείωση τιμών μεσοσταθμικά 40% rebate μεσοσταθμικά 15 % claw back περίπου 35%. Θα ήθελα να σκεφτείτε έναν ακόμη κλάδο που έχει υποστεί αυτό το ποσοστό περικοπής και να κοιτάξετε μετά τον εαυτό σας στον καθρέφτη και να πείτε « ΟΙ ΕΡΓΑΣΗΡΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΕΧΟΥΝ ΑΔΙΚΟ» Μπορείτε να το πείτε ?

Και ας έρθουμε στο «κερασάκι της τούρτας» τα ποιοτικά κριτήρια . Τι κάνουν αυτά ? Υποτίθεται ότι διασφαλίζουν την ποιότητα των αποτελεσμάτων με νέας γενιάς μηχανήματα . Ποιος σας βεβαιώνει ότι τα νεότερα μηχανήματα διασφαλίζουν καλύτερης ποιότητας αποτελέσματα ? Η άποψη αυτή απαξιώνει τις γνώσεις του γιατρού, την επιστημονική του κατάρτιση την ικανότητα να αξιολογήσει να ερμηνεύσει και να ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ με ευθύνη το αποτέλεσμά του και αναγορεύει τα μηχανήματα σε πανεπιστήμονες.

Η ποιότητα των εξετάσεων διασφαλίζεται με τους εσωτερικούς και εξωτερικούς ποιοτικούς ελέγχους που το κάθε εργαστήριο εκτελεί ώστε να διασφαλίζει την αξιοπιστία του αλλά εξασφαλίζεται ακόμη και με την κατάρτιση και ικανότητα του γιατρού να διαβάζει και να ερμηνεύει τα ευρήματα του . Η εκτέλεση της εξέτασης είτε γίνει με ένα απλό φωτόμετρο στα βιοπαθολογικά εργαστήρια είτε με τον πιο σύγχρονο αναλυτή η πιστότητα του αποτελέσματος διασφαλίζεται εφόσον τηρηθούν οι κανόνες τις επιστήμης της βαθμονόμησης του οργάνου και της ανάλυσης πρότυπων ορών η δειγμάτων για τον έλεγχο της διαδικασίας. Κάτι ανάλογο συμβαίνει με τα ακτινολογικά μηχανήματα στα οποία ήδη έχει υπολογιστεί διαφοροποίηση των τιμών ανάλογο με τις τομές και τώρα προσθέτετε και την παλαιότητα χωρίς να λαμβάνεται υπόψη την αναβάθμιση στις πηγές ακτινοβολίας και το λογισμικό λειτουργίας που αναβαθμίζουν και εκσυγχρονίζουν το μηχάνημα και τις δυνατότητες τους. Αναβαθμίσεις που η αρμόδια επιτροπή του Δημόκριτου ελέγχει κσι εγκρίνει

Σε όλο το καπιταλιστικό σύστημα που υπηρετείτε, ως πολιτικό ρεύμα ιδεολογικά, προβλέπεται και η οικονομία κλίμακας δηλαδή ή εξεύρεση τρόπων περιορισμού των εξόδων χωρίς να βλάπτεται η ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος η υπηρεσίας. Είναι μια διαδικασία παγκοσμίως εφαρμοζόμενη και αποδεκτή σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο και όχι μόνο. Μεγάλες και μικρές εταιρείες δηλαδή κατασκευαστικές οι άλλες να συνεργάζονται προκειμένου να κατεβάσουν τα κόστη τους. Είναι μια διαδικασία που ακολουθεί και το Δημόσιο στα Κρατικά νοσοκομεία όταν διάφορες εξετάσεις συγκεντρώνονται σε κάποιο από τα Εργαστήρια του που και αποκαλείτε εργαστήριο αναφοράς. Την διαδικασία αυτή την ακολουθούν και εταιρείες της αυτοκινητοβιομηχανίας και όχι μόνο, που δίνουν διάφορα εξαρτήματά τους όπως ηλεκτρονικές πλακέτες , τσιμούχες φλάντζες, ελαστικά κ.α. σε άλλα εργοστάσια και κανείς δεν διανοήθηκε γι’ αυτό το λόγο να μειώσει 20 % την τιμή πώλησης ενός αυτοκινήτου. Ούτε βέβαια η δικηγορική σας αμοιβή για τα δικόγραφα που γράφετε στο δικηγορικό σας γραφείο μειώνεται εάν δεν έχετε τελευταίου τύπου P.C. η και εκτυπωτή ή δώσετε την δακτυλογράφηση σε εξωτερικό συνεργάτη Στον εργαστηριακό γιατρό γιατί το κάνετε αυτό ? Να μειώνεται την αμοιβή για υψηλού κόστους σπάνιες και εξειδικευμένες εξετάσεις όπως αυτές προβλέπονται από το διάταγμα 84/2001 με το οποίο τα εργαστήρια αδειοδοτούνται και η αποστολή δειγμάτων τους στο συνεταιρισμό τους ή και άλλα ανάλογα εργαστήρια όπως προβλέπεται από το σχετικό άρθρο και γίνεται ακριβώς για να δημιουργηθεί οικονομία κλίμακας ?

Στο τελευταίο ερώτημα κ. Υπουργέ υπάρχει απάντηση Είναι προφανές αυτό που πολλά χρόνια τώρα ψιθυρίζεται. «Να τελειώνουμε με τα μικρά εργαστήρια και να δώσουμε κατ’ αποκοπή όλη την πρωτοβάθμια στο κεφάλαιο και μάλιστα το διεθνές.

Αλήθεια κ. Υπουργέ σκεφτήκατε ποτέ στα νησιά ποια Πολυεθνική θα πάει, στα απομονωμένα ορεινά χωριά και κεφαλοχώρια ποια πολυεθνική θα οργανώσει δίκτυο Π.Φ.Υγείας ? Σήμερα ένα μικρό εργαστήριο καμιά φορά και περισσότερα είναι διάσπαρτα σε όλη την επικράτεια σε κάθε μικρή ή μεγαλύτερη επαρχιακή πόλη, σε κάθε γειτονιά και συνοικία. Με το κλείσιμο αυτών των εργαστηρίων το πολιτικό κόστος που θα υποστείτε είναι ανυπολόγιστο και το τίμημα θα είναι βαρύ ναι θα είναι πολύ βαρύ, ασήκωτο θα έλεγα και οι εργαστηριακοί γιατροί να είστε βέβαιος θα φροντίσουν για αυτό.

Είμαστε 4000 εργαστηριακοί γιατροί περίπου, οι οικογένειες μας αριθμούν 25.000 ψηφοφόρους, έχουμε περίπου 15.000 εργαζόμενους που θα μείνουν άνεργοι και που οι οικογένειες τους αριθμούν άλλες 50000 ψηφοφόρους και μαζί με τις επιρροές τους μαζεύονται αρκετοί για να στηρίξουν η να ρίξουν κυβερνήσεις. Θα το ρισκάρετε ?

Μετά τιμής
Δρ Λεωνίδας Αναγνώστου
Συνταξιούχος Βιοπαθολόγος

7 σχόλια:

  1. φωνη βοωντος σε ωτα μη ακουοντων. αστους να πεσουν κ να ανρωτιωνται γιατι . θα ψηφισουμε ολοι αυτο που τους ποναει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι ακριβώς Συνάδελφε , τους ψήφισα και πολύ λυπάμαι ! Τώρα τους άλλους μέχρι κάποιος να βάλει μυαλό ......

      Διαγραφή
  2. Πράγματι το μόνο που καταλαβαίνουν είναι η ψήφος. Ελπίζω να μην ξεχάσουμε μπροστά στη κάλπη ποιοι είναι αυτοί οι κύριοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΕΑΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΨΗΦΟΥΣ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΟΤΙ ΘΑ ΣΥΓΚΙΝΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΛΥΘΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΥΓΝΩΜΗ ΑΛΛΑ ΠΛΑΝΑΣΘΕ.ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΕΑΝ ΟΙ ΙΔΙΩΤΕΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΙ ΔΕΝ ΕΚΤΕΛΕΣΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΤΙΚΟ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΔΟΜΕΣ ΠΟΥ ΤΕΛΟΥΝ ΥΠΟ ΚΑΤΑΡΕΥΣΗ ΘΑ ΓΟΝΑΤΙΣΟΥΝ ΚΑΙ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ.........ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΟΙ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΘΑ ΠΑΝΕ ΚΑΙ ΘΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και οι ψήφοι πονάνε αγαπητέ συνάδελφε αλλά και αυτό που λες σωστό είναι!

      Διαγραφή
  4. Τιμωρητικη ψηφος !Συριζα και παλι .Ειναι τιμιοτεροι και λενε αληθειες .Τα καταφερε ο κυρ Θανος !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Στην αναστολή όμως ολοι και από τις μεγάλες πόλεις και από την επαρχία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή