Κυριακή 12 Ιουνίου 2022

Σχέδιο «Θερμοστάστης» - Εξοικονόμηση ενέργειας: Αυτά είναι τα μπόνους για όσους κάνουν οικονομία

Newsroom newsbomb.gr

Στόχος της επιχείρησης θερμοστάτης η εξοικονόμηση ενέργειας κατά 10% από τους φορείς του δημοσίου
Pixabay

Σχέδιο «θερμοστάτης»: Bonus στο Δημόσιο για όσους εξοικονομούν ενέργεια, «ποινές» σε όσους δεν το πετυχαίνουν

Το σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας με στόχο την άμεση μείωση της κατανάλωσης κατά 10% που θα εφαρμοστεί στο Δημόσιο παρουσίασαν το πρωί του Σαββάτου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ο αναπληρωτής υπουργών Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης και ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης.

To σχέδιο περιλαμβάνει οικονομικά κίνητρα και αντικίνητρα για τις δημόσιες υπηρεσίες προβλέποντας μπόνους για όσους πετυχαίνουν τους στόχους, αλλά και ποινές για όσους δεν πιάσουν τους στόχους.

Παράλληλα, μπαίνει «κόφτης» στα κλιματιστικά, καθώς υπάρχει σύσταση να λειτουργούν σε συγκεκριμένη θερμοκρασία, ενώ οι εργαζόμενοι θα πρέπει να τα κλείνουν για 10 λεπτά ανά 3 ώρες και να ανοίγουν τα παράθυρα, ενώ κλειστά θα πρέπει να είναι και όταν αποχωρούν από την εργασία τους.

Επιπλέον, υπάρχει σύσταση για τον περιορισμό κατανάλωσης στους οδικούς φωτισμούς, από τον οποίο μπορεί να προκύψει εξοικονόμηση 18 – 20 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, όποιος δεν κάνει συντήρηση των κλιματιστικών, ακόμη κι αν πιάσει τους στόχους του, θα πάρει λιγότερα χρήματα ως bonus, αφού αν είχε καθαρίσει τα air condition, τότε θα είχε μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας άρα και μεγαλύτερο κέρδος.

Για κάθε κτίριο του δημοσίου θα υπάρχει ενεργειακός υπεύθυνος, ο οποίος θα δηλωθεί στην ειδική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί.

Tα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στο Δημόσιο εδράζονται σε τρεις άξονες:Εφαρμογή ψηφιακής πλατφόρμας για την παρακολούθηση της κατανάλωσης.
Θέσπιση κινήτρων για τους φορείς του δημοσίου που επιτυγχάνουν τους στόχους εξοικονόμησης, με οικονομικές ενισχύσεις που θα συνδέονται τόσο με την εφαρμογή των μέτρων εξοικονόμησης όσο και με το αποτέλεσμα που θα επιτυγχάνεται.
Άμεσα μέτρα (συντήρηση συστημάτων θέρμανσης/ψύξης, μείωση της κατανάλωσης στον οδοφωτισμό και τα συστήματα ύδρευσης / αποχέτευσης, κ.α.)

Ο υπουργός σημείωσε ότι έχουν δρομολογηθεί και δράσεις με πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα, όπως το πρόγραμμα Ηλέκτρα ύψους 640 εκατ. ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων που στοχεύει στην εξοικονόμηση ενέργειας κατά 30% σε 2,5 εκατομμύρια τμ. κτιρίων του δημοσίου.

Από την πλευρά του ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι «όταν αυξάνεται η τιμή ενός αγαθού, πρέπει να κάνουμε οικονομία. Η δαπάνη του δημοσίου για ενέργεια έφτασε το 2021 χωρίς φόρους και τέλη τα 800 εκατ. ευρώ, γιατί προτεραιότητα μας είναι η στήριξη στα νοικοκυριά. Θα υπάρξει σύστημα υποβοήθησης με ειδικούς σε θέματα εξοικονόμησης. Θα αξιοποιήσουμε οικονομικά κίνητρα με ενισχύσεις στους δημόσιους φορείς εφόσον εφαρμόσουν τα μέτρα».

«Οι φορείς που δεν πέτυχαν τον στόχο της εξοικονόμησης, θα πρέπει να κάνουν οικονομία από αλλού στον προϋπολογισμό τους για να καλύψουν τη διαφορά», τόνισε ο κ. Σκυλακάκης.

Ο κ. Βορίδης επισήμανε ότι το ΥΠΕΣ θα συντονίσει για να κινητοποιηθούν οι υπεύθυνοι για τις δράσεις που πρέπει να υλοποιηθούν.

Οι δράσεις αφορούν τη χρήση και τη συντήρηση των κλιματιστικών, τη δαπάνη για τον φωτισμό κλο.

Οι φορείς που δεν πέτυχαν τον στόχο της εξοικονόμησης, θα πρέπει να κάνουν οικονομία από αλλού στον προϋπολογισμό τους για να καλύψουν τη διαφορά.

Τέλος, η γενική γραμματέας Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, δήλώσε ότι από τα 212.000 ρολόγια του δημοσίου τομέα το 2020 καταβλήθηκαν 596 εκατ. ευρώ με μια κατανάλωση 4.350 γιγαβατώρες, ενώ το 2021 η κατανάλωση ανήλθε σε 5.356 μεγαβατόρες με κόστος 956 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένων φόρων.

Ειδικά για το 2022, ανέφερε ότι η εκτίμηση είναι πως η κατανάλωση θα παραμείνει στο ίδιο επίπεδο αντιπροσωπεύοντας κάτι περισσότερο από το 10% της συνολικής κατανάλωσης αλλά το κόστος θα ανέλθει σε 1,165 δισ. ευρώ, αύξηση 66% σε σχέση με το 2020 μεγάλο ενεργειακό κόστος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου